Švedska - Nässelsoppa
Sastojci za 4 osobe
4 tvrdo kuhana jaja
250g svježe koprive
So i biber
45g maslaca
25g sjeckanog svježeg vlasca
1 kokošja kocka
1 povrtna kocka
Kašika sušenog timijana
2 kašike Kukuruznog brašna
120 ml kiselog vrhnja
10 dag dimljeni losos
Priprema:
Skuhajte jaja na tvrdo 6-7 minuta, ohladite pod tekućom vodom pa pustite da se potpuno ohlade. Očistite operite i ocijedite koprive. U lonac od 2 litre ulijte 250 ml vode ubacite koprive, posolite, pokrijte i pustite da zavri. Smanjite vatru pa kuhajte 5 minuta. Koprive izvadite i lagano pritiskom oslobodite od viška tekućine pa ih sitno nasjeckajte na dasci.
Vodu u kojoj se kukala kopriva ukoliko ste zadovoljni čistoćom sačuvajte. U istom loncu otopite maslac na laganoj vatri. Sitno isjeckajte vlasac, pa dodajte u lonac i dinstajte minutu dvije. Namrvite povrtnu i pileću kocku i rastopite na maslacu.
Dodajte sjeckane koprive podlijte sačuvanom vodom i dodajte još 800ml vode (ako niste sačuvali vodu u kojoj se kuhala kopriva onda dodajte još 250 ml). Začinite biberom i suhim timijanom pa zakuhajue. Razmutite kukuruzno brašno u malo vode (kao za puding) pa dodajte u supu. Zakuhajte sve skupa dok supa malo ne zgusne. Servirajte toplo uz tvrdo kuhana jaja, kašiku kiselog vrhnja i par komadića dimljenog lososa.
Belgija - Piletina s povrćem
Sastojci:
30 g maslaca
300 g mrkve
450 g prasiluka (bijeli dio)
10 malih bijelih lučica
1 kg piletine (batak, zabatak, prsa)
1 kašika vegete
crni biber u zrnu
1 vezica peršuna
1 grančica svježeg timijana
1 grančica svježeg estragona
sušeni lovorov list
300 ml vode
450 g zamrznutog mladog graška
200 g brokule
Priprema:
Maslac rastopite, dodajte mrkvu i prasiluk narezane na kolutiće, lučice i kratko pržite. Piletinu narežite na komade, pospite vegetom i biberom, pa je rasporedite po povrću.
Svježi peršun, timijan, estragon i lovor povežite kuhinjskim koncem i dodajte mesu i povrću. Podlijte vodom i pirjajte poklopljeno na laganoj vatri oko 20 minuta. Posudu povremeno protresite. Dodajte grašak, brokulu natrganu na cvjetove i pirjajte još 20 minuta.
Posluživanje:
Toplu piletinu poslužite s povrćem.