15. 08. 2016 - 12:21
TOP 10 najvećih olimpijaca svih vremena predvođeni velikim...
907
Shares
TOP 10 najvećih olimpijaca svih vremena predvođeni velikim Phelpsom

PHELPS, LATYNINA, BOLT...

TOP 10 najvećih olimpijaca svih vremena predvođeni velikim Phelpsom

Dino PAJO (Sport.ba)
15. 08. 2016 - 12:21
0
Shares

Piše: Dino PAJO (Sport.ba)

Olimpijske igre u Rio de Janeiru su još uvijek u toku, a već do sada smo vidjeli neke nevjerovatne uspjehe i priče koje samo sport može kreirati.

Kada je u pitanju plivanje, ništa novo nismo vidjeli na ovim Olimpijskim igrama. Legendarni Michael Phelps se oprašta od Olimpijskih igara novim zlatnim medaljama i obaranjem brojnih rekorda. Jedan od najvećih sportaša svih vremena je u Rio de Janeiru došao do novih pet zlatnih medalja, što mu je omogućilo da postane ubjedljivo najveći olimpijac svih vremena. Također, Usain Bolt je uspio doći do trećeg uzastopnog zlata na 100 metara na tri vezane Olimpijade, a oboren je svjetski rekord i na 400 metara.

Zbog toga, naš portal vam donosi listu od deset najvećih olimpijaca svih vremena.

Michael Phelps:

phelps

Najveći svih vremena svakako je Michael Phelps, čovjek koji je obilježio i ovogodišnje Olimpijske igre u Rio de Janeiru. Legendarni američki plivač je osvojio 23 zlatne medalje u svojoj karijeri na Olimpijskim igrama, te ne postoji šansa da ga bilo ko ugrozi u budućnosti. Sve je krenulo u Atini gdje je osvojio šest zlatnih medalja i dvije bronze. Već tada je najavio spektakularnu karijeru. Nakon toga, došao je na red Peking gdje je popravio učinak i osvojio čak osam zlatnih medalja u isto toliko takmičenja u kojima je nastupio. U Londonu 2012. godine je popravio učinak i došao do nova četiri zlata, te upisao i još dva srebra. I na kraju, u Rio de Janeiru je osvojio pet zlatnih medalja i jedno srebro, te se kao legenda oprostio od Olimpijskih igara.

Larisa Latynina:

latynina

Definitivno najveća ženska olimpijka svih vremena, i žena koja je promijenila kompletne poglede na ženski sport kroz historiju. Nastupala je za Sovjetski Savez u gimnastici, te je najtrofejnija žena kada su u pitanju Olimpijske igre, sa 18 osvojenih medalja. U Melburnu 1956. godine je osvojila četiri zlatne, jednu srebrenu i jednu bronzanu medalju. Četiri godine kasnije u Rimu je osvojila tri zlata, dva srebra i jednu bronzu. Nakon toga, uslijedile su Olimpijske igre u Tokiju 1964. godine, a tu je osvojila dva zlata, dva srebra i dvije bronze, kada se i povukla.

Nikolai Andrianov:

andrianov

Na redu je još jedan gimnastičar i još jedan predstavnik nekadašnjeg Sovjetskog Saveza. Nikolai Andrianov je osvojio 15 medalja na Olimpijskim igrama, te je treći po ukupnom broju, a drugi muškarac. U Minhenu 1972. godine je osvojio zlato, srebro i bronzu, da bi četiri godine kasnije u Montrealu 1972. godine došao na vrhunac karijere, te tako osvojio četiri zlatne, dvije srebrene i jednu bronzu. Oprostio se na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980. godine, gdje je osvojio dva zlata, dva srebra i bronzu.

Carl Lewis:

carl-lewis

Legendarni američki atletičar Carl Lewis je čovjek koji je obilježio matični sport i kada su u pitanju Olimpijske igre, ali i sva ostala takmičenja. Nastupao je kao sprinter, ali i kao skakač u dalj. Osvojio je deset olimpijskih medalja, od čega čak devet zlatnih. Postavio je rekorde na 100 metara, na 4 x 100m, 4 x 200m, te vlasnik najdužeg skoka u dalj od 1984. godine.

Mark Spitz:

spitz

Još jedan legendarni plivač je zauzeo svoje mjesto na popisu najvećih olimpijaca svih vremena. Američki plivač Mark Spitz je postavio svjetski rekord u svih sedam disciplina u kojima je učestvovao, te je tako postao najveći do tada. Osvojio je ukupno 11 medalja od čega devet zlatnih. No, veliko dostignuće je napravio u Minhenu 1972. godine kada je osvojio svih sedam zlatnih medalja u disciplinama u kojim se takmičio.

Paavo Nurmi:

paavo-nurmi

Legendarni finski atletičar Paavo Nurmi je osvajač 12 medalja na Olimpijskim igrama, od čega je čak devet zlatnih u maratonu i dugim distancama u svijetu atletike. Nastupao je od 1920. godine do 1928. godine na tri turnira Olimpijskih igara. Tri zlata je osvojio 1920. godine u Antwerpu, pet zlata u Parizu 1924. godine i jedno zlato u Amsterdamu 1928. godine.

Nadia Comaneci:

nadia-comaneci

Legendarna rumunjska gimnastičarka Nadia Comaneci je dobila nezvaničnu titulu najsavršenije gimnastičarke svih vremena. Osvojila je devet olimpijskih medalja, a od toga pet zlatnih. No, poznata je po autentičnom stilu gimnastike kakav niko do sada nije uspio ponoviti. Nastupala je na samo dvije Olimpijade, 1976. godine u Montrealu i 1980. godine u Moskvi. Mnogi se pitaju šta bi sve postigla da je njena karijera trajala duže, no i ovako spada među deset najvećih olimpijaca svih vremena.

Usain Bolt:

bolt

Tako smo došli i do legendarnog Usaina Bolta, jamajčanskog atletičara koji i dan danas oduševljava. Tako je sinoč Jamajčanin osvojio novu zlatnu medalju na 100 metara na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, što mu je treća uzastopna zlatna medalja na tri posljednja turnira Olimpijskih igara. Bolt je na spektakularnom bilansu od 7 osvojenih medalja u isto toliko nastupa, a svih sedam su zlatne, što je raritet u svijetu sporta. Tri zlata je osvojio 2008. u Pekingu, isto toliko u Londonu 2012. godine, te je sinoć osvojio zlato i u Riu na 100 metara.

Jesse Owens:

264268_jesseowens01-ap-_f

Legendarni američki atletičar Jesse Owens je osvojio čak četiri zlatne medalje u različitim disciplinama samo na jednim Olimpijskim igrama, i to 1936. godine u Berlinu. Zbog tadašnjih događaja koji su pogodili svijet, spriječen je da postane možda i najveći svih vremena, što nije bio nemoguć rasplet događaja s obzirom na dominaciju u svijetu sporta. Osvojio je zlato na 100 metara, na 200 metara, na 4 x 100 metara i u skoku u dalj.

Andy Murray:

andy-murray

Možda nije najbolji teniser svih vremena, ali je jedini u historiji koji je uspio odbraniti olimpijsko zlato u tenisu. Britanski teniser je 2012. godine osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Londonu, a nakon toga i u Rio de Janeiru 2016. godine u finalu protiv Juan-Martina Del Potra. Također, to mu nisu jedine medalje pošto ima i srebro u dublu sa Olimpijskih igara u Londonu, koje je osvojio sa svojim rođenim bratom Jamiejem.

Učitaj još novosti