17. 06. 2016 - 14:22
TRADICIONALNA JELA Italija vs Švedska
907
Shares
TRADICIONALNA JELA Italija vs Švedska

ZAKUHALO SE

TRADICIONALNA JELA Italija vs Švedska

17. 06. 2016 - 14:22
0
Shares

Italija - Klasične talijanske lasagne
Sastojci (6 osoba)
Bolognese umak

700 g mljevenog mesa

2 crvena luka

7-8 češnja bijelog luka

1 veća mrkva

3 velika kašika nasjeckanog peršuna

1 tetrapak paradajz sosa

Vegeta/so

Bešamel umak

700 ml mlijeka

3 kockice maslaca

2-4 kašike glatkog brašna

prstohvat soli

Slaganje lasagna

2 kutije tjestenine za lasagne

2 paketića topivog sira u listićima

2 vrećice parmezana

1 šoljica mlijeka

Priprema

Bolognese umak:
Samljeti crveni luk, bijeli luk i mrkvu te ih na ulju prodinstati doljevajući malo po malo vode, oko 10-ak minuta. Ubaciti mljeveno meso, prodinstati i njega poljevajući vodom dok ne promjeni boju. Ubaciti peršun, paradajz, vegetu i politi s 2 šoljice vode te lonac nepotpuno poklopiti. Kuhati 40-ak minuta dok se voda ne ispari i umak se ne zgusne da se ne bi razljevao kod rezanja lasagna.

Bešamel:
U lonac uliti mlijeko, staviti 3 kockice maslaca, par kašika glatkog brašna ovisno o gustoći umaka i malo soli. Kuhati dok ne zavrije i dok se ne zgusne kao krema za kolače, ako je rijetko dodati brašna. Kad se pogustilo, bešamel uliti u Bolognese umak i promješati. Po potrebi dodati još vegete ili soli.

Slagati tjesteninu vodoravno, uliti 3-4 kutljačice umaka, iskidati listiće topivog sira ili poredati cijele na umak, posuti bogato paremezanom. Ponovno slagati tjesteninu, umak, sir na listiće, parmezan. Zadnji red složiti tjesteninu, malo namazati s umakom da ne budu bijele i posuti parmezanom da se zapeku. Politi s 1 šoljicom mlijeka i kašikom malo podići lasagne da mlijeko uđe u sve djelove lasagne.

Peći na 180°C 45 min dok mlijeko ne ispari i dok se vidljivo ne zapeku. Ostaviti 10 min da odmore i tek onda rezati.

13453010-264104577283197-264892732-o

Švedska - Švedska peciva

Sastojci:

Tijesto

25g svježeg kvasca (ili 10g suvog)

240ml mlijeka

60g putera

80g meda (ili javorovog sirupa)

40g bademovog ili kikirikijevog putera (opcionalno)*

1g šafrana u prahu (dvije kesice)*

140g grčkog jogurta (ili kisele pavlake 12% masnoće)

pola kašičice soli

225g integralnog pšeničnog ili dinkel brašna (pirovo ili spelt)*

225g bijelog pšeničnog ili dinkel brašna (+ 40-50g za miješenje i razvijanje)

Dekoracija i premazivanje

grožđice (dvije po pecivu, 36)

slatko vino, rum ili voda za potapanje grožđica

1 žumance

kašičica vode

Postupak

Tijesto

Svježi kvasac rastvorite u 40ml toplog mlijeka sa kapljicom meda i prstohvatom brašna. Poklopite i ostavite da se zapjeni. Ukoliko koristite suhi kvasac, samo ga dodajte brašnu. Puter otopite na veoma tihoj vatri, a zatim dodajte preostalo mlijeko, med i puter od orašastih plodova. Na tihoj vatri sve izmutite tako da se med i puter rastope, ali smjesa treba da ostane samo topla (do 40°C). Dodajte najprije narasli kvasac, a zatim i šafran, izmiješajte i sve prespite u posudu za miješenje. Dodajte jogurt i malo izmutite varjačom. Dodavajte malo po malo brašno, koje ste prethodno sastavili (ako koristite više od jednog), a zatim dodali so i suhi kvasac ukoliko ste njega koristili. Varjačom mutite dok ne uspete čitavu količinu brašna. Tijesto će biti još uvijek veoma gnjecavo. Na radnu površinu pospite malo više brašna (20-ak grama), pospite ruke brašnom i istresite tijesto. Zatim mijestite tijesto nekoliko minuta dok ne postane glatko i elastično, ali i dalje veoma mekano i blago ljepljivo kad je površina bez brašna.
Stavite u čistu činiju, prekrijte providnom folijom, a zatim čistom krpom i ostavite da nadolazi oko sat vremena.

Oblikovanje i pečenje

Zagrijte pećnicu na 220°C. Tijesto malo premijesite i podijelite na jednake djelove od oko 55-60g. Najprije prstima oblikujte izduženi štap debljine oko 1cm, a zatim počnite da savijate krajeve tako da savijeni djelovi budu na suprotnim stranama štapa i umotavajte do kraja. Dobićete nešto kao prilično umotano slovo S. Slažite ih na papirom za pečenje obložen pleh. U svaku utisnite po dvije grožđice koje ste prethodno držali u tečnosti (marsala ili drugo slatko vino, rum ili samo voda). Prekrijte ovlaš plastičnom folijom i ostavite još 15-ak minuta da se odmore. Pošto će peciva narasti, pazite da ih dobro rasporedite. Za ovu količinu, koristim dva pleha i pečem u dvije ture. Kad završim sa oblikovanjem drugih, manje-više je vrijeme da pečete prvu turu, naravno, ukoliko je pećnica već dobro zagrijana. Prije pečenja ih premažite ovlaš umućenim žumancetom sa kašičicom vode. Pecite oko 8-12 minuta, ali držite ih na oku već nakon 6-7 minuta, jer se pećnice razlikuju, pa na tako visokim temperaturama, nije lako odrediti tačno vrijeme. Naravno, možete sačekati i da prvo počnu da mirišu, pa onda krenite sa provjerama. slightsmile emoticon Nemojte previše otvarati rernu zbog hlađenja. Peciva su najbolja kad se služe istog dana, a naročito još mlaka. Međutim, savršeno se održavaju u zatvorenoj kutiji i do 4-5 dana, s tim što ih je tih poslednjih bolje na kratko podgrijati. A onda budu kao nova, mekana i mirisna! Ukoliko pravite veću količinu nego što vam je potrebna, čim se ohlade, stavite ih u zamrzivač i izvlačite po potrebi.

lussebullar-lussekatter-5032

Učitaj još novosti