22. 06. 2016 - 17:50
TRADICIONALNA JELA Mađarska vs Portugal
907
Shares
TRADICIONALNA JELA Mađarska vs Portugal

ZAKUHALO SE

TRADICIONALNA JELA Mađarska vs Portugal

22. 06. 2016 - 17:50
0
Shares

Mađarska - Mađarska torta 

Sastojci:

3 žumanceta

100 g šećera u prahu

40 g otopljenog putera

200 ml punomasnog mlijeka

100 ml slatke pavlake

130 g mehkog brašna T-400

20 g gustina

2 g soli

3 bjelanceta

100 g tamne čokolade (50-70% kakao mase), sitno naribane

100 g tostiranih lješnika, sitno nasjeckanih

30 g domaćeg vanila šećera

Priprema:

Sjediniti žumanca i 30 g šećera u prahu, pa ulupati dok se ne utrostruči u volumenu. Mlijeko i slatku pavlaku sjediniti pa dodati žumancima. Prosijati brašno, gustin i so. Ostaviti sa strane Postaviti bjelanca u odgovarajuću posudu, dodati prstohvat soli pa početi miksirati na najmanjoj jačini.

Kada bjelanca počnu da pjenušaju, postepeno, kašiku po kašiku dodavati 70 g šećera u prahu. Dok mutimo, postepeno povećavati brzinu što će rezultirati u stabilnoj pjeni maksimalnog volumena. U smjesu od mlijeka i žumanca dodati prosijane suhe sastojke, pa dobro izmiješati. Zatim dodati trećinu bjelanaca i lagano umiješati da se sjedini, a pritom paziti da ne izgubi previše na volumenu. Na isti način dodati preostale dvije trećine. Pomiješati čokoladu, lješnike i vanilin šećer. Ostaviti sa strane. Zagrijati teflonsku tavu (oko 18-20 cm) na srednje jakoj temperaturi.  Dodati malo putera, otopiti i razliti cijelom površinom tiganja, pa dodati jednu srednju kutljaču tijesta, tek dovoljno da prekrije dno.

Peći oko 1 minut, il' dok ne porumeni. Tijesto ispeći samo na jednoj strani, pa postaviti na odgovarajuću tacnu za služenje, nepečena strana na gore. Posuti čokoladom i lješnicima. Na isti način ispeći i naslagati ostatak tijesta. Posljednju palačinku ispeći na obje strane i postaviti na vrh naslage. Neposredno prije služenja, zagrijati tortu u rerni (180°C) oko 2 minuta, pa poslužiti posuto šećerom u prahu

13517792-267215923638729-525803926-o

Portugal - Piletina sa šampinjonima

Sastojci za 4 osobe:

400 g pilećeg filea

1 kašika gussnele 

200 g šampinjona

50 ml ulja

1 češanj bijelog luka

1 kašičica nasjeckanog đumbira

1 kašičica Vegete

½ kašičice soli

par kapi sezamovog ulja

Priprema:

Meso narežite na tanke kriške i izmiješajte ga sa gussnelom. Očišćene šampinjone narežite na tanke listiće. Na vrućem ulju propecite meso i izvadite ga. Na istu masnoću dodajte šampinjone, pa i njih popecite. Meso vratite u posudu sa šampinjonima, dodajte nasjeckani češnjak, đumbir, vegetu, so i sve dobro promiješajte. Na kraju dodajte sezamovo ulje.

Posluživanje:

Piletinu sa šampinjonima poslužite uz kuhanu rižu i zelenu salatu.

piletina-sa-sampinjonima-9f2ef318dd19b52d98e4f304acddc3ed-view-l

Učitaj još novosti