25. 06. 2016 - 14:10
Radja je sad problem u Bosni, a 'shisha boy'' igrači nisu
907
Shares
Radja je sad problem u Bosni, a 'shisha boy'' igrači nisu

NIKAD MI PAMETI NEĆEMO DOĆI

Radja je sad problem u Bosni, a 'shisha boy'' igrači nisu

Faris DŽAFEROVIĆ
25. 06. 2016 - 14:10
0
Shares

Velika prašina, odnosno polemika se digla oko pušenja cigareta, belgijskog reprezentativca Radje Nainggolana. Naime ovaj reprezentativac Belgije je snimljen u sobi prilikom gledanja utakmice između Engleske i Slovačke, kako u ruci drži kutiju cigareta.

Nažalost, to je veoma loš primjer mladim sportistima koji su na dobrom putu da postanu ''veliki''. Naravno kako to kod nas uvijek bude, krenule su salve komentara, kako loših, tako i komentara podrške prema ovom veznjaku.

Ipak da li je naše da to komentarišemo, jer mi od Radje nemamo ništa, da li smo mi kompetentni da osuđujemo nekog ostvarenog čovjeka, za kojim su ''potjernicu'' raspisali svi velikani Europe.

Mislim da bismo trebali malo više gledati u svoju avliju, posebno zbog činjenice da se naši mladi igrači sreću po raznoraznim lokalima, koji ne da ne bi trebali, već ne bi smjeli biti njihov nivo.

Tako imao igrače u kadetskim odnosno juniorskim pogonima, kojima je cigareta već odavno porok. Opet se vraćamo na Nainggolana, on puši 5-6 cigareta dnevno, dok ovi omladinci 2-3 kutije dnevno.

Tu je velika razlika, ili pak problem broj jedan, Premijer lige Bosne i Hercegovine su Nargile. Htjeli mi to priznati ili ne, većina igrača bar sarajevskih Premijerligaša je odavno navučena na ''crijevo''.

Nažalost, upravo tim kadetima i juniorima, su ovakvi uzori, svakodnevni izlasci na popularnu ''sishu'' su našu Premijer ligu u posljednjih godinu dana srozali tu gdje jeste.

Neprofesionalni odnos prema sportu, sa samo jednim eventualno dva treninga dnevno, igračima omogućuju da prijepodne, poslijepodne i navečer vise po nargilhanama, sisaju ''crijevo'' dok ih omladinci koji izađu navečer pomno posmatraju, naravno ubrzo i počnu slijediti.

Zato trebamo prvo komentarisati i osuđivati naše nevaljale pojedince, a ne Nainggolana, od kojeg ponavljam nemamo koristi, neka se njime bavi Belgija, a mi se trebamo okrenuti ovim omladincima, jer će za koju godinu upravo oni nositi našu selekciju, i biti oni kojima bi trebali aplaudirati i diviti se njihovim egzibicijama na terenu.

Opet ističem ima izuzetaka i svaka im čast, pa su ostali doslijedni sportskom načinu života, a ovima što praktikuju ''Marlboro i shisu'' želim da se što prije riješe tog problema, i počnu biti pravi, a ne krivi uzori.

Faris DŽAFEROVIĆ

Učitaj još novosti