
Mađarska - Mađarska torta
Sastojci:
3 žumanceta
100 g šećera u prahu
40 g otopljenog putera
200 ml punomasnog mlijeka
100 ml slatke pavlake
130 g mehkog brašna T-400
20 g gustina
2 g soli
3 bjelanceta
100 g tamne čokolade (50-70% kakao mase), sitno naribane
100 g tostiranih lješnika, sitno nasjeckanih
30 g domaćeg vanila šećera
Priprema:
Sjediniti žumanca i 30 g šećera u prahu, pa ulupati dok se ne utrostruči u volumenu. Mlijeko i slatku pavlaku sjediniti pa dodati žumancima. Prosijati brašno, gustin i so. Ostaviti sa strane Postaviti bjelanca u odgovarajuću posudu, dodati prstohvat soli pa početi miksirati na najmanjoj jačini.
Kada bjelanca počnu da pjenušaju, postepeno, kašiku po kašiku dodavati 70 g šećera u prahu. Dok mutimo, postepeno povećavati brzinu što će rezultirati u stabilnoj pjeni maksimalnog volumena. U smjesu od mlijeka i žumanca dodati prosijane suhe sastojke, pa dobro izmiješati. Zatim dodati trećinu bjelanaca i lagano umiješati da se sjedini, a pritom paziti da ne izgubi previše na volumenu. Na isti način dodati preostale dvije trećine. Pomiješati čokoladu, lješnike i vanilin šećer. Ostaviti sa strane. Zagrijati teflonsku tavu (oko 18-20 cm) na srednje jakoj temperaturi. Dodati malo putera, otopiti i razliti cijelom površinom tiganja, pa dodati jednu srednju kutljaču tijesta, tek dovoljno da prekrije dno.
Peći oko 1 minut, il' dok ne porumeni. Tijesto ispeći samo na jednoj strani, pa postaviti na odgovarajuću tacnu za služenje, nepečena strana na gore. Posuti čokoladom i lješnicima. Na isti način ispeći i naslagati ostatak tijesta. Posljednju palačinku ispeći na obje strane i postaviti na vrh naslage. Neposredno prije služenja, zagrijati tortu u rerni (180°C) oko 2 minuta, pa poslužiti posuto šećerom u prahu
Portugal - Piletina sa šampinjonima
Sastojci za 4 osobe:
400 g pilećeg filea
1 kašika gussnele
200 g šampinjona
50 ml ulja
1 češanj bijelog luka
1 kašičica nasjeckanog đumbira
1 kašičica Vegete
½ kašičice soli
par kapi sezamovog ulja
Priprema:
Meso narežite na tanke kriške i izmiješajte ga sa gussnelom. Očišćene šampinjone narežite na tanke listiće. Na vrućem ulju propecite meso i izvadite ga. Na istu masnoću dodajte šampinjone, pa i njih popecite. Meso vratite u posudu sa šampinjonima, dodajte nasjeckani češnjak, đumbir, vegetu, so i sve dobro promiješajte. Na kraju dodajte sezamovo ulje.
Posluživanje:
Piletinu sa šampinjonima poslužite uz kuhanu rižu i zelenu salatu.