22. 02. 2016 - 17:08
Tužna noć u Eindhovenu koja je označila početak kraja...
907
Shares
Tužna noć u Eindhovenu koja je označila početak kraja Manchester Uniteda

ANALIZA

Tužna noć u Eindhovenu koja je označila početak kraja Manchester Uniteda

Kenan HADŽIĆ (Sport.ba)
22. 02. 2016 - 17:08
0
Shares

Vrijeme na Old Traffordu kuca sve sporije, a patnja navijača koji očajnički žele povratak u sami vrh engleskog nogometa i dalje traje.

Klub koji je čak 20 puta podizao pehar najbolje ekipe u Engleskoj pao je na na najnižu granu u posljednjih 30 godina, a tuga i razočarenje kod navijača koji ostanu budni gledajući svoju ekipu raste iz dana u dan.

A sada, na malo više od pola sezone koju će svi zaboraviti što je prije moguće stvari su potpuno jasne. Louis van Gaal isključivo zbog renomea kluba pokušat će spastiti što se spastiti može, a svi pokušaji da to uradi i prije današnjeg dana bili su kao borba u živom blatu. 

Ni igre, ni rezultata. Nova godina koja je zahtjevala novi, poboljšani i drugačiji Manchester United donijela je samo nove povrede. Donijela je vidljivu nervozu u ekipi koja se još uvijek pokušava sakriti za razliku od menadžera kluba koji uveliko ratuje sa medijima pokušavajući smiriti situaciju, skinuti pritisak sa sebe, sa ekipe ili Bog zna zašto...

Sinonim za dosadu i utakmicu u kojoj nema ni taktičkog, ni fizičkog ni psihičkog nadmudrivanja, pokazatelj da posjed lopte u fudbalu ne znači i konačna pobjeda, stalni zvižduci i put koji ne vodi naprijed, Manchester United.

Nedefinisana politika kluba koju prema mnogim stručnjacima vode totalni fudbalski neznalci, ogromna ulaganja u fudbalere koji to ne opravdaju samo su sol na ranu gotovo skrhanim navijačima.

A sve je počelo te tužne večeri u Eindhovenu, tog krvničkog starta koji je značio i lom noge tada najboljeg bočnog igrača lige, prazni pogledi u daljinu igrača, navijača i pokušaj da se nametne igra kojoj kojoj nedostaje jako važan faktor.

Filozofija trenera Crvenih đavola od napadačkog fudbala i za oko lijepe pass igre animirala se u najdosadniji fudbal koji je publika na Otoku ikad vidjela. Alibi pasovi nazad i teško odlučivanje za pokušaj ugrožavanja gola postali su glavna odlika ekipe, a igrači od kojih se najviše očekivalo samo su se utopili u sivilo.

Luke Shaw nevjerovatno nedostaje Manchester Unitedu. Lijevi bek koji još uvijek prolazi fazu rehabilitacije i nada se da će u Francuskoj na Evropskom prvenstvu šutati loptu braneći boje sve države i njegova 'rola' koju je imao u ekipi Van Gaala bila je od krucijalnog značaja.

Iako su se mnogi pitali zbog čega je Juan Mata konstantno na desnom krilu bez obzira što je njegova glavna i jedina pozicija ofanzivni veznjak, sada stvari postaju puno jasnije. Holanđanin na klupi najtrofejnijeg engleskog kluba zahtjevao je igru na desnoj strani, Mata je imao funckiju "right midfielders playmakera" i gotovo uvijek je napad završavao na lijevoj strani, na Memphisu Depayu i Luku Shawu koji su sa već napravljenim viškom ubijali protivničku desnu stranu.

I to je izgledalo dobro. Odnos bivšeg igrača PSV-a i Shawa, njihovo nadopunjavanje u odbrani, ali i ono bitnije u napadu izgledalo je kao budućnost Manchester Uniteda i upravo je povreda Shawa razlog zbog čega je u Manchesteru sve stalo. 

Depay je totalno izgubio svaki kompas na terenu, njegova uloga u odbrani i napadu postala je prijetnja vlastitom golu, a najbolji pokazatelj su golovi koje je United primio protiv Southamptona i Chelseaja na kraju same utakmice.

U oba slučaja Depay je gubio lopte i samo posmatrao protivnika koji razvija svoj kontra napad, Chelsea koji je to odmah krunisao, i Saintsi koji su nakon napravljenog faula slavili pobjedu na Teatru snova.

Pokušaji da Blind, Young, Darmian pa i neki mladi fudbaleri iz omladisnkog pogona zamijene Shawa i preuzmu njegovu funkciju prolazili u neuspješno, a u međuvremenu mladi Antony Martial izbacio je Depaya iz ekipe i Manchester više nije imao ideje.

Ili je bila jedna, a ona se svodila samo na mladog Francuza koji je doveden u ljetnom prelaznom roku i kompletan učinak ekipe zavisio je od uspješnosti njegovih driblinga, passova i golova. 

A tako jedan šampion ne može da igra. To nije Manchester United koji je prije pet godina ubijao svoje protivnike iz vazduha, sa zemlje, iz prekida i iz kontra napada. To nije Manchester United koji su navijači navikli da gledaju, ofanzivni Manchester koji protivniku pokušava uvijek zabiti gol više. 

U trenutku kada Manchester treba da napadne, on kontroliše igru, dok pri vodstvu kada je kontrola igre potrebna oni se brane i gotovo uvijek prime gol. 

I gledat će patnju do kraja sezone, gotovo nemoguće izgleda povratak u vrh ove sezone, a Van Gaal broji svoje posljednje trenutke na klupi Manchestera. Javna tajna je da itekako motivisani Jose Mourinho preuzima ovu ekipu na kraju sezone, a samim tim donosi i nove igrače, novu igru i neki novi Manchester United.

Učitaj još novosti