08. 08. 2018 - 17:58
Skandalozni dernek u režiji BBB: Malo "klali", malo "pili krv"...
907
Shares
Skandalozni dernek u režiji BBB: Malo

IZRAVNA PREVENCIJA NAVIJAČKOG NASILJA

Skandalozni dernek u režiji BBB: Malo "klali", malo "pili krv" četnicima!

Sport.ba
08. 08. 2018 - 17:58
0
Shares

Hrvatski helsinški odbor u okviru projekta „Izravna prevencija navijačkog nasilja“ napisao je analizu zbivanja na mečevima 2. kola Hrvatske fudbalske lige. Posmatrači HHO će, inače, tokom prvenstva pratiti,ako i prethodnih godina, fudbalske klubove Dinamo, Hajduk, Osijek i Rijeka.

U 2. kolu „dominirali“ su navijači zagrebačkog Dinama, koji su tokom utakmice sa Istrom 1961 (3:0), organizovali pri kraju meča „šovinističko-nacistički dernek“. HHO je u izveštaju zapisao sljedeće:

„Susret 2. kola Prve HNL odigran u petak 3. avgusta 2018. u 21 sat, u Zagrebu na stadionu u Maksimiru pred 2.710 gledatelja, među kojima se isticala poveća grupa Bed Blu Bojsa, njih preko 300, te manja grupa istarskih Demona. Utakmica je protekla uz glasno navijanje, povremeno pjevanje domoljubnih pjesama. Pred kraj utakmice „navijanje“ je, međutim, eskaliralo u pravi šovinističko-nacistički dernek. BBB u 87. minuti pjevaju poznatu pjesmu ustaških bojovnika ’Boj se bije, bije, ustaški se barjak vije za slobodu i za dom’.

bbb21Dva minuta kasnije (89.) nastavljaju sa ’...istrčale zagrebačke frajle, korak ide za korakom, mlad ustaša pod barjakom’. U 91. minuti skandira se i pjeva ’Mi Hrvati ne pijemo vina, nego krvi četnika iz Knina’. Minut kasnije (92.) još pojačavaju s ’Oj Hrvatska mati, Srbe ćemo klati...’“.

bbbmamic-hinaPosmatrač HHO je bio je i na meču Hajduka i Lokomotive (1:1).

„U Splitu se na stadionu u Poljud okupilo oko 11.000 navijača, a uobičajeno su se navijanjem isticali pripadnici Torcide, a bilo ih je oko 4.000. Torcida je odlučila da utakmicu prati u tišini u znak sjećanja na velikog navijača Hajduka Olivera Dragojevića.

torcidaSredinom poluvremena (24. minut) Torcida je istakla veliki transparent s natpisom ’Dok je zadnje kapi hrvatske krvi slavit ćemo pobjedu u Oluji’. Pred kraj susreta (82. minut) grupa navijača pokušala je da skandira „Za dom spremni“, ali publika na Poljudu nije prihvatili taj „izazov“.

Torcida je sredinom prvog dijela susreta istakla transparent s natpisom ’Bez obzira na sve uz vas smo, izdržite do kraja braćo, do sudnjega dana’. Bio je to Torcidin znak podrške njihovim članovima koji su uhapšeni i osuđeni u Beogradu zbog pljačke na benzinskoj pumpi i ispisivanja ustaških simbola“.

torcida

Na utakmici Osijek – Rudeš (3:2) nije bilo navijačkih ispada, dok su na utakmici Rijeka – Inter (4:0) navijači uglavnom vrijeđali Fudbalski savez, Zdravka Mamića, Zagrepčane i Splićane. HHO je napomenuo da su gotovo svi hrvatski mediji, elektronski i pisani, prešutjeli opisane događaje, ali su Sportke novosti ipak prenijele cijeli izvještaj.

(Sport.ba)

Učitaj još novosti