12. 06. 2016 - 13:24
TRADICIONALNA JELA Turska vs Hrvatska
907
Shares
TRADICIONALNA JELA Turska vs Hrvatska

ZAKUHALO SE

TRADICIONALNA JELA Turska vs Hrvatska

12. 06. 2016 - 13:24
0
Shares

Turska - Pide

Sastojci za 4 pide-pizze:

260 g brašna

1 mala kašika suhog kvasca

½ male kašike šećera

2-3 male kašike maslinovog ulja

100 ml jogurta

140 ml mlake vode

Punjenje:

150 g sira

5-6 kašika jogurta

Salama

Paradajz

Priprema:

Brašno, kvasac i šećer izmiješajte zajedno, zatim pomješajte mlaku vodu, jogurt, sol i maslinovo ulje te dodajte brašnu i umijesite glatko tjesto. Tijesto premažite sa malo maslinovog ulja i ostavite da stoji.

Kad se tjesto diglo na pobrašnjenoj podlozi ga malo primjesite i podijelite na 4 kugle, te svaku kuglu razvijte na debljinu od 1.5 cm.

Sada rubove oblikujte u brodiće, te svaki od njih napunite jogurtom i sirom. Imajte na umu da Pide možete puniti kako želite, tako da na sir i jogurt možete staviti salamu, paradajz, masline, jednostavno prilagodite svom ukusu.

Kada ste zadovoljni brodićima stavite ih na papir za pečenje i pecite u zagrijanoj rerni (220 stepeni) sve dok ne dobiju lijepu rumenu boju.

13441805-261536607539994-578590241-o

Hrvatska - Brodet od ribe

Sastojci:

1 bijeli luk

1 veliki crveni luk

nekoliko komada ribe

čaša vina

pola čaše sirćeta

jedna konzerva isjeckanog paradajza

kašika soli, bibera i vegete

velika kašika isjeckanog peršuna

časa ili dvije vode

jedna skuhana mrkva

kašika šećera

Priprema:

Na ulju proprziti sitno isjeckan bijeli i crveni luk

Dodati komade ribe - filete ribe bez kostiju - i sa obje strane ih lagano propržiti

Dodati čašu vina i pola čaše sirćeta i nekoliko minuta lagano prokuhati.

Dodati paradajz, svjež ili iz konzerve, kao i začine, so, biber, vegetu. Isjeckani peršun i mrkva se također sada dodaju.

Postepeno dodavati vodu, a ako je prekiselo, dodati kašiku šećera.

Ostaviti da se kuha pola sata ,možda i manje. Važno je napomenuti da ne smije biti previše vode. Treba  da se malo zgusne i da riba ostane u komadima.

Služiti preko skuhane polente, pirea ili riže.

hrvatska-brodet

Učitaj još novosti