22. 06. 2016 - 20:20
TRADICIONALNA JELA Švedska vs Belgija
907
Shares
TRADICIONALNA JELA Švedska vs Belgija

ZAKUHALO SE

TRADICIONALNA JELA Švedska vs Belgija

22. 06. 2016 - 20:20
0
Shares

Švedska - Nässelsoppa

Sastojci za 4 osobe

4 tvrdo kuhana jaja

250g svježe koprive

So i biber

45g maslaca

25g sjeckanog svježeg vlasca

1 kokošja kocka 

1 povrtna kocka 

Kašika sušenog timijana

2 kašike Kukuruznog brašna

120 ml kiselog vrhnja

10 dag dimljeni losos

Priprema:

Skuhajte jaja na tvrdo 6-7 minuta, ohladite pod tekućom vodom pa pustite da se potpuno ohlade. Očistite operite i ocijedite koprive. U lonac od 2 litre ulijte 250 ml vode ubacite koprive, posolite, pokrijte i pustite da zavri. Smanjite  vatru pa  kuhajte 5 minuta. Koprive izvadite i lagano pritiskom oslobodite od viška tekućine pa ih sitno nasjeckajte na dasci. 
Vodu u kojoj se kukala kopriva ukoliko ste zadovoljni čistoćom  sačuvajte. U istom loncu otopite maslac na laganoj vatri. Sitno isjeckajte vlasac, pa dodajte u lonac i dinstajte minutu dvije. Namrvite  povrtnu i pileću kocku i rastopite na maslacu.

Dodajte sjeckane koprive podlijte sačuvanom  vodom i dodajte još 800ml vode (ako niste sačuvali vodu u kojoj se kuhala kopriva onda dodajte još 250 ml). Začinite biberom i suhim timijanom pa zakuhajue. Razmutite kukuruzno brašno u malo vode (kao za puding) pa dodajte u supu. Zakuhajte sve skupa dok supa malo ne zgusne. Servirajte toplo uz tvrdo kuhana jaja, kašiku kiselog vrhnja i par komadića dimljenog lososa.

13517759-267275340299454-268441434-o

Belgija - Piletina s povrćem

Sastojci:

30 g maslaca

300 g mrkve

450 g prasiluka (bijeli dio)

10 malih bijelih lučica

1 kg piletine (batak, zabatak, prsa)

1 kašika vegete

crni biber u zrnu

1 vezica peršuna

1 grančica svježeg timijana

1 grančica svježeg estragona

sušeni lovorov list

300 ml vode

450 g zamrznutog mladog graška

200 g brokule

Priprema:

Maslac rastopite, dodajte mrkvu i prasiluk narezane na kolutiće, lučice i kratko pržite. Piletinu narežite na komade, pospite vegetom i biberom, pa je rasporedite po povrću.
Svježi peršun, timijan, estragon i lovor povežite kuhinjskim koncem i dodajte mesu i povrću. Podlijte vodom i pirjajte poklopljeno na laganoj vatri oko 20 minuta. Posudu povremeno protresite. Dodajte grašak, brokulu natrganu na cvjetove i pirjajte još 20 minuta.

Posluživanje:

Toplu piletinu poslužite s povrćem.

piletina-s-povrcem-ddbf841ac0c3e9c57905c6fc4a93bc83-view-l

Učitaj još novosti