01. 05. 2016 - 20:50
Raditi po nametnutim pravilima? Ne, ja sam Cholo i moja...
907
Shares
Raditi po nametnutim pravilima? Ne,  ja sam Cholo i moja ideologija je drugačija

ČOLIZAM

Raditi po nametnutim pravilima? Ne, ja sam Cholo i moja ideologija je drugačija

Besim TODOROVAC
01. 05. 2016 - 20:50
0
Shares

Dok njegov Atletico Madrid nastavlja rušiti barijere i boriti se za najveće trofeje, reputacija Diega Simeonea raste više nego ikada.

46-godišnjak od svojih igrača zahtjeva nekoliko ključnih karakteristika kako bi njegova ideologija djelovala, a sada se čini da je našao savršenu postavku u prijestolnici Španije.

Prvo, igrači moraju znati svoje granice i prihvatiti ih, umjesto da jecaju oko činjenice da su njihovi protivnici superiorniji sa tehničke strane gledišta. Zauzvrat, od njih se očekuje da reaguju karakternim i taktičkim razumom, a upravo su ova dva aspekta postala obilježja projekta koji Simeone gradi u proteklih pet godina.

Iako su spektakularni golovi i nastupi dobrodošli, u suštini, sve što je zapravo bitno su rezultati, nebitno na koji način su postignuti. Simeoneova četa će uraditi sve što je potrebno kako bi stigla do pobjede, čak i ako nije estetski prijatno.

Iz njegovih dana u Italiji, bivši argentinski reprezentativac je naučio osnove igre te je dodao svoje nemilosrdne i žestoke odbrambene potrebe koje su proizvele protivotrov stilu fudbala koji se zasniva na posjedu lopte.

atletico-torres-correa

Možda mnogi to neće cijeniti, ali je ovaj stil rezultirao osvajanjem španske Primere, kupa Kralja, španskog Superkupa, evropskog Superkupa kao i nastupom u finalu Lige prvaka 2014., i sve bez Lionela Messija i Cristiana Ronalda u svojim redovima.

Simeoneov stil može se opisati modernom interpretacijom catenaccija, koji je evoluirao godinama od Nerea Rocca, preko Helenija Herrere pa sve do Giovannija Trapattonija.

Atleticov stil možda je uzbudljiviji i za nijansu atraktivniji, ali je Simeone taj koji je ružno pače pretvorio u divnog labuda. I mnogi se dive njemu i njegovim igračima zbog želje da se dođe do pobjede kroz znoj i trud, a ne ljepotu.

„Čolizam“ se širi Španijom, ali i šire. Claudio Ranieri sa Leicesterom i Fabrizio Castori sa Carpijem također prate slične staze.

Ono što revolucionarni odgovor posebno dokazuje jeste da najbolji ili najljepši timovi ne pobjeđuju baš uvijek, što donosi osvježavajuću promjenu u današnjoj igri. 

Učitaj još novosti