22. 06. 2016 - 17:23
TRADICIONALNA JELA Island vs Austrija
907
Shares
TRADICIONALNA JELA  Island vs Austrija

ZAKUHALO SE

TRADICIONALNA JELA Island vs Austrija

22. 06. 2016 - 17:23
0
Shares

Island: Sorur

Sastojci:

Za podlogu:

3 bjelanca

3 1/2 dl šećera u prahu

200gr badema samljevenih

Krem:

225gr putera

3dl šećera u prahu

3 žumanca

1 1/2 velika kašika kakaa

3 male kašičice skuhane jake kafe (po mogućnosti kafa bez toza)

1 čokolada za kuhanje

Priprema:

Umutiti u snijeg bjelanjke i šećer te dodati mljevene bademe. Na plehu na kojem ste stavili papir za pečenje, vaditi kašikom hrpice, malo ih oblikovati kao zdjelicu te peći na 180 stepeni 10 minuta. Za krem sve sastojke umutiti redom: puter, šećer, žumanci, kakao, kafa dok se ne dobije fin krem. Pečene kolačiće premazivati kremom po malo na svaki, te staviti ih na pleh i moraju malo odstojati u frižideru da se krem stvrdne prije no što ih budete ''umakali'' u rastopljenu čokoladu za kuhanje. Čokoladu rastopite sa puterom ili uljem, ne treba biti prerijetka ali ni pregusta. Ohlađene kolačiće umakati u čokoladu, toliko, da se prekrije krem.

13509467-267212426972412-248630787-o
Austrija - Mozart kugle

Sastojci za 4 osobe:

Za kuglice i prelivanje:

200 g marcipana

50 g mljevenih pistacije

70 g nugata

100 g gorke čokolade

Priprema:

Podjeliti marcipan na dva dijela, u jedan dodati pistacije i izmješati. Napraviti kuglice od nugata, i male udubljene pločice od obje vrste marcipana, i formirati kuglice. Preliti ih čokoladom i ostaviti ih da se suše. Ukoliko nemate kupovni nugat, napravite ga od 100g nutelle i 60g mljevenih lješnaka.

mozart-kugle-austrija-294b9b2e6d5ef18f6e4b03e15337f63d-view-l

Učitaj još novosti