
Češka - Češke voćne okruglice
1 kocka sira
1 jaje
prstohvat soli
1 žlica šećera
sezonsko voće - kajsije, jagode, šljive, borovnice ili ribizle (koje treba miješati sa malo šećera)
Priprema:
Pomiješajte jaja sa krem sirom, šećerom i soli, sipajte u mješavinu brašna, dok ne dobijete čvrsto tijesto. Kidajte komade tijesta i u njih stavite voće te napravite kuglice. Okruglice stavite u vrelu vodu i pustite da kuhaju dok ne isplutaju na površinu, tada ćete znati da su gotove. Pustite da se ohlade, te ih pospite šećerom u prahu.
Serviranje:
Kuglice servirajte uz voće i kuglu sladoleda od vanilije.
Hrvatska - Zagrebački odresci
Sastojci
600 g telećih odrezaka
1 kašika vegete
100 g prešane šunke (narezane na kriške)
150 g sira ementalera (narezanog na kriške)
ulje
Za paniranje:
80 g pšeničnog oštrog brašna
3 jaja
100 g krušnih mrvica
Za prilog:
220 g riže
40 g maslaca
150 g luka
200 g graška
1 kašika vegete
crni biber mljeveni
Priprema
Narezane odreske potucite batom za meso i pospite vegetom. Na polovicu svakog odreska stavite kriške prešane šunke i sira. Odreske preklopite, a krajeve pričvrstite čačkalicama. Ovako pripremljene odreske uvaljajte u brašno, razmućena jaja i krušne mrvice. Odreske pecite na zagrijanom ulju sa svake strane oko 5 minuta. Za prilog, rižu skuhajte, ali ne do kraja, i ocijedite. Na maslacu popecite nasjeckani luk, a zatim pirjajte podlijevajući vodom dok luk ne omekša. Dodajte grašak, pola količine vegete i oko 100 ml tople vode. Kuhajte dok grašak ne omekša. Na kraju umiješajte rižu, pospite preostalom vegetom i dodajte još 100 ml tople vode. Promiješajte i kuhajte još 5 minuta.
Posluživanje
Rizi-bizi pospite paprikom i poslužite kao prilog uz zagrebački odrezak.
Savjet
Nadjevene odreske možete dobro potući batom za meso. U tom ih slučaju ne morate pričvrstiti čačkalicama.