Njemačka - Leipziger Allerlei - Povrće u umaku od račića
Sastojci za 5 osoba:
250 g šparoga
250 g male mrkve
400 g cvjetače
200 g svježeg graška
Sol i biber
Za umak:
20 g sušenih vrganja
50 ml bijelog vina
300 g račića
1 kašika nasjeckanog peršuna
40 g maslaca
150 ml vrhnja za kuhanje
30 g oštrog brašna
1 kašika vegete
Priprema:
Sušene vrganje stavite u hladnu vodu i ostavite oko sat vremena. Očišćene šparoge, mrkve, cvjetaču i grašak zasebno skuhajte u malo posoljenoj vodi, ocijedite i ostavite na toplom mjestu.
Na maslacu kratko propecite brašno, dodajte narezane gljive, zatim odmah zalijte sa oko 300 ml vode i dodajte Vegetu te kuhajte uz stalno miješanje 4 do5 minuta.
Umiješajte račiće, vrhnje, peršun, papar i vino te kuhajte još 5 minuta.
Posluživanje:
Toplo kuhano povrće prelijte umakom i poslužite kao toplo predjelo ili glavno jelo.
Napomena: Račiće možete zamijeniti i ribom.
Ukrajna - Pampushki
Sastojci:
150 ml vode
20 g šećera
20 g svježeg kvasca
250 g pšeničnog glatkog brašna
1 kašika soli
4 kašike ulja
jaje za premazivanje
1 kašika kumina
Priprema:
U 50 ml tople vode rastopite šećer i kvasac. Dodajte malo brašna, promiješajte te pustite 10-ak minuta da nadođe.
Nakon toga dodajte preostalu vodu, brašno, so i ulje. Dobro izmiješajte i pustite da tijesto udvostruči volumen.
Tijesto razvaljajte na debljinu od 1 cm.
Kalupom izradite okrugle oblike promjera 2-4 cm.
Pampushke premažite jajetom, pospite kuminom te pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 25 minuta dok ne poprime zlatnu boju.
Posluživanje:
Tople pampushke poslužite uz kiselo mlijeko.