22. 04. 2018 - 17:53
Dobio ponudu koju je nemoguće odbiti: Wengera ćemo i dalje...
907
Shares
Dobio ponudu koju je nemoguće odbiti: Wengera ćemo i dalje gledati na velikoj sceni i to gdje ga nismo mogli ni zamisliti

DOBIO OTKAZ PA ODLIČNO ZARADIO

Dobio ponudu koju je nemoguće odbiti: Wengera ćemo i dalje gledati na velikoj sceni i to gdje ga nismo mogli ni zamisliti

22. 04. 2018 - 17:53
0
Shares

Menadžeru Arsenala Arsenu Vengeru biće ponuđena prilika da postane predsjednik francuskog PSG-a, prenose ostrvski mediji. Francuski stručnjak će na kraju sezone, poslije 22 godine, napustiti Topnike, godinu dana prije isteka ugovora, a uprava Parižana želi ga angažovati kako bi iskoristila njegovo znanje, ali i veze koje je stekao u svijetu fudbala.

PSG će na kraju godine promijeniti trenera, Unai Emeryja zamijeniće bivši trener Borussije iz Dortmunda Thomas Tuchel. Arsenal će platiti Wengeru 11 miliona funti otpremnine, kao znak zahvalnosti za 22 godine rada u klubu, tri šampionske titule u Premijer ligi i sedam trofeja FA kupa.

Ian Wright, nekadašnja zvijezda Arsenala smatra da su Arsenea Wengera prisilili da objavi odluku o napuštanju londonskog kluba, nakon 22 godine koliko je vodio "topnike". Arsenal je u petak na zvaničnoj internet stranici objavio Wengerovo saopštenje u kojem obavještava javnost da će se na kraju sezone povući s klupe "topnika".

"Arsene Wenger je čovjek od principa, iskrenosti i integriteta, zato sam uvjeren da je otpušten i da nije podnio ostavku. Nakon svih otrovnih strelica i optužbi koje su bile usmjeren ka njemu, Wenger nije tip čovjeka koji bi napustio posao prije isteka ugovora. Tužno je da je došlo do ovoga i ne vjerujem da ćemo ikada saznati ko je odgovoran jer će se skrivati jedni iza drugih. Jedan dan Wenger ima konferenciju za novinare bez ikakvih nagovještaja o tome, a sutra odlazi. To je nemoguće", kazao je Wright za britanske medije.

Wenger je u maju 2017. godine potpisao produženje ugovora s Arsenalom na dvije godine, pa stoga još više čudi da se predomislio i odlučio napustiti klub na kraju tekuće sezone. Danas 54-godišnji Wright je dres Arsenala nosio sedam sezona od 1991. do 1998. godine. U dresu "topnika" odigrao je 288 takmičarskih utakmica i postigao 185 golova. S londonskim klubom je osvojio naslov šampiona Engleske, FA kupa, Liga kup i Kup kupova. Igrao je još za Greenwich Borough, Crystal Palace, West Ham, Celtic i Burnley. Za Englesku je odigrao 33 susreta uz devet pogodaka.

ian-wright-arsenal-tony-adams-3336081

Iako se pisalo o tome kako je sam najavio odlazak, zapravo iza svega stoji porodica koja je vlasnik Arsenala, a doslovno su ga otjerali iz kluba. Wenger je dobio emotivan govor od Pera Mertesackera, a neki nogometaši su plakali kada je saopštio vijest. O čemu se radi? Arsenal je zapravo vezao ruke Wengeru. Sven Mislintat je dobio glavnu riječ kada su u pitanju transferi, a Wengera je to mnogo pogodilo jer se uvijek on i samo on pitao za transfere. Više od dvije decenije je trajalo samostalno dovođenje igrača Arsene Wengera. Francuski stručnjak je i sam osjetio kako gubi autoritet i kako zapravo nema podršku kakvu je imao nekad u klubu.

Wenger je već rekao kako zaslužuje bolji tretman od navijača, ali i igrača, no na kraju je ipak pobijedila druga strana. Mnoge zvijezde su se oglasile povodom njegovog odlaska, a jedna od njih je i Gary Neville koji je rekao kako ih je natjerao da promijene stil nogometa.

wenger

"Arsene Wenger je izgradio najbolji tim protiv kojeg sam igrao u Engleskoj. Njegov tim iz 1998. godine bio je fenomenalan. Najveći kompliment koji može da dobije jeste da smo morali da promijenimo stil nogometa koji smo igrali do tada. Wenger je zaslužio da u sedmicama koje slijede, a do kraja sezone, bude ispraćen na najljepši mogući način", rekao je Neville.

Priznanje Fabregasu odao je i nekadašnji nogometaš Arsenala Cesc Fabregas.

"Wow, nikada to ne bi očekivao, ali ova odluka pokazuje klasu i dostojanstvo ovog čovjeka. Nikada neću zaboraviti njegove savjete i podršku, kao i način na koji se ophodio prema meni. Imao je vjeru u mene i mnogo toga mu dugujem. Bio mi je kao otac i uvijek me je gurao do granice nemogućeg. Arsene, zaslužuješ svo poštovanje i sreću ovog svijeta", napisao je španski veznjak. 

sir-alex-ferguson-and-arsene-wenger-1

Arsene Wenger je mogao da sačeka kraj sezone, ali nije htio i odmah je saopštio ovu odluku. Klub se bori za Evropa ligu i navodono mu je to moglo spasiti posao, ali odlučio je da ne želi biti tamo gdje ga ne žele. Još uvijek nije poznato ko bi mogao doći umjesto Wengera na klupu Arsenala, a do kraja sezone u Premier ligi ostalo je svega pet utakmica. Francuz je u svojoj karijeri ternirao je mnoge veličine na klupi Topnika, ali njegovu momčad iz slavne sezone 2003/04. koja je završila sezonu u Premier ligi bez poraza teško će bilo ko zasjeniti, preciznije u Wengerovih 11 ugurao se tek Mesut Ozil, koji je upao u tim umjesto Gilberta Silve, svi ostali su iz te jedanaestorke.

Na golu je legendarni David Seaman, ikona ne samo Arsenala, nego jedan od najvećih golmana u historiji Premier lige. Odbranu drže Inivciblesi, Lauren, kamerunski desni bek koji je igrao u nepobjedivoj eri, a sve prije i poslije Arsenala u njegovoj karijeri nije vrijedno spomena. Stoperski par čine Tony Adams i Sol Campbell, a na lijevoj strani je Ashley Cole koji je još aktivan u LA Galaxyju.

pires_3012083

U veznoj liniji su tri iz tima nepobjedivih, srce te momčadi Patrick Viera te ubojita krila Robert Pires i Henrik Ljundberg. Jedini u Wengerovom Dream Teamu koji nije igrao u najslavnijoj eri moderne klupske historije jest Mesut Ozil, Wengerov kralj asistencija i plejmejker bez kojeg ne može zamisliti momčad zadnjih nekoliko sezona.

Napadački dvojac vjerujemo znaju i vrapci na grani jer nakon Thierryja Henryja, najboljeg strijelca u Arsenalovoj povijesti, te Denisa Bergkampa, najboljeg tehničara među napadačima iakad, vjerovatno nikad niko neće nadmašiti. Wengereovih jedanaest: Seaman - Lauren, Campbell, Adams, Cole - Ljundberg, Viera, Ozil, Pires - Henry, Berkgamp.

2

Učitaj još novosti