20. 04. 2016 - 17:56
Nemoguća misija, kažete? Ovaj 28-godišnjak je nadmašio i Toma...
907
Shares
Nemoguća misija, kažete? Ovaj 28-godišnjak je nadmašio i Toma Cruisea

JULIAN NAGELSMANN

Nemoguća misija, kažete? Ovaj 28-godišnjak je nadmašio i Toma Cruisea

Besim TODOROVAC
20. 04. 2016 - 17:56
0
Shares

Julian Nagelsmann posjeduje zlatni dodir u ovom trenutku. Jedan je od najatraktivnijih njemačkih trenera te dobija brojne pohvale zbog genijalnog spašavanja Hoffenheimove sezone. Golovima Fabiana Schara i Marka Utha proteklog vikenda su osigurali nova tri vitalna boda protiv ove sezone vrlo dobre Herthe iz Berlina.

Iako je na klupi tek 70 dana, Hoffenheim se pod njegovim vodstvom popeo do 13. mjesta, sa sedam bodova više od pozicije koja automatsko vodi u Zweitu. Samo su Bayern (26) i Borussia Dortmund (25) u posljednjih deset kola osvojili više bodova od Hoffenheima (20). S obzirom na stanje koje je zatekao kada je stigao u 20. kolu – Hoffenheim je bio fenjeraš – obrat djeluje još impresivniji.

U oktobru, Markusa Gisdola je neočekivano zamijenio Huub Stevens, 62-godišnjak poznat po spašavanju timova od ispadanja. Klub je tada potvrdio i da će 28-godišnji Nagelsmann preuzeti klupu na kraju sezone. No, problemi sa srcem natjerali su iskusnog holandskog stručnjaka da napusti kormilo, što sportskom direktoru Alexanderu Rosenu nije dalo drugu opciju osim da povjerenje ukaže Nagelsmannu.

Povjerenje je ekspresno otplaćeno. Hoffenheim je oživio sezonu i zagorčao život Werderu i Eintrachtu, koji zauzimaju pozicije iznad prežaljenog Hannovera.

nagelsmann

Veliko poboljšanje napravljeno je u zadnjoj liniji. Niklas Süle i Fabian Schär razvili su izvanredno razumijevanje u sredini, dok je Jeremy Toljan na lijevoj strani odlična nadogradnja. Zajedno sa defanzivnim štitom Sebastianom Rudyjem, Nagelsmann ima čvrst temelj.

No, najveći napredak je zabilježen u napadu: Kevin Volland, naprimjer, potpuno je okrenuo svoju sezonu. Unatoč interesu kupaca iz Njemačke, ali i šire, Volland je ostao u Hoffenheimu kako bi bio siguran u svoje mjesto u njemačkoj reprezentaciji.

Odlazak Roberta Firmina u Liverpool, pak, utjecao je na bivšeg kapitena U21 reprezentacije Njemačke koji je većinom izgledao razočarano i nezainteresovano. Mnogi su pomislili da je njegova karijera u padu već u 22. godini života. Postigao je samo pet golova do Nagelsmannovog dolaska te je izgledao kao sjena onog igrača koji je briljirao kod Gisdola.

No, napadač je povratio stari sjaj. Učestvovao je u osam golova u posljednjih devet klupskih mečeva. Usred pitanja da li je Volland zaslužio da se nađe u timu za Euro 2016., njegova forma će zadatak Joachima Lowa učiniti nešto lakšim.

Nije nikakvo iznenađenje vidjeti Vollanda, Kramarića, Amirija i druge ofanzivne igrače kako dolaze do izražaja kod Nagelsmanna, poštovatelja Barcelonine škole fudbala.

hoffenheim

Studiozni i ljubazni trener još je jedan u nizu talentovanih njemačkih stratega koji kombiniraju pažnju na detalje, sjajnu taktičku fleksibilnost i izvanrednu vještinu vođenja tima.

Od njegovog imenovanja, Hoffenheim je mnogo agilniji u veznom redu, gdje lomi protivnike sa uigranošću i brzinom. Njegov rapidni skok do ovog posla pohvalio je i trener Borussije iz Dortmunda Thomas Tuchel, dok je Ottmar Hitzfeld ostao oduševljen prezentacijom njegove seniorske trenerske licence u Fudbalskom savezu Njemačke.

Nagelsmann je osvježio ekipu promocijom igrača iz U19 tima koji se uklapaju u njegovu filozofiju. Amiri i Philipp Ochs – osvajači U19 njemačkog prvenstva pod istim čovjekom – odigrali su važnu ulogu u prethodnih deset utakmica.

Sa 20 bodova iz 10 utakmica od trenerske smjene, Hoffenheim se, kako stvari stoje, izborio za opstanak. Prvi korak je ostvaren, a Nagelsmann sada polako razmišlja u prvom dijelu tabele u narednoj sezoni, nešto što se s pravom predviđalo ovom klubu još pred početak ove sezone.

(Besim Todorovac, Sport.ba)

Učitaj još novosti