06. 07. 2018 - 15:48
Kako je šampion svijeta dotakao samo dno...
907
Shares
Kako je šampion svijeta dotakao samo dno...

PRIČA O KARIJERI KOJA JE MOGLA BITI VELIKA

Kako je šampion svijeta dotakao samo dno...

Sport.ba
06. 07. 2018 - 15:48
0
Shares

Kako su samo bili dominantni Nijemci prije svega 4 godine, kada su Brazilce na njihovom terenu odučili od fudbala, osramotili ih i nanijeli im najteži poraz u novijoj historiji. 7:1 je stojalo na semaforu, lica Brazilaca bila su blijeda, nije bilo čak ni suza. Tišina. Ona najbolnija, koja razara, prodire dublje nego bilo kakav zvuk i u milisekundi razbija srca miliona Brazilaca.

o-germany-brazil-facebook-1440x720

U zemlji kafe i fudbala odlučni su bili ove godine Nijemcima vratiti za svu bol. Neće moći. To je uradila sudbina, ovaj put Nijemci su posramljeni otišli kući. Samo, Nijemci su porazili sami sebe. Tako moćno, a tako jadno u isto vrijeme. Ovo je priča o jednom Nijemcu koji se u potpunosti može poistovjetiti sa trenutnim nacionalnim timom svoje zemlje. Ovo je priča o svjetskom šampionu koji je porazio sam sebe.

44428465-303

Bila je godina 2006. kada je za prvi tim Rot Weis Ahlena zaigrao momak koga su već u startu osporavali. Bio je visok, mršav, kontrola lopte mu je bila katastrofalna. Bio je loš, a bio je najbolji. Izuzetno brz, još više hrabar i borben, mladi napadač je iskusio prve minute na terenima njemačke Cvajte, daleko od objektiva kamera popularnih medija. Nije da im je bio i zanimljiv, niko nije vjerovao u ono što on jeste. Tačnije, smijali su mu se kada je o tome glasno razmišljao. Želio je biti najbolji, šampion svijeta.

rwa-hansa-179-002-jpg-image-1024-width

Ubrzo su shvatili treneri njemačkog niželigaša kako nema taj osjećaj za gol, pa su njegovu brzinu počeli koristiti po krilima, i lijevom i desnom, uglavnom tamo gdje zafali. Nije se bunio, tada mu to nije palo napamet, tada je još uvijek razmišljao kao šampion. Radio je vrijedno, borio se čak i onda kada bi krpio poziciju beka.

Isplatilo se. Borussia Dortmund je bila još jedan njemački velikan u padu, prvak Evrope iz 1997. godine nikako nije bio komplementaran sa nadimkom 'Milioner', grcali su u dugovima i jedina pojačanja su mogla biti ona neafirmisana, ona jeftina. On je bio jedno takvo. Dječački snovi su se ostvarili, na mala vrata je u Dortmundu zakucao Kevin Grosskreutz, dijete ovog grada.

Toliko neprimjećen je bio transfer 'Gospodina Duguljendže' da su i najvjerniji navijači Borussije vjerovali kako je on momak iz omladinskog pogona, pustili su ga da zakrpi rupe jer nisu imali boljeg. O, kako su samo pogriješili. Toliko da su 2015. kada je otišao htjeli smijeniti i upravu i svu trenersku ekipu, bio je kriv svako ko je imao ikakve veze sa bilo kojom funkcionerskom pozicijom u klubu, sve do ljudi zaposlenih u održavanju stadiona. Takav je utisak na Westfalenu ostavio Grosskreutz.

1685537-35709259-2560-1440

Nije on bio fudbaler svjetske klase, niko ga nikad nije ni svrstao u tu grupu, ali je svakako bio puno više od onoga za šta ga je fudbalska javnost smatrala. Samo jedan dio javnosti je bio svjestan da se ogriješio, navijači u Dortmundu su itekako znali o kakvom se fudbaleru radi. U onoj generaciji koja je šokirala Bundesligu, kada su došli niotkud i osvojili salataru, sa sve nepoznatim likovima u ekipi, Grosskreutz je bio fudbaler sa najvećom minutažom, igrao je po lijevom krilu, po desnom, na beku. Nije bilo bitno. Bilo je bitno da se bori i da pobijedi. A tako se postaje šampion.

Nije trud, naravno, prošao neopažen. Rijetko se to dešava u Njemačkoj. Spremao se Mundijal 2014. godine, mjesto dešavanja Brazil, zemlja fudbala, vrhunac onoga što fudbal nudi. Nijemci nisu mogli povesti najveću zvijezdu, Marco Reus je, naravno, bio povrijeđen. Još i prije toga je, sasvim sigurno, jedno mjesto u avionu bilo rezervisano za 'Duguljendžu' iz Dortmunda. Grosskreutz je zaigrao na najvećoj sceni, postao je svjetski šampion, u inat onima što su mu se podsmijavali, u inat svemu što ga je kočilo!

2405372-big-lnd

Šteta. Ne zbog ostvarenih snova, daleko od toga. Šteta što je to bio zadnji put kada smo Grosskreutza vidjeli na tronu. Tada je imao 'svega' 25 godina, bio je na samom vrhuncu. U Borussiji su, iz bogznakog razloga zaključili da im više ne treba pa za 'svega' milion i po' eura su ga proslijedili Galatasarayu, turskom velikanu. Tamo se Grosskreutz nije snašao, nije to sredina za njega, lijepo je u Turskoj, ali Grosskreutz nije fudbaler svjetske klase. On je fudbaler koji igra za raju, onu iz Dortmunda. To je bio samo početak pada, ubrzo se on vratio u Njemačku.

Već 2016. godine je stigao nazad, potpisao je za Stuttgart, počeo solidno, a onda... Grosskreutz je postao šampion prije nego što su to mnogi znali, a prestao je to biti prije nego što su mnogi očekivali. Iz ove perspektive se čini kako je onaj šampion ostao u Brazilu, Grosskreutz se zagubio negdje u njihovim favelama, a u Njemačku se vratio potpuno drugi lik. Onaj koji je na konferenciji 2017. godine plakao kao malo dijete, objavljujući 'pauzu' od fudbalske karijere, sa svega 28 godina. Razlog nije bila povreda, razlog je bila sramota. Stuttgart mu je raskinuo ugovor zbog masovne tuče koju je izazvao u noćnom klubu samo noć prije. Ispostavilo se da mu to nije bila prva. Tako je svjetski šampion postao boem kojeg ne želi niko.

image-1114146-860-poster-16x9-igel-1114146

Niko, sem Darmstadta. Ubrzo nakon raskida ugovora sa Stuttgartom, Grosskreutz je potpisao za ekipu koja je sezonu prije ispala iz elitnog društva Njemačkog fudbala, izgledalo je kao da je definitivno pao, ponovo će trčati stadionima njemačkih niželigaša.

Ako je to bio pad, živo me zanima šta je ovo što jutros pročitah na njemačkim portalima, od zbunjenosti sam zaboravio i koji portal je bio u pitanju. Grosskreutz je potpisao za KFC Uerdingen! Trećeligaš. U 29. godini života. Četiri godine nakon što se popeo na krov svijeta.

Nije Grosskreutz samo fudbalski ratnik, on je u isto vrijeme i neshvaćeni umjetnik. On ne igra fudbal zato što zna. Grosskreutz fudbal igra zato što voli, zato što je želio postati šampion svijeta. Postao je. Sve drugo je nebitno, jer više od toga ne može...

Piše: Došić Nevzudin

(Sport.ba)

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Učitaj još novosti