Poljska - Botwinka - supa od cvekle
Za 4 porcije potrebno je:
1 litar vode
6 mladih cvekli
2 mrkve
2 deblje stabiljke c100 ml kisele pavlake
sok od pola limuna
2 čehna bijelog luka
1 kafena kašika soli
1 kafena kašika bibera
1 supena kašika šećera
Cveklu, mrkvu i celer ogulite i očistite, te nasjeckajte, a bijeli luk propasirajte na presu. U dubljoj šerpi ili zagrijte maslinovo ulje pa dodajte cveklu, mrkvu, celer i bijeli luk pa propržite na srednjoj vatri 5 minuta. Naspite vodu i pojačajte vatru, te kuhajte 20 minuta. Kada povrće omekša dodajte oprane i nasjeckane stabljike i listove cvekle, limunov sok, balzamik sirće, so, šećer i kuhajte još 10 minuta. Skinite sa vatre, pobiberite po ukusu i uz pomoć štapnog miksera ispasirajte supu. Dodajte kiselu pavlaku i sve dobro promiješajte.
Irksa - Boxty (Irske krompir palačinke)
Sastojci:
1/2 kg krompira
2 kašike brašna
200ml mlijeka
1 jaje
ulje za prženje
so, biber
Priprema:
Ogulite krompir, izrežite ga na kockice i skuhajte.
Kad je skuhan napravite pire od njega.
Kad se pire malo ohladi dodajte brašno, razmućeno jaje, mlijeko so i biber. Smjesa treba malo gušća nego od palačinki.(to postignete dodavanjem mlijeka do željene gustine).
Na tavu stavite malo ulja.
Kad se ulje zagrije, kašikom stavljajte hrpice smjese. Malo ih kašikom raširite, na debljinu oko 0.5cm.
Pecite dok se ne zarumeni, tada pažljivo okrenite i drugu stranu.
Kad se ispeče stavite na papirnatu salvetu da se malo ocijedi.
Tako ispecite smjesu do kraja.
Posluživanje:
Odlični su, bez obzira da li su topli ili hladni! Doručak , večeru, prilog i naravno uz čašu piva....