
Italija - Tiramisu
Sastojci za 10 osoba:
Krema:
6 svježih jaja
6 velikih kašika šećera
500 gr mascarpone sira
Kora:
400 gr piskota
3 dl instant kafe
1.5 velikih kašika amareta
Za dekoraciju:
20 gr čokolade u prahu
Priprema:
Skuhajte 3 dl instant kafe i ostavite da se ohladi. Razdvojite bjelanjke i žumanjke. Dobro umutite žumanjke mikserom (u dubljoj posudi malog prečnika), zatim dodajte šećer, pa opet dobro umutite (da se ne osjeti secer) i onda dodajte mascarpone. Mutite dok ne dobijete jednaku smjesu. U drugoj metalnoj posudi mikserom na maksimalnoj brzini umutite bjelanjke da dobijete čvrsti snijeg. Zatim sjedinite obje mase u većoj posudi i mutite dok se ne sjedini u finu kremu. U ohlašenu instant kafu ulijte amareto. U pravougaonu tepsiju dimenzija 35×25x15 ili ako imate plasticni sud tih dimenzija složite piškote pa ih kašikom namočite mješavinom ohlađene kafe i amareta. Slažite ih tako da vam stanu u dva reda i gotov Tiramisu. Povedite racuna i o tom da slažete dvije piškote jednu uz drugu pa ostavite pola cm prostora između, također radi lakšeg rezanja, tj. određivanja porcija.
Ostavite u frižider da se hladi. Tiramisu treba da odstoji u frižideru najmanje 4 sata. Optimalno je da prenoći. Prije služenja dobro pospite čitav Tiramisu čokoladom u prahu. Toliko da se skoro ne vidi krema.
Pire krompir na irski način
Sastojci:
1,5 kg krompira
so
85 g maslaca
400 g svježeg kupusa narezanog na rezance
200 ml mlijeka
70 g narezanog mladog luka
crni mljeveni biber
Priprema:
Oguljeni krompir narežite na četvrtine, kuhajte u posoljenoj vodi, ocijedite, a zatim zgnječite u pire. Pripremljenom pire krompiru dodajte maslac i kupus, izmješajte i kuhajte na vodenoj kupelji često miješajući oko 10-15 minuta. U međuvremenu zagrijte mlijeko i luk, kratko prokuhajte, posolite i stavite paprike. Mlijeko i luk lagano uz miješanje dodajte u smjesu krumpira i kupusa. Lagano miješajte na pari dok ne dobijete glatku smjesu.
Posluživanje:
Poslužite toplo kao prilog ili samostalno malo jelo.
Savjet:
Za pripremu ovog jela upotrijebite crveni krumpir.