26. 04. 2018 - 09:14
Velika Realova zvijezda tvrdi: Da se Iniesta zove Andresinho,...
907
Shares
Velika Realova zvijezda tvrdi: Da se Iniesta zove Andresinho, osvojio bi dvije Zlatne lopte!

SERGIO RAMOS UZ REPREZENTATIVNOG KOLEGU

Velika Realova zvijezda tvrdi: Da se Iniesta zove Andresinho, osvojio bi dvije Zlatne lopte!

26. 04. 2018 - 09:14
0
Shares

Andres Iniesta nogometaš je koji je u karijeri doživio sve i osvojio apsolutno sve, a jedan je od rijetkih kojima su protivnički navijači aplaudirali nakon što demolira njihov omiljeni klub. Upravo Iniesti su nakon uništavanja Seville od 5:0, navijači aplaudirali, a bilo je to u finalu Copa del Reya. Nakon toga najavio je odlazak iz Barcelone, a ako ode najverovatnije će to biti Kina iz koje su stigle bogate ponude. No predsjednik Barcelone rekao je da ne mora ići nigdje jer ima vječni ugovor sa Barcelonom. Šta god da se odluči ne može pogriješiti jer legendi apsolutno ne može ništa prigovoriti.

France Football, ugledni list koji dodjeljuje tu prestižnu individualnu nagradu, odlučio seispričati virtuozu nogometne igre. To je učinio njihov urednik Pascal Ferre koji je u tekstu Oprosti nam, Andrese poručio da je činjenica da Iniesta nikad nije dobio Zlatnu loptu "demokratska anomalija". Također, nahvalio je Iniestu te mu je tako odao priznanje za sve što je napravio u čudesnoj karijeri.

"Ono što slijedi nije baš urednički. Sve je dogovoreno od strane France Footballa prije nekoliko dana, kako ne bi bilo nikakvih nesporazuma. Ovo je čin kojim se odaje čast. Za nas Iniesta nije bio samo igrač, on je bio Igrač. Njegova velikodušnost, timska igra i altruizam svakako su mu još više omogućavali da osvoji ovu veličanstvenu nagradu. On je dokazao da je mozak definitivno najvažnija stvar kada se govori o pravim šampionima. Iniestino ime je jedno od najvećih koje nikada nije osvojilo Zlatnu loptu. Ovo je bolno za nas. Možemo se samo nadati da će mu božanstveni nastup na Svjetskom prvenstvu omogućiti da ispravi ovu demokratsku anomaliju", navodi se između ostalog u tekstu France Footballa.

Zlatna lopta se dodjeljuje najboljem igraču svijeta od strane France Footballa od 1956. godine. Ipak, između 2010. i 2015. godine, u dogovoru s FIFA-om, Zlatna lopta se dodjeljivala FIFA-inom Svjetskom igraču godine i bila je preimenovana u FIFA Zlatnu loptu. Partnerstvo je prekinuto 2016. kada je France Football ponovno počeo odvojeno dodjeljivati nagradu u odnosu na FIFA-u. Posljednje dvije Zlatne lopte France Footballa pripale su Cristianu Ronaldu.

Najbliži osvajanju FIFA Zlatne lopte bio je 2010. kad je u konačnom poretku završio drugi iza Messija. Za mnoge navijače bila je to najveća nepravda otkako se dijeli ta nagrada. Te je godine osvojio naslov prvaka svijeta, a baš je on u produžetku finala zabio jedini gol protiv Holandije. Andres Iniesta bio je sretan zbog Messija, možda i više nego da je sam dobio tu nagradu. Nikad nije rekao ni riječ. Premda je cijelom svijetu bilo jasno ko je trebao dobiti trofej. Zato i jest jedan od najvećih ikad. Gospodin u kopačkama - Andres Iniesta.

Sergio Ramos na putu je da čak treći uzastopni put kao kapiten podigne pehar Lige prvaka. Sinoć je njegov Real ostvario bitnu pobjedu nad Bayernom u Munchenu od 2:1, a nakon utakmice Ramos je komenarisao svog reprezentativnog kolegu, Andresa Iniestu, koji je na odlasku iz Barcelone.

„Da se Iniesta zove Andresinho, imao bi dvije Zlatne lopte“, rekao je Španjolac za Sport.es, pa dodao: "Premalo cijenimo domaći talent, a previše strani – svi smo krivi, španski mediji ne cijene dovoljno ono što radimo."

ramos

Kapetan Reala osvrnuo se i na pobjedu u polufinalu protiv Bayerna, kazavši da Real „još uvijek nije ništa napravio“, te da ima „maksimalni respekt prema velikom Bayernu“.

Učitaj još novosti