11. 09. 2017 - 19:05
Već počeo da se isplaćuje: Real ga je po drugi put otjerao i...
907
Shares
Već počeo da se isplaćuje: Real ga je po drugi put otjerao i ponizio, ali će se sada dugo kajati zbog toga

ALVARO MORATA

Već počeo da se isplaćuje: Real ga je po drugi put otjerao i ponizio, ali će se sada dugo kajati zbog toga

Besim TODOROVAC
11. 09. 2017 - 19:05
0
Shares

Kako se približavao kraj prvog poluvremena u Istočnom Midlandsu, Alvaro Morata do sada se suočio sa svakim klišejem iz Premier lige. Zarobljen u okovima okrutnog jesenskog pljuska, Chelseajev Španac od 58 miliona funti je bio šikaniran i uznemiravan od strane Leicesterovog snažnog dvojca Wes Morgan -  Harry Maguire. Gorostasni stoperi su ga spoticali za pete, vukli za dres i sudarali glavama.

Za kratko se učinilo da je ovaj snažni i fotogenični Španac pomalo zbunjen. Pogriješio je nekoliko pasova, izgubio hrvački meč za posjed sa Maguireom. Možda su se i neki navijači Chelseaja stacionirani u uglu stadiona pitali da li su ovakvi uslovi prikladniji za odbjeglog Diega Costu.
Ipak, Morata nije bio zabrinut i brzo je razbio takve sumnje. Uzvratio je udarac riješivši se Morgana u nekoliko navrata, a i dva puta se oslobodio svojih čuvara. Put ka golu mu je blokiran briljantnih intervencijama Leicesterovog stopera. Uistinu, ne treba nas čuditi da je Morata odgovorio u tako pozitivnom svjetlu.

Španac je napadač koji se kroz cijelu karijeru bori sa stoperima superteške kategorije. U Juventusu se susretao sa Giorgijem Chiellinijem i Leonardom Bonuccijem. U Realu se na treninzima borio sa pitbullom Pepeom i čvrstim Sergijom Ramosom. Pod Conteom je zasjao, dok je  Mourinho vidio dovoljno čvrstine zajedno sa prefinjenim stilom i talentom da mu pruži debi u Real Madridu. 

Moratin gol u Leicesteru je bio školski primjer kako se napadač treba ponašati u šesnaestercu. Konstantno je mijenjao pravac kako bi pobjegao od Morgana, a onda je visoko skočio i savršeno realizirao centaršut Cesara Azpilicuete pogodivši donji ugao Leicesterovog gola.

To je rutina koja je, čini se, itekako uvježbana. Azpilicueta kreće naprijed i stiže na 35 metara od gola te šalje perfektnu loptu ka Morati. Subotnji gol predstavlja gotovo kopiju Moratinog gola glavom protiv Evertona, dok bi sličan stigao i na Wembleyu protiv Tottenhama da je napadač bio malo koncentrisaniji. Morata već ima tri pogotka glavom u Premier ligi ove sezone i njegova adaptacija je impresivna jednako koliko i efikasna. 

Morata kombinuje vatru i led u jednakoj mjeri. Spreman je da se bori sa strahovitim stoperima Premier lige jednako koliko je spreman da uljepša fudbalski meč sa trenutkom inspiracije.

Morata je stigao na Stamford Bridge pod gotovo nemogućim pritiskom na svojim leđima. Osim što se mora prilagoditi na novu sredinu, kao i na značajnu sumu koju su „plavci“ izdvojili (najskuplji je Španac u historiji fudbala), nego će ga konstantno porediti sa Costom, dok će se neki pitati kakav će biti u kontrastu sa Romeluom Lukakuom, koji je odabrao Manchester United ispred Chelseaja. Trenutno, dva napadača su izjednačena sa po tri gola.

U posljednjim trenucima meča sa „lisicama“, duboko u petoj minuti sudijske nadoknade, Morata se još uvijek hrvao za posjed, nadmetajući se žestoko. Po posljednjem zvižduku, legao je na teren, razbijen, ali zadovoljan.

Bio je ovo značajan izazov iz kojeg je Morata izašao sa nekoliko kvačica pored svog imena. Iako je još rano, sve ukazuje da će nova Chelseajeva „devetka“ imati mnogo kvalitetniju rolu u klubu od njegovog idola Fernanda Torresa, kojem je i posvetio pogodak u Leicesteru.

(Besim Todorovac)

Učitaj još novosti