02. 07. 2024 - 09:14
ALARMANTNO: Rukometnom sportu u BiH prijeti gašenje?
907
Shares
ALARMANTNO: Rukometnom sportu u BiH prijeti gašenje?

ALARMANTNO: Rukometnom sportu u BiH prijeti gašenje?

02. 07. 2024 - 09:14
0
Shares

Rukometnom savezu Bosne i Hercegovine prijeti suspenzija svih reprezentacija, klubova i službenih lica od strane Evropske rukometne federacije (EHF), ukoliko do 15. avgusta ove godine ne uplati 138.812,18 eura troškova u sporu sa bivšim selektorom seniorske reprezentacije naše zemlje Ivicom Obrvanom, saznaje Sport1 iz dobro obaviještenih izvora.

Podsjećamo, Obrvan je vodio našu selekciju 2021. i 2022. godine, odveo naš tim na EP u Slovačku i Mađarsku, prije nego što je u martu 2022. napustio selektorsku poziciju, zbog dugovanja. Obrvan je potom podnio tužbeni zahtjev EHF-u za isplatu svih sredstava iz preostalog dijela ugovora, a sada je na red došla i naplata tih dugovanja.

U prevodu, ova odluka EHF-a o isplati pomenutih sredstava znači potpunu blokadu bh. rukometa, a nažalost i vjerovatno gašenje. Kako tvrdi izbor našeg lista situacija je krajnje alarmantna i teška.

- U vrijeme kada je novi Upravni odbor RSBiH pred sebe stavio velike ciljeve i zadatke, a najviše da ispravlja "aferime" prošlosti, upravo je jedan takav stigao i cijenu moraju platiti upravo ljudi koji su se uhvatili u koštac sa pokušajem spašavanja onoga što se spasiti da u bh. rukometu. U trenutku kada su u pogon stavljene sve reprezentativne selekcije i kada je određen cilj kojim moramo ići, ponovo su nastali problemi. Ovo nije trenutak da upiremo prstom u bilo koga, ali svima je jasno da ovaj problem Rukometni savez BiH neće moći riješiti sam, posebno kada znamo kakvo je stanje sa finansijama svih sportskih segmenata našeg društva, kaže naš izvor blizak Rukometnom savezu BiH, te dodaje:

- Spasiti bosanskohercegovački rukomet je zadatak svih nas, posebno nadležnih institucija, svih nivoa vlasti i javnih preduzeća koji su svjesni koliko je važno da rukomet živi.

Dakle, po ko zna koji put u novijoj historiji opstanak rukometa u našoj domovini je upitan i to znači da u ovom trenutku moraju odreagovati svi nadležni od Vijeća ministara BiH, Predsjedništva BiH, Vlade Federacije BiH, Vlade Republike Srpske i svih kantona u Federaciji BiH.

Povodom ovih saznanja kontaktirali smo i v.d. generalnog sekretara Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine Nedima Arnautovića, koji nam je potvrdio istinitost, te izrazio zabrinutost da je ovo možda konačan udarac u već teškoj situaciji, te je najavio da će već početi sa apelima prema nadležnim.

Krajnje je vrijeme da shvatimo koliko su sport i sportisti važni ambasadori naše zemlje, te koliko su važne reprezentativne selekcije. I lokalne zajednice moraju biti svjesne koliko su važni klubovi koji igraju u takmičenjima pod organizacijom Saveza, pa je vjerovatno ovo idelani, a možda i presudni momenat da svi pomenuti stanu iz reprezentativnog sporta Bosne i Hercegovine.

Učitaj još novosti