07. 04. 2019 - 13:59
Tjedan iz pakla luđaka s dva lica koji jednim potezom može...
907
Shares
Tjedan iz pakla luđaka s dva lica koji jednim potezom može ubiti Juventusov san

LEONARDO BONUCCI

Tjedan iz pakla luđaka s dva lica koji jednim potezom može ubiti Juventusov san

Index.hr
07. 04. 2019 - 13:59
0
Shares

U četiri dana Leonardo Bonucci uspio je skriviti, namjestiti i zabiti gol, dvaput pobijediti s Juventusom i ponovno navući na sebe more negativnih komentara zbog glupe i nepromišljene izjave o rasizmu.

Talijanskog stopera karakterizira posebna crta ludosti, ona koja graniči s genijalnošću. Vidjelo se to na jučerašnjoj utakmici Juventusa i Milana gdje je Stara dama preokretom 2:1 došla na koračić do osmog uzastopnog scudetta.

bonucci-cele-5bbdd32eccb19-700x445Leonardo, prošle sezone kapetan Milana, poklonio je bivšim suigračima gol. Nonšalantno je dodao loptu Bakayoku na 30-ak metara od svog gola, a potom reagirao traljavo u bloku pa je Piatek fino zabio za vodstvo Rossonera.

To je prvo lice koje ove sezone ponekad pokazuje - često je baš on krivac za primljene golove, i to zbog lošeg postavljanja i čiste nepromišljenosti. Ove sezone je direktno kriv za sedam primljenih golova talijanskog prvaka.

Drugo lice je ono genijalno zbog kojeg ga se smatra obrambenom elitom. Bonucci je tip stopera koji uživa s loptom u nogama, njegova duga proigravanja treneri obožavaju, pa je tako asistirao i za penal Paulu Dybali u 60. minuti.

paulo-dybala-ir-leonardo-bonucci-5ca9031e283f7

Otvorio je iz svoje polovice obranu gostiju, a Argentinac je majstorski odradio završnicu. Leonardovu dugu loptu mogli ste zapaziti i u utakmici Lige prvaka protiv Manchester Uniteda kada je Cristiana Ronalda proigrao na još bolji način.

On je Juventusov Dr. Jekyll i Mr. Hyde pa se tako ove sezone može dogoditi da bude grobar Juventusovih ambicija u Ligi prvaka, a jednako tako može postati i najveći heroj.

Juventusovi navijači, što na stadionu, što na društvenim mrežama, rado bi ga pustili iz kluba. Čak više to i nije toliko zbog odlaska u Milan pa povratka pognute glave, nego zato što njegove igre nisu na razini adekvatnoj za osvajanje Lige prvaka.

bonucci

Pitanje je hoće li se u nekoj bitnoj utakmici završnice pojaviti koncentriran, precizan i staložen ili nonšalantan, izgubljen i nervozan. A razloga za nervozu ovih dana Leonardo itekako ima.

Ovaj tjedan su ga razapeli svi redom zbog izjave da je njegov suigrač, 19-godišnji Moise Kean, polovično kriv za rasističke povike kojim su vrijeđali njega i Blaisea Matuidija za vrijeme utakmice s Cagliarijem u utorak.

Leonardo smatra da je Kean proslavom gola za pobjedu isprovocirao navijače pa su mu, eto, imali pravo vratiti.

mourinho-bonucci

"Kean bi morao znati da kada postigne gol to treba slaviti sa suigračima. Morao bi znati da je poentiranje mogao obilježiti i drugačije od onoga kako je to napravio. Da, čuli su se rasistički povici nakon gola. Ali mislim da je krivnja za to podjednaka, 50 naprema 50. Jer Moise nije trebao uraditi što je uradio, a navijači nisu smjeli reagirati onako kako su to napravili", izjava je Bonuccija nakon sramotnog majmunskog ponašanja navijača na Sardiniji.

Uskoro su ga osudili gotovo svi iz nogometnog svijeta i šire, a on se opravdavao kako je sve to izgovorio vruće glave.

"Jučer sam dao tu izjavu neposredno nakon utakmice i moje su riječi bile pogrešno shvaćene, vjerojatno zato što sam preuranjeno izrazio svoje misli. Sati i godine ne bi bile dovoljne za razgovor na ovu temu. Oštro osuđujem svaki oblik rasizma. Zlostavljanja bilo kakve vrste nisu prihvatljiva i to se ne smije pogrešno protumačiti", na Instagramu je napisao osebujni stoper.

Kad je Moise Kean jučer zabio za pobjedu protiv Milana, prvi mu je u zagrljaj dotrčao - Leonardo Bonucci. 

Oni koji dulje prate postupke Bonuccija znaju da je instinktivan tip koji velike odluke voli donositi vruće glave.

Bilo je tako u ljeto 2017. kad se Bonucci nakon razmirica s trenerom Massimilianom Allegrijem odlučio rastati s Juventusom koji je od njega napravio vrhunskog stopera.

juventus-bonucci-kaen-pjanic

Pobjegao je u Milan, dobio kapetansku traku i najavio podizanje novog pobjedničkog projekta na pogon kineskog kapitala. Čak je i zabio Juventusu u Torinu pa poručio navijačima da "operu usta" zbog uvreda na njegov račun.

Međutim, Milan se uskoro počeo raspadati, on je igrao sve lošije i već nakon četiri mjeseca počeo raditi na svom povratku u Juventus, što se i dogodilo u ljeto 2018.

"Sve je to bila pogreška, ovo je moj dom", slavodobitno je pričao po povratku u Torino gdje mu je ostala živjeti tročlana obitelj dok je on u Milanu pokušavao na silu postati ljubljeni kapetan.

U Milanu ga je dočekao transparent na kojem je pisalo da je on ljudska sramota.

bonucci

"Bonucci, jedini gori od tebe je Schettino... Sramoto!"

Francesco Schettino bio je kapetan broda Costa Concordia koji je 2012. blizu Toskane sramno dozvolio da mu brod potone, njegovom pogreškom. Zatim je pobjegao i ostavio sve putnike, za što je dobio 16 godina zatvora.

leonardo-bonucci

Dio Juventusovih navijača još ga nije ponovno prihvatio. U Milanu ga ne mogu vidjeti očima i u Italiji nitko ništa pohvalnog nema reći o njegovom karakteru, iako je drugi kapetan talijanske reprezentacije, iza Giorgija Chiellinija.

"Ja sam htio igrati, svi koji me znaju, znaju i to da se ne povlačim. Ovo su utakmice koje me uzbuđuju, ali i ja sam dio rotacije u klubu. Imao sam devet utakmica u nizu, a mi imamo sjajne braniče. Moram gledati interese momčadi, naravno da bih volio igrati i važno je da nam se svaki igrač osjeća bitnim. Hvala Gattusu na lijepim riječima, ja sam izabrao povratak kući jer je to moj prioritet. Torino je moj dom", objasnio je ponovno.

Ta kompletna igrarija Juventusa s Bonuccijem diže živce velikom dijelu navijača, posebno jer je baš njemu, izdajniku u njihovim očima, dana kapetanska traka u utakmici protiv Genoe 20. listopada.

I to na utakmici gdje ulazak na stadion zbog kazne Saveza nije bio dopušten dijelu tribine gdje se svake domaće utakmice okupljaju najzagriženiji navijači Juventusa.

4947b7205ca81eaf232723ea615f0764

Tako je kapetan Leonardo izbjegao sve zvižduke, čak i onda kad je bio krivac za gol koji je klubu priskrbio tek remi 1:1 protiv slabašne Jurićeve družine.

Svlačionica je, navodno, izglasala da Bonucci bude kapetan u toj utakmici. Nije, nažalost, igralo ulogu to što je na terenu od prve minute bio Mario Mandžukić, apsolutni miljenik tribina i jedan od najkonstantnijih igrača Allegrija ove sezone.

bonucci-made-a-mistake-over-kean-comments-insists-sarri-852788

Kasnije su u klubu uvidjeli težinu pogreške pa Marija nagradili trakom i novim ugovorom tako da Bonnie, kako ga suigrači zovu, traku oko ruke više neće nositi.

Učitaj još novosti