09. 06. 2024 - 08:08
Roditelji su mu pobjegli iz Bosne, sada Hrvati luduju za njim:...
907
Shares
Roditelji su mu pobjegli iz Bosne, sada Hrvati luduju za njim: Najteža odluka ga čeka tek nakon Eura

Roditelji su mu pobjegli iz Bosne, sada Hrvati luduju za njim: Najteža odluka ga čeka tek nakon Eura

09. 06. 2024 - 08:08
0
Shares

Može li bolje? Da se Zlatko Dalić pita odgovor bi uvijek bio: "Da, može!". Hrvati su odigrali sjajnu generalnu probu pred Evropsko prvenstvo pobijedivši Portugal (2:1) te ako se po ujutro poznaje dan dobili novog igrača za velike stvari. 

Kada se priča o najvećem talentu hrvatskog fudbala obično se najviše priča o Martinu Baturini, ali izgleda da nešto sjevernije od Zagreba stasava još bolji fudbaler. Pokazao je to prijateljski duel protiv Portugala.

Luka Sučić je dobio 35. minuti protiv Portugalaca. Zamijenio je Luku Modrića i apsolutno oduševio. Imao je kolosalnu priliku i da zabije prvijenac u finišu, ali je promašio u situciji 1 na 1.

Međutim, način na koji je odigrao ovaj 21-godišnjak je poprilično impresivan. Svojim ulaskom donio je kvalitet, dinamiku i nudi raznovrnost za kombinovanje.

Već na prvu se moglo vidjeti da Sučić nije u rosteru kako bi popuno broj, već što zaista može ponuditi nešto više što bi u konačnici moglo predstavljati i prevagu. Dalić na njega definitivno može računati tokom Eura.

U stanju je da na brz način prenese loptu u završnu trećinu terena i to je ono što bi moglo biti ključno u teškoj grupi sa Italijom, Španijom i Albanijom.

Izuzetno talentovani veznjak je rođen u Austriji, ali je porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Njegovi roditelji su pobjegli iz Bugojna tokom agresije na BiH od 1992. do 1995. godine.

Luka je rođak Petra Sučića, fudbalera Dinama koji se prije nekoliko mjeseci našao u centru pažnje nakon što je ostavio dres U21 reprezentacije BiH te se odlučio za Hrvatsku. Dobio je pretpoziv za Euro, ali nije završio na konačnom spisku.

"Čuli smo se i razgovarali, presretan sam zbog njega. Znam što znači za njega taj poziv, uvijek je htio igrati za reprezentaciju, kao i ja. To je nešto posebno i za našu porodicuIgra dobro u Dinamu i tako treba nastaviti", rekao je Luka o svom rođaku.

Inače, Sučić za prvi tim RB Salzburga igra skoro četiri godine i već sada ima poprilično iskustvo. Uspio je skupiti čak 22 nastupa u Ligi prvaka što je sjajna brojka ako se uzme u obzir liga i klub iz koje dolazi.

Ugovor sa višestrukim prvakom Austrije mu ističe za godinu i posljednjih sedmica se špekuliše o njegovom transferu. Navodno je završio na radaru klubova iz Bundeslige.

Donekle su ga i hrvatski mediji zapostavili i možda mu nisu pridodavali pažnju kakvu zaslužuje, međutim nakon pripremnih duela protiv Sjeverne Makedonije i Portugala stekao je ogromne simpatije.

Možda je Sučić s lakoćom i bez previše razmišljanja odbio Austriju te se odlučio da igra za Hrvatsku, ali kada je izbor narednog kluba iskušenje će sigurno biti daleko veće.

I RB Salzburg će se naći u ćorsokaku pošto neće imati previše izbora nego prodati Sučića ukoliko želi zaraditi na njemu ozbiljan novac. Razlog je svakako ugovor koji ističe kroz 12 mjeseci.

Trenutno dečko rođen u Linzu vrijedi 15-ak miliona eura, u slučaju zapažene role na Euru ta cifra će sigurno narasti.

Možda je predstojeći Euro posljednje veliko takmičenje za Modrića, ali kraj jedne ere može značiti i početak nove jer Sučić već sada pokazuje da se ima čemu nadati u svojoj karijeri.

Učitaj još novosti