03. 05. 2016 - 12:07
Viva Leicester! Trijumf koji se nikada nije trebao dogoditi
907
Shares
Viva Leicester! Trijumf koji se nikada nije trebao dogoditi

BAJKA ZA SVA VREMENA

Viva Leicester! Trijumf koji se nikada nije trebao dogoditi

Besim TODOROVAC
03. 05. 2016 - 12:07
0
Shares

Nemojte prilagođavati stvarnost: Ovo se stvarno događa. U posljednja tri mjeseca hrabri napredak Leicester Cityja ka prvoj tituli prvaka Engleske ikada se razvijao poput sporog, ali zastrašujućeg talasa.

Remi protiv Manchester Uniteda u nedjelju ostavio je izabranike Claudija Ranierija korak bliže. Tottenhamov neuspjeh na gostovanju kod Chelseaja bio je konačni pomak. Talas je konačno udario po naslovu Premier lige, a priču mnogi nazivaju najneobičnijom sportskom pobjedom svih vremena.

Aspekti jedne bajke dobro su uvježbani. Na početku sezone, apsolutno niko nije davao šanse Lisicama da se domognu titule. Tri mjeseca po startu sezone, Leicester se domogao vrha, ali i dalje su šanse bile izuzetno male. Kladionice su davale bizarno visoke kvote, što se ispostavilo urnebesnom greškom.

Ipak, najupečatljiviji aspekt završnice sezone bio je lijepo kontroliran način na koji je Leicester završio posao. 

Gole činjenice o Leicesterovoj vlasti su potpuno genijalne. Ovo je klub čiji je prethodni najveći uspjeh bilo drugo mjesto iz 1929., koji je ispadao i vraćao se u viši rang ukupno 22 puta. Previše mali da ostanu u Premier ligi, previše veliki da se zadrže u Championshipu. Leicester je ekipa koja zuji gore i dolje između divizija sa umirujućom pravilnosti, klub između dva ekstrema u gradu koji je na putu za negdje drugdje.

leicester

2002. godine, Leicester je gotovo ugašen, ali ga je spasio konzorcij na čelu sa bivšim igračem Garyjem Linekerom, koji će uskoro voditi BBC-evu emisiju MOTD samo u gaćama zbog prognoze o tituli sa početka sezone. Prije dvije godine su se borili za opstanak u Championshipu. U februaru prošle godine bili su fenjeraši Premier lige i siguran putnik u niži rang prije nego je krenuo fantastičan niz u završnici pod vodstvom Nigela Pearsona, koji je iznenada otpušten.

A sada, pravo niotkuda imamo ovo, sezonu koja se doslovno pretvorila u holivudski scenarij. I zaista, film o Jamieju Vardyju već je u pred-produkciji, zasnovan na životu čudesnog Leicesterovog strijelca. Jednom davno, Vardy je određeni period svaki meč morao biti zamijenjen nakon sat vremena kako bi požurio kući i javio se policijskoj stanici zbog elektronske narukvice na nozi, koja je rezultat osude zbog napada u pubu. Sa šampionskom medaljom u ruci, Vardy se sada može okrenuti igranju za Englesku na Evropskom prvenstvu.

Zaista, ovo je Leicesterova vlastita priča, ligaška titula koja se nije trebala desiti, zbog koje će scenaristi morati prepravljati priču, piše sjajni Barney Ronay sa Guardiana. Bilo je iznenađujućih prvaka i ranije. U proteklih 55 godina, Nottingham Forest i Ipswich Town su osvajali titule sezonu nakon promocije. Ipak, to je bilo tada.

U nasilnom dobu modernog fudbala, trijumf poput ovog nije se činio samo miljama udaljenim, nego nemogućim. Portal Sporting Intelligence je izračunao da je Manchester United potrošio više novca na nove igrače u dvogodišnoj vladavini Louisa van Gaala, nego novi prvaci u 132-godišnjem postojanju. Ne postoji povratna ruta do vrha. Svijet se promijenio. Neke stvari se više ne mogu dogoditi. Ova se dogodila. Kako?

Najlakši način da uđete u Leicesterovu priču je vjerovatno kroz same igrače, skupinu autsajdera i otpisanih talenata, čiji uspjeh pruža vlastitu lekciju u iskupljujuće druge šanse. Kapiten Wes Morgan bio je na meti kritičara prošle sezone. Još uvijek spor, i dalje glomazan, on je bio radost za oči ove godine, vrlo inteligentan branič u stanju da čita igru, blokira i krade lopte u kombinaciji sa odličnom vještinom. Riyad Mahrez je igrao u francuskoj drugoj ligi prije dvije godine i smatrali su ga suviše laganim za vrhunski fudbal. Prošle sedmice je imenovan najboljim igračem lige ove sezone.

leicester-navijaci

Čovjek koji je nadzirao ludu ekipu je menadžer koji je do sada bio najpoznatiji po drugim pozicijama. Teško je ne voljeti Claudija Ranierija, lukavog i smiješnog Talijana, menadžera kojeg možete vidjeti po Leicesteru kako jede u lokalnim restoranima, izlazi na piće sa navijačima, pozira za beskrajne selfieje...

Ranierijeva genijalnost bila je vidjeti šta ima na raspolaganju, učvrstiti timski duh i jednostavno ga pustiti da i dalje otkucava. 

Poput gotovo svakog uspješnog tima, i oni imaju ambicioznog milijardera, tajlandskog magnata Vichaija Srivaddhanaprabhu, iako ovaj jedino pruža besplatno pivo na domaćim utakmicama i leti u budističke hramove kako bi se molio za svoje igrače. 

U cjelini, Lisice ostaju nešto zaista rijetko, gotovo univerzalno popularni prvaci u otrovanoj, plemenskoj ligi i tim čija se sposobnost da oduševljava ne ograničava na sjajnu atmosferu na King Power stadionu. Da ne spominjemo da su predmet globalne fascinacije zahvaljujući razornoj moći premijerligaške marketinške mašine.

Za sada, najbolje je jedostavno slaviti ovaj rijedak, pobunjenički trijumf. Viva Leicester!

(Besim Todorovac, Sport.ba)

Učitaj još novosti