17. 05. 2018 - 18:56
Dama je baš oronula i ostarila: Cijela Juveova 'veteranska...
907
Shares
Dama je baš oronula i ostarila: Cijela Juveova 'veteranska ekipa' na izlaznim vratima predvođena Pipitom i Mandžom

SEDAM PUTA UZASTOPNO PRVACI

Dama je baš oronula i ostarila: Cijela Juveova 'veteranska ekipa' na izlaznim vratima predvođena Pipitom i Mandžom

Sport.ba
17. 05. 2018 - 18:56
0
Shares

Legendarni golman Juventusa Gianluigi Buffon odlučio je da poslije 17 godina napusti klub na kraju sezone, ali ne i da završi karijeru. Kapiten novog-starog šampiona Italija obratio se javnosti i rekao da će u subotu odigrati posljednju utakmicu u dresu Stare dame.

"U subotu ću odigrati posljednju utakmicu za Juventus i završiti ovo putovanje s predsjednikom i crno-bijelim svijetom oko mene. Biće to specijalan dan. Ponosan sam što sam dao najbolje od svojih mogućnosti. Odluku sam donio sretan i mirne glave, što nije lahko za sportiste", rekao je Buffon u današnjem obraćanju javnosti.

Iskusni golman je saopštio da je na njegovo ime stiglo i nekoliko ponuda i da će uskoro donijeti odluku gdje će nastaviti karijeru.

"Primio sam nekoliko ponuda i u narednom periodu ću znati nešto više o svojoj budućnosti", rekao je 40-godišnjak. Buffon je u Juventus prešao 2001. godine iz Parme, odigrao 655 utakmica i osvojio osam titula prvaka Italije, četiri kupa i pet superkupova Italije. 

buffon-sudija

Gigijev pogled u daljinu nakon eliminacije od Real Madrida u spektakularnoj revanš utakmici četvrtfinala Lige prvaka govorio je itekako puno, bio je to pogled čovjeka kojem je bilo jasno kako je propustio posljednju šansu za titulu u najelitnijem takmičenju. 40-godišnji čuvar mreže bio je bijesan na sudiju Olivera zbog dosuđenog penala duboko u sudijskoj nadoknadi, koji je Staroj dami preoteo produžetke na "Santiago Bernabeu".

juventus-buffon

Ušati trofej ostat će nedosanjani san za jednog od najvećih čuvara mreže u historiji ovog plemenitog sporta, koji će svoju 23-godišnju karijeru u Torinu završiti na koncu tekuće takmičarske godine s okruglih četiri banke na leđima. No nije jedini koji je propustio posljednji voz, aktuelna generacija osvojila je sedam uzastopnih naslova u Serie A, ali dva puta izgubila je u finalu Lige prvaka u posljednjih četiri godine i čini se kako će joj evropska slava procuriti kroz prste jer nemaju još mnogo vremena.

buff

Buffon se već pozdravio, a karijeru bi mogao završiti i 37-godišnji Andrea Barzagli, na izlaznim vratima je i Stephan Lichtsteiner koji još nije odlučio završiti karijeru i pokušava pronaći novi klub u 35. Glavni Allegrijev stoper, zapovijednik odbrane Giorgio Chiellini ima godinu manje, a potom slijedi čitava niska 31-godišnjaka među kojima je i Hrvat Mario Mandžukić.

Uz hrvatskog reprezentativca 32 će iduće sezone napuniti Sami Khedira, Claudio Marchisio, Blaise Matuidi i Medhi Benatia, a u klubu 30+ iz Juventusove momčadi još su Benedikt Howedes te najnoviji član Gonzalo Higuain kojeg se uveliko povezuje sa Chelseajem. Ispada kako Juve može sastaviti veteransku momčad za ligu preko 30 godina, a kad ih rasporedite po terenu dođete do zaključka kako je Stara dama prestara!

Max Allegri već je nekoliko godina na klupi i manje-više odgovoran je za cijelu ovu ekipu. To su uglavnom igrači koje je on doveo, ali godine su učinile svoje i kraj njega su ostarili. Jasno je kako je Juventusu vrijeme za pomlađivanje, ali nije sigurno kako će „face lift“ Stare dame obaviti upravo doktor Allegri jer je i on najavio mogući odlazak. No, ko god da dođe, morat će preostale senatore polako pospremiti u penziju i dovesti svježu krv za umorno lice Torineza. Velika nepoznanica je i naš Miralem Pjanić, koji se učestalo povezuje s Realom...

2

(Sport.ba)

Učitaj još novosti