19. 05. 2016 - 09:55
Nestali u 16 sekundi: Anti-Istanbul, nedosuđeni penali i...
907
Shares
Nestali u 16 sekundi: Anti-Istanbul, nedosuđeni penali i Emeryjeva audicija

ANALIZA

Nestali u 16 sekundi: Anti-Istanbul, nedosuđeni penali i Emeryjeva audicija

Besim TODOROVAC
19. 05. 2016 - 09:55
0
Shares

Bilo je ovo poput anti-Istanbula. Sve je pošlo po zlu na poluvremenu. Alberto Moreno bio je heroj Seville u kupu UEFA prije dvije godine. Isto nije ponovio u dresu Liverpoola. Moreno se nije mučio ni izaći na teren u drugom poluvremenu. Nisu ni njegovi saigrači, ali je defanzivni propust u svega 16 sekundi potpuno promijenio igru. Liverpool se raspao na komadiće.

Ovo se prečesto događalo sa lijevim bekom. Njegova greška skupo je koštala „redse“ protiv Villarreala u polufinalu. Biti tako ranjiv, u ovakvom trenutku, dok je njegov menadžer sigurno zahtjevao maksimalnu koncentraciju u tim trenucima igre je skoro neoprostiva. Ali, nije on jedini krivac. Teško je povjerovati koliko je Liverpool bio loš u drugom poluvremenu. Bili su samo sjena ekipe koja je dogurala do finala i kontrolirala meč u prvih 45 minuta.

Da li više iko zna fudbalska pravila?

Među brojnim nesmotrenostima, FIFA mora još jednom analizirati svoja pravila i razjasniti kada je igranje rukom u šesnaestercu penal. U čak tri navrata tokom prvog poluvremena Liverpoolu nije dosuđen penal – dva potpuno čista – kada su Daniel Carrico i Grzegorz Krychowiak sprečili čiste prilike. Jedan je zaustavio Firmina, a drugi sjajan pas Coutinha koji je išao ka svojoj meti.

Bez obzira da li se radilo o namjeri (čini se da je prvi bio takav), oni su omeli očigledne prilike za postizanje pogotka. Klopp je već ranije osjetio nepravdu. Smatrao je da ga je loše suđenje koštalo u posljednjem evropskom finalu i sigurno se bojao da će se historija ponoviti.

Sturridgeova klasa bila je uzaludna

Mnogo toga je rečeno i mnogo toga napisano o Danielu Sturridgeu tokom posljednje dvije godine u kojima je vodio bitku sa brojnim povredama. Jedna činjenica ipak ostaje na snazi. On je fantastičan igrač. Začuđujuće, u prvih 15 minuta na St Jakob-Parku, kao da ga nije ni bilo na terenu.

Nije bio uključen u igru, ali je onda ostavio svoj otisak kada je lopta stigla do njega od strane Coutinha u 35. minuti. Mogli ste osjetiti šta će se desiti. Precizan udarac vanjskim dijelom lijeve noge pogodio je jedinu tačku do koje David Soria nije mogao dosegnuti. Klopp, kao i svaki navijač Liverpoola, i svaki navijač Engleske, skočio je od radosti.

Ko je osvojio bitku menadžera?

Pitanje je vremena kada će Unai Emery završiti u engleskoj Premier ligi. Pobijedio je u bitki motivacijskog govora na poluvremenu, to je sigurno. Sa sigurno jednim upražnjenim trenerskim mjestom visokog profila, ovo se može smatrati i audicijom.

Emery sigurno poznaje englesku taktiku. Sevilla je započela poput Stokea pod vodstvom Tonyja Pulisa, sa visokim loptama ka Stevenu Nzonziju. Ta strategija je iznenadila Liverpool u početku. Potpuna suprotnost od standardne španske taktike.

Liverpool se kasnije sredio. Kloppov shematski plan bio je vidljiv u kasnijoj fazi prvog poluvremena, kada je izrazio nezadovoljstvo što njegovi fudbaleri nisu uvećali prednost. Štogod je Emery rekao svojim fudbalerima na poluvremenu promijenilo je sve. Klopp je nadu najviše polagao u navijače, od kojih je tražio da naprave razliku dok se njegov tim raspadao na komadiće.

Igrač utakmice

Činilo se da će to biti Sturridge. Zabiti takav gol u takvom trenutku, dok se obje ekipe još uvijek tražile. U prvom poluvremenu, James Milner je bio oličenje smirenosti dok su njegovi saigrači izgledali nervozno.

Kolo Toure je sjajnim klizećim startom sprečio preokret na startu drugog poluvremena. Dok je Moreno pravio haos pored njega, Toure je izgledao individualni pokret otpora.

Ipak,  sve zvijezde su bile u dresu Seville. Kevin Gameiro je pokazao klasu uništavanjem Liverpoolove odbrane, a veznjak Ever Banega je pretrčao najviše od svih na terenu. No, sa dva pogotka, Coke dobija glas, iako je drugi bio kontraverzan.

(Besim Todorovac, Sport.ba)

Učitaj još novosti