02. 06. 2024 - 22:37
Zmajevi trenirali na kosom terenu sa više od dva metra...
907
Shares
Zmajevi trenirali na kosom terenu sa više od dva metra visinske razlike

Zmajevi trenirali na kosom terenu sa više od dva metra visinske razlike

02. 06. 2024 - 22:37
0
Shares

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine trenutno se nalazi u Newcastleu, gdje će sutra od 20:45 sati odigrati prijateljsku utakmicu sa domaćom selekcijom Engleske, što će biti prilika za debi novom selektoru Sergeju Barbarezu.

Nakon neuspješnih kvalifikacija za Euro, bh. reprezentacija je dobila novog selektora, Barbarez je naslijedio Savu Miloševića, a došlo je i do značajnih promjena unutar igračkog kadra.

Reklo bi se da jedna sasvim nova era kreće sa Barbarezom, Emirom Spahićem, Sašom Papcem, Zlatanom Bajramovićem i ostalim legendama koje su dobile šansu da reprezentaciji vrate stari sjaj.

Prve mečeve igramo u narednih 10 dana. S Englezima ćemo u ponedjeljak navečer odmjeriti snage, a sa Italijanima 9. juna u Empoliju. Rezultat svakako neće biti u prvom planu, već želimo vidjeti kakav pristup će imati fudbaleri pod palicom novog stručnog štaba i koliko mogu igrači koji su se prvi put našlina spisku.

U nedjelju je održana zvanična press konferencija, ali je umjesto Barbareza govorio njegov pomoćnik Ninoslav Milenković.

“Probali smo da se što bolje pripremimo za ovo malo vremena koje smo imali do utakmice. Dosta smo analizirali i međusobno razgovarali. Probaćemo da se prikažemo u najboljem mogućem svijetlu i da pokušamo da ispunimo sve taktičke zamisli koje smo sebi zacrtali. Svi igrači koji su u reprezentaciji su tu sa razlogom, bez obzira na njihove godine. Vjerujemo u projekat i sve nas koji činimo ovu reprezentaciju”, rekao je Ninoslav Milenković.

Očekivano, najveću pažnju medija od naših igrača privukao je Edin Džeko, koji je sa dosta uspjeha nastupao na “ostrvu”.

“Ovo je jedna nova reprezentacija sa mnogo mladih igrača i svima je potrebno dati određeno vrijeme. Nije lako igrati protiv Engleske u Engleskoj i Italije u Italiji. Treba biti realan i reći da su to reprezentacije koje su favoriti za osvajanje Evropskog prvenstva, a pogotovo tu mislim na naše sutrašnje protivnike.

Za nas je najvažnije da se igrači upoznaju sa načinom rada novog selektora i stručnog štaba, da se to dovede najedan zadovoljavajući nivo. I sada kada imam 38 godina, a i ranije, za mene je igranje za reprezentaciju veliki ponos i san. Dok sam potreban selektoru i stručnom štabu, ja sam tu.”

Nakon press konferencije, odrađen je i zvanični trening kako bi se "osjetio" teren na kojem će igrači sutra igrati. Ono što je veoma interesantno, a mnogi možda i ne znaju, teren stadiona St. James' Park je specifičan po tome što ima nagib, pa su tako bh. igrači trenirali na kosom terenu s više od dva metra visinske razlike. No, nekada je ta razlika iznosila čak pet metara, ali se u međuvremenu situacija popravila.

 "maksimalni dopušteni nagib ne smije premašiti ravnomjerni gradijent okomito prema vodoravno 1:41 u bilo kojem smjeru". To je otprilike 2,44%, što znači da na svakih 100 metara duž terena ne može biti više od okomitog pada od oko 2,44 metra".

Nadajmo se da ipak takav "problematični teren" neće otežavati igru izabranicima Sergeja Barbareza i da ćemo na sjeveru Engleske doći do pozitivnog rezultata.

Naravno da je Engleska veliki favorit, ona je uostalom jedan od glavnih favorita za osvajanje Eura, ali treba imati na umu da selektor Gordog albiona Gareth Southgate ne može da računa na veliki broj igrača i najvećih zvijezda poput Kanea, Sake, Bellinhgama, Shawa, prenosi Sportsport.ba

Učitaj još novosti