25. 05. 2024 - 11:40
KAKO JE PROPAO JEDAN OD NAJVEĆIH TALENATA SVIJETA: "U glavi...
907
Shares
KAKO JE PROPAO JEDAN OD NAJVEĆIH TALENATA SVIJETA:

KAKO JE PROPAO JEDAN OD NAJVEĆIH TALENATA SVIJETA: "U glavi sam već držao Zlatnu loptu"

25. 05. 2024 - 11:40
0
Shares

Alexandre Pato nekada je važio za najvećeg talenta brazilskog fudbala. Sa 16 godina je upisao profesionalni debi u dresu Internacionala, a godinu dana kasnije prešao je u AC Milan i izgledalo je kako gledamo veliku karijeru u nastajanju. Međutim, Brazilac je poletio previše i doživio je ogroman pad, te nikad nije opravdao velika očekivanja.Karijera Alexandrea Pata krenula je na fenomenalan način. Kao 16-godišnjak dobio je šansu za igru u brazilskom Internacionalu, a on je svaku priliku koristio i već nakon prve sezone osigurao je veliki transfer u AC Milan.

Rossoneri su za njegove usluge izdvojili 24 miliona eura. Pato je stigao na velika vrata, igrao je zaista dobro, no potom su krenule povrede i pad u karijeri od kojeg se nikad nije oporavio.

Iz Milana odlazi 2013. godine. Potpisao je za Corinthians, igrao je potom za Sao Paulo, Chelsea, Villarreal, lutao je po Kini i Americi.Međutim, iako je imao dobre nastupe u kineskom Tianjin Quanjianu, te u prvom boravku od tri u Sao Paulu, Pato se nije uspio vratiti u formu i na fudbalski vrh.

On ističe kako ga je veće karijere koštalo preveliko sanjarenje. Poletio je previše prema vrhu i doživio je težak pad."U tim trenucima vam nema pomoći. Nemoguće je da vas slava ne ponese i kada počnete sanjariti. Bio sam nezaustavljiv dok sam živio u sadašnjosti. Međutim, moja glava je otišla predaleko u budućnost", istakao je Pato za Players Tribune.

Pato posebno žali zbog potpisa za Chelsea
Nakon sjajne sezone u Sao Paulu, gdje je pokazivao da je zaista vrhunski napadač, Pato je dobio šansu da se vrati na evropsko tlo. Posuđen je Chelseaju.

Međutim, pravu šansu nije dobio. Odigrao je dvije utakmice i zabio je jedan gol. Chelsea nije imao namjeru da ga potpiše nakon toga, a on je bio potpuno zbunjen."Vjerovao sam da će me nakon posudbe potpisati na tri godine. Nisam znao da mogu odbiti da me dovedu. Trenirao sam jako dobro, a samo sam zaigrao u dvije utakmice. Da sam znao da će tako biti otišao bih negdje drugo i nikad ne bih došao u Chelsea", rekao je Pato.34-godišnjak je posljednji angažman imao u Sao Paulo. Ugovor mu je istekao početkom godine i trenutno je u potrazi za novim.

Iako je definitivno daleko od najboljih dana nema dileme da će ubrzo negdje i doći do angažmana. Radi se o zaista kvalitetnom napadaču koji mnogim timovima može donijeti dosta toga.Treba svakako istaći da je Pato upisao i 27 nastupa za reprezentaciju Brazila uz 10 postignutih pogodaka.

Učitaj još novosti