15. 09. 2017 - 19:17
Igrao je sa Ronaldom i bio talentovaniji od njega: Jedan je...
907
Shares
Igrao je sa Ronaldom i bio talentovaniji od njega: Jedan je najbolji na svijetu, drugom je karijera propala zbog samo jedne stvari

SPORTING LISABON I 2002.

Igrao je sa Ronaldom i bio talentovaniji od njega: Jedan je najbolji na svijetu, drugom je karijera propala zbog samo jedne stvari

Besim TODOROVAC
15. 09. 2017 - 19:17
0
Shares

Godine 2002. dva tinejdžera su se probijala u fudbalsku elitu. Obojica su igrala za lisabonski Sporting. Zeleni dio Lisabona divio se obojici, ali se jedan izdvajao od drugog. Onaj koji je mnogo obećavao se zvao Ricardo Quaresma. Drugi, mršaviji sa plavim pramenovima i ograničenim osmijehom je Cristiano Ronaldo.

U sezoni 2002/03 ova dva igrača su postigla po pet golova u svim takmičenjima, a Sporting je završio treći, iza rivala Benfice i šampiona Porta. Tadašnji trener Porta Jose Mourinho treniraće oba ova fudbalera nešto kasnije u karijeri. Quaresma, malo stariji od Ronalda, uistinu je izgledao dosta čvršće i stabilnije na terenu, ali je i Ronaldo privlačio skaute nekih od najvećih evropskih klubova – Arsenala, Barcelone i Liverpoola, da budemo tačni.

I tako su obojica napustila Sporting na ljeto. Quaresma se pridružio Barceloni, dok je Ronaldo otišao u Manchester  United nakon što je impresionirao u prijateljskom meču protiv izabranika Alexa Fergusona. Legendarni Škot ga je ohrabrio da uzme dres sa brojem sedam koji su prethodno nosili velikani poput Georgea Besta, Bryana Robsona, Erica Cantone i Davida Beckhama. Quaresma je na Camp Nou dobio broj 20, koji je nosio i u Sportingu, a koji i danas nosi u reprezentaciji Portugala.

Na neki način brojevi dva igrača simbolično oslikavaju njihove karijere nakon Sportinga. Ronaldo je osigurao da na dan odlaska sa Old Trafforda njegovo ime bude ravnopravno sa Bestovim i Beckhamovim, dok je Quaresmin razvoj potpuno zastao u Barceloni.

Nije ga bilo briga za taktičke zamisli Franka Rijkaarda i vjerovao je kako bi trebao imati slobodnu ulogu na terenu, bez razmišljanja o defanzivnim zadacima. Nijedan igrač nije veći od filozofije Barcelone, a pogotovo ne tek dovedeni 20-godišnjak.  Za razliku od njega, Ronaldo je prigrlio svaki komadić Fergusonove mudrosti. Predao se hijerarhiji Unitedove svlačionice i dozvolio da ga oblikuje sva veličina oko njega. Poput svrake, upijao je znanje odakle god je mogao; Giggsov dribling, van Nistelrooyova kretnja, Keaneova strast. Quaresma je mogao isto raditi u Barceloni, gdje su u to vrijeme igrali Ronaldinho, Luis Enrique, Edgar Davids, Carles Puyol i Xavi. Umjesto toga, ograničio ga je njegov ego.  Mislio je da je već tada bio veliki igrač, zbog čega je brzo prodan Portu.

Imao je uspjeha ponovo u Portugalu. Briljirao je u slabijoj ligi od Španije i lako punio svoju sobu sa trofeja (tri ligaške titule i četiri kupa u četiri sezone).

Quaresmini trikovi su bolji od većine fudbalera na planeti. U Portu je usavršio tehniku trivela. Nijedan igrač u modernoj eri nije u stanju zahvatiti loptu vanjskim dijelom kopačke sa toliko snage i preciznosti od Quaresme. Vrijedi pogledati njegovu kompilaciju najboljih golova ikada.

Također je jedan od promotera rabone, gdje se lopta udara nogom koja stoji iza noge na kojoj je oslonac (ukrštanjem s nogom na kojoj je težište). Lopta se pritom udara u njen donji deo iz čega proizilazi centaršut, dodavanje ili šut, dok sfera ide uzlaznom putanjom.

No, ova oružja djeluju kao kompenzacija za njegov izostanak efikasnosti u drugim poljima. Dok se Quaresma igrao sa odbranama u Portugalu, Ronaldo se probijao do statusa zvijezde u Unitedu. Cristiano je shvatio da je rabona mnogo manje efikasna od običnog prodora i udarca, zbog čega je vrlo brzo postao najveća prijetnja u PL. Krilo je postalo razarajući krilni napadač, jer je Rona naučio moć konkretnosti.

2008., dva bivša saigrača su bila polarna suprotnost. Quaresma je otišao u Inter, kojeg je tek preuzeo Jose Mourinho. Posebni ga se, naravno, sjećao iz vremena dok je bio u Sportingu.

Međutim, još jednom Quaresma je odbio prilagoditi se taktičkom sistemu i tako još jednom spriječio razvoj svoje karijere. Dobio je „priznanje“ Bidone d’oro, koje se dodjeluje najgorem fudbaleru u Seriji A. Iste godine, Ronaldo je osvojio svoju prvu Zlatnu loptu Od tada, Ronaldo pomjera granice fudbalske igre, obara rekorde i stiže do nekih nevjerovatnih brojki. 

Quaresma je imao užasnu avanturu na posudbi u Chelseaju, prije nego je otišao u Bešiktaš, gdje je zbog svog karaktera dobio otkaz šest mjeseci prije isteka ugovora. Pridružuje se Al-Ahliju 2013., nešto što priznati evropski talenti gotovo nikada ne rade prije 30. rođendana. Ako su 2008. bili polarna suprotnost, pet godina kasnije su bili dva različita svijeta. 

Onda je Quaresma doživio neku vrstu ponovnog rođenja. Opet je otišao u Porto, a onda u Bešiktaš, gdje je imao važnu ulogu u osvajanju dvije uzastopne titule prvaka. Samo je Wesley Sneijder imao više asistencija od njega u turskom šampionatu prošle sezone. Ovo su ipak male pobjede u poređenju sa Ronaldovim dostignućima – četiri Lige prvaka, pet ligaških titula, četiri Zlatne lopte i još mnogo trofeja.  

Prošle godine dvojac je ponovo igrao zajedno u istom timu. Quaresma i Ronaldo bili su jedni od ključnih igrača u pohodu Portugala na osvajanje titule evropskog prvaka.

Za kratki trenutak, dok su zagrljeni pozirali za fotografije, bilo je lako zamisliti alternativnu realnost u kojoj su njih dvojica najbolji fudbaleri na svijetu, i gdje su obojica žrtvovali svoj talent zarad onog što je neprocjenjivo.

Na Quaresminu žalost, ovo je samo fantazija, i to daleka.

Samo je jedan od dva Sportingova wunderkida iz 2002. zacementirao svoje vječno naslijeđe. Što se tiče drugog, zauvijek će biti upamćen ogroman talent koji nije ispunio očekivanja. A istetovirani buntovnik ima samo sebe kriviti zbog toga.

(Besim TODOROVAC)

Učitaj još novosti