18. 06. 2024 - 23:32
DRHTI TLO NA JUGU BALKANA! Na Euru se pojavila zastava lažne...
907
Shares
DRHTI TLO NA JUGU BALKANA! Na Euru se pojavila zastava lažne države, Nijemci sve dopustili!

DRHTI TLO NA JUGU BALKANA! Na Euru se pojavila zastava lažne države, Nijemci sve dopustili!

18. 06. 2024 - 23:32
0
Shares

Evropsko prvenstvo nije moglo proteći bez političkih poruka. Organizatori su napravili propust na utakmici Turska - Gruzija zbog čega su se našli na udarima grčkih medija. Za sve je kriva zastava neprizante države. 

Kao i obično sportska borilišta služe za isticanje svojih političkih uvjerenja, patritotskog naboja ili nekih drugih stavova kojim nije mjesto na tribinama.

Posebno je to slučaj na najvećim takmičenjima kada snimci odlaze praktično u svaki dio planete što obično zna dovesti do određenog političkog sukoba pa čak i pisanja protestnih nota.

Na ulicama Dortmunda se u utorak okupilo na hiljade navijača Turske koji su došli bodriti svoj nacionalni tim protiv Gruzije. Bez obzira na kišne uslove uspjeli su kreirati sjajnu atmosferu.Prije susreta je došlo i do tuče između navijača na tribinama. Međutim nije tuča to što je skrenulo pažnju već zastava nepostojeće zemlje što je izazvalo bijes kod Grka.

Metaforički rečeno tlo na samom jugu Balkana podrhatava od bijesa grčkih medija zato što su Nijemci dopustili da se na tribinama Signal Iduna Parka naše zastava Sjevernog Kipra."Na stadionu u Dortmundu se pojavila zastava lažne države", piše grčka Gazzetta koja u svom tekstu niti jednom nije spomenula Sjeverni Kipar.

Službeni naziv zemlje koju priznaje samo Turska glasi Turska Republika Sjeverni Kipar i Međunardona zajednica je smatra sastavnim dijelom Republike Kipar.

Grčka je 1974. godine pokušala aneksirati otok Kipar što je dovelo do turske invazije te podjelu Kipra na Sjeverni i Južni i od tada do danas traje tursko-grčki spor.

Upravo zbog bratske veze sa Kiprom nije čudo zašto je reakcija grčkih medija bila poprilično burna te kritički nastrojena prema organizatoru Evropskog prvenstva.

Podsjećanja radi, Turska je dobila startni meč protiv Gruzije sa 2:1. Zanimljivo da su Gruzijici u baražu za Euro eliminisali upravo Grčku.

Učitaj još novosti