15. 08. 2016 - 15:12
Fudbal je postao prava biznis mašinerija: Od cifara sve boli...
907
Shares
Fudbal je postao prava biznis mašinerija: Od cifara sve boli glava, najskuplji prijelazni rok ikada

KAKO SE ZAPRAVO TRGOVALO?

Fudbal je postao prava biznis mašinerija: Od cifara sve boli glava, najskuplji prijelazni rok ikada

Mirza HADŽIJUSUFOVIĆ
15. 08. 2016 - 15:12
0
Shares

Nevjerovatno ljeto na fudbalskoj tržnici ove godine. Količine novca koje su do sada potrošene premašuju i ona najluđa očekivanja. Uz to, još nekoliko spektakularnih transfera je u najavi.

Paul Pogba bio je jedna od najvećih priča ove godine. I na kraju, ni kriv ni dužan, postao najskuplji fudbaler u historiji. Samo vrijeme će pokazati da li će zaista opravdati silni uloženi novac. Najveća greška Sir Alexa Fergusona je itekako skupo plaćena da bi bila ispravljena, a nisam baš siguran da će vratiti uloženo. Sada već bivši veznjak Juventusa preselio je u Manchester za 105 miliona odštete. Pogba je potpisao ugovor na pet godine uz sedmičnu platu od 320.000 eura. 

Do sada je rekordni transfer u historiji fudbala bio prelazak Gareth Bale 2013. iz Tottenhama u Real Madrid za 100 miliona eura. Cristiano Ronaldo je 2009. iz Manchester Uniteda otišao u Real za 94 miliona, a ovog ljeta je i Gonzalo Higuain iz Napolija prešao u Juventus za nevjerovatnih 90 miliona eura.

"Oduševljen sam što se vraćam u United. Ovo je uvijek bio klub koji je imao posebno mjesto u mojem srcu, a sada se posebno radujem što ću raditi s Joseom Mourinho. U Juventusu mi je bilo sjajno, ali osjetio sam da je vrijeme za povratak na Old Trafford", kazao je Pogba koji je od 2009. do 2012. bio član Unitedove akademije.

Kada je trebao potpisati ugovor 'pobjegao' je u Juventus. Zbog toga Alex Ferguson godinama nije razgovarao s njegovim agentom Minom Raiolom.

Pogba je karijeru započeo u US Roissy-en-Brieu, potom je igrao za US Torcy, te Le Havre. U oktobru 2009. je preselio u Unitedovu akademiju, a tri godine kasnije je otišao u Juventus. U dresu Stare dame je odigrao 124 utakmice i postigao 28 golova. Za Francusku je nastupao 38 puta i postigao je šest golova. Bio je član tima koji je ovog ljeta stigao do finala Europskog prvenstva.

Nakon ogromnih svota uloženih ovog ljeta s pravom se postavlja pitanje: odakle toliki novac? Sigurno je da za klub poput Uniteda to nije nikakav problem, pogotovo kada se zna da su braća Glazer proteklih godina potrošila više od milijardu dolara samo na kamate mnogobrojnih pozajmica. 

Međutim, Crveni đavoli nisu usamljeni. Tu su Juventus, pa i Manchester City. Upitno je da li će i Argentinac koji je stigao iz Napulja uspjeti ispuniti sva očekivanja i uloženo, pogotovo kada se zna u kakvom stanju se pojavio na debiju. Uz ogromnih 90 miliona uplaćenih Napolitancima, Torinezi su se obavezali isplaćivati čak 7,5 miliona eura godišnje ovom Argentincu. Kojeg usput u domovini krive za mnogobrojna izgubljena finala.

Uz to, naš Miralem Pjanić je plaćen 32 miliona eura (šesti najskuplji dolazak u Torino u historiji), Marko Pjaca 25 miliona...Stara dama ne misli se na ovome zaustaviti, te želi silno nastaviti ulagati u pojačanja. Novca na Čizmi očito ne nedostaje, baš kao i na Otoku.

United je doveo i Borussijinog Henrikha Mkhitaryjana za 35,70 miliona funti, zatim Erica Baillyja iz Villareala (32,30 miliona funti), a stigao je i Zlatan Ibrahimović koji će imati itekako visoka primanja. Osim Uniteda, itekako je pazario i njihov gradski rival City. Mlađahni John Stones stigao je na "Etihad" za čak 55,6 miliona eura, te tako postao daleko najskuplji defanzivac u historiji ovog kluba. 

Pep Guardiola dobio je još nekoliko skupocijenih pojačanja: Leroy Sane (42,50 miliona funti), Gabriel Jesus (27,20 miliona funti), Ilkay Gundogan (22,95 miliona funti) i Nolito (15,30 miliona funti). Cifre od kojih boli glava itekako, a apsolutno ne postoji garancija da će pobrojani opravdati silna ulaganja šeika.

Na fudbalskoj pijaci veoma aktivan bio je i Chelsea, koji je doveo 22-godišnjeg Michyja Batshuayjia za čak 33,15 miliona funti i N'Golo Kantea iz Leicestera (30,43 miliona funti).
Čak je i uvijek škrti Arsene Wenger odriješio kesu, te isplatio 45 miliona eura za još uvijek nedovoljno dokazanog Granita Xhaku.

Saido Mane pojačao je Liverpool za 30 miliona funti, stigao je i Newcastleov Georginio Wijnaldum za 23 miliona, dok je još uvijek poprilično anonimni Jordan Ibe otišao u Sunderland za čak 15 miliona funti. Uz to, otpisani Joe Allen nakon dobro odrađenog eura stigao je u Stoke za poprilično velikih 13 miliona eura.

Tottenham je također dobro trgovao. Vincent Janssen iz AZ-a je plaćen 18,79 miliona funti, a Victor Wanyama iz Southamptona 12,24 miliona funti. Aktuelni prvak Leicester također je bio poprilično rastrošan. Ahmed Musa je plaćen 16,58 miliona funti, a Nemplays Mendy 13,18 miliona. I to je ono najvažnije s Otoka. Za sada. Nevjerovatno zvuči da upravo Leicester odbija basnoslovne svote za Riyada Mahreza, a tek Watford za još uvijek nepoznatog Troya Deeneyja (nisu prihvatili čak 30 miliona eura).

Real je neuobičajeno bio poprilično tih, samo je ispravljena greška i vraćen je sjajni Alvaro Morata iz Torina za „sitnih“ 30 miliona eura. Za samo pet manje prodat je Jese i to PSG-u.
Potpuno drugačije bilo je na „Nou Campu“. Za čak 35 miliona eura stigao je Andre Gomes iz Valencije, za 10 manje Samuel Umtiti iz Lyona, dok je 16,50 miliona eura plaćen Lucas Digne. Odlazaka je bilo dosta, ali zarada poprilično slaba. Marc Bartra je plaćen osam miliona, Alen Halilović pet, dok su ostali zanemarivi. 

Rastrošni su bili i u Atleticu, sve sa ciljem da zadrže maestra Dijega Simeonea. Kevin Gameiro plaćen je velika 32 miliona eura, Nicolas Gaitan sedam manje, dok je stigao i Šime Vrsaljko za 16 miliona. Uz to, mlađahni Diogo Jota je doveden za „skromnih“ 7,20 miliona. Zaradilo se poprilično fino prodajom Borje Bastona za 18 miliona eura Swanseaju.

Sevilla je odlično obavila prijelazni rok za sada. Franco Vasquez je stigao iz Palerma za 12,75 miliona funti, Jouaqin Correa za 11,05, a Ganso za 8,08. Zato su sjajno zaradili – Krychowiak je otišao za 28,56 miliona funti u PSG, dok je na Gameiru zarađeno sjajnih 27,20 miliona. Spomenuli smo već transfere Krychowijaka i Jesea u Pariz, dok za bogati klub gubitak svakako predstavlja odlazak Zlatana Ibrahimovića.

I u Njemačkoj su trošili oni najbolji. Bayern je obavio dva sjajna transfera (Mats Hummels i Renato Sanches za po 35 miliona eura), dok su prodali Gotzea 22 miliona, Hojbjerga za 15, te Rodea za 12 miliona eura. Još bolji posao obavili su Milioneri iz Dortmunda (30 miliona eura za Schurrlea, 22 za Gotzea, 15 za Dembelea, po 12 za Rodea i Raphael Guerreira, te osam za Bartru i sedam za supertalentovanog Emrea Mora). Zarada je bila također odlična, otišao je sjajni trojac (Mkhitaryan 42 miliona, Hummels 35 i Gundogan 27).

Moram ovdje spomenuti i veoma rastrošne Kineze, a dokaz tome je čak 55 miliona eura za Hulka. I to vam je ukratko to, ono najvažnije. Međutim, tu se velikani sigurno neće zaustaviti jer se već sada spominje još nekoliko spektakularnih transfera.

Ulaznice nikada nisu bile skuplje, TV prava također, a da ne govorimo o tome kako se pokoji meč i naštima na kladionicama. Sve to obećava nam samo da ćemo gledati sve skuplje transfere u budućnosti, jer fudbal je već odavno postao prava biznis mašinerija.

Piše: Mirza Hadžijusufović

Učitaj još novosti