Turska - Pide
Sastojci za 4 pide-pizze:
260 g brašna
1 mala kašika suhog kvasca
½ male kašike šećera
2-3 male kašike maslinovog ulja
100 ml jogurta
140 ml mlake vode
Punjenje:
150 g sira
5-6 kašika jogurta
Salama
Paradajz
Priprema:
Brašno, kvasac i šećer izmiješajte zajedno, zatim pomješajte mlaku vodu, jogurt, sol i maslinovo ulje te dodajte brašnu i umijesite glatko tjesto. Tijesto premažite sa malo maslinovog ulja i ostavite da stoji.
Kad se tjesto diglo na pobrašnjenoj podlozi ga malo primjesite i podijelite na 4 kugle, te svaku kuglu razvijte na debljinu od 1.5 cm.
Sada rubove oblikujte u brodiće, te svaki od njih napunite jogurtom i sirom. Imajte na umu da Pide možete puniti kako želite, tako da na sir i jogurt možete staviti salamu, paradajz, masline, jednostavno prilagodite svom ukusu.
Kada ste zadovoljni brodićima stavite ih na papir za pečenje i pecite u zagrijanoj rerni (220 stepeni) sve dok ne dobiju lijepu rumenu boju.
Hrvatska - Brodet od ribe
Sastojci:
1 bijeli luk
1 veliki crveni luk
nekoliko komada ribe
čaša vina
pola čaše sirćeta
jedna konzerva isjeckanog paradajza
kašika soli, bibera i vegete
velika kašika isjeckanog peršuna
časa ili dvije vode
jedna skuhana mrkva
kašika šećera
Priprema:
Na ulju proprziti sitno isjeckan bijeli i crveni luk
Dodati komade ribe - filete ribe bez kostiju - i sa obje strane ih lagano propržiti
Dodati čašu vina i pola čaše sirćeta i nekoliko minuta lagano prokuhati.
Dodati paradajz, svjež ili iz konzerve, kao i začine, so, biber, vegetu. Isjeckani peršun i mrkva se također sada dodaju.
Postepeno dodavati vodu, a ako je prekiselo, dodati kašiku šećera.
Ostaviti da se kuha pola sata ,možda i manje. Važno je napomenuti da ne smije biti previše vode. Treba da se malo zgusne i da riba ostane u komadima.
Služiti preko skuhane polente, pirea ili riže.