09. 05. 2024 - 18:33
Legenda Liverpoola tvrdi da Guardiola nije nikakav trenerski...
907
Shares
Legenda Liverpoola tvrdi da Guardiola nije nikakav trenerski genije:

Samo je bitno...

Legenda Liverpoola tvrdi da Guardiola nije nikakav trenerski genije: "Objasnit ću vam i zašto"

09. 05. 2024 - 18:33
0
Shares

Mnogi smatraju Pepa Guardiolom trenerskim genijem i jednim od najboljih trenera u historiji fudbala, ali postoje i oni koji uvjeravaju da to nije slučaj.

Guardiola je odmah po završetku igračke karijere počeo da gradi trenersku. Skupljao je iskustvo radeći sa velikanima kao što su Fabio Capello, Jose Antonio Camacho, Johan Cruyff i Javier Clemente... Pep je 2007. godine počeo da radi u Barceloni vodeći B ekipu, a godinu dana kasnije postaje trener prvog tima i u narednih četiri godine osvaja sve moguće trofeje.

Osvojio je tri ligaška naslova, dva puta Ligu prvaka, isto toliko UEFA Superkupova, dva puta i Svjetsko klupsko prvenstvo, triput Superkup Španije i dva trofeja Kupa kralja. Nakon toga seli u Minhen pa s Bayernom osvaja tri uzastopne titule Bundeslige, dva Kupa, Superkup Evrope i Svjetsko klupsko prvenstvo.

Uslijedila je dominacija u Engleskoj, gdje je sa Manchester Cityjem osvojio pet titula, te Ligu prvaka prošle sezone, kao i dva FA kupa, Superkup Evrope i Svjetsko klupsko prvenstvo.

City ima dobru priliku da i ove sezone osvoji Premier ligu, ali i FA kup, dok je u Ligi prvaka ispao u četvrtfinalu od Real Madrida.

Klopp je sami vrh kada su u pitanju najbolji treneri svijeta i mnogi za njega kažu da je taktički ili trenerski genije, no s tim se ne želi složiti legendarni igrač Liverpoola Graeme Souness.

“Pep nije trenerski genije i to ću vam sada objasniti. City je najbogatija ekipa u Engleskoj i trebalo im je samo malo dotjerivanja kada je on preuzeo. On očito jako dobro upravlja igračima, ali tu nema genija. Radi se samo o tome da imamo najbolje igrače. Ako imate najboljeg menadžera na svijetu s prosječnom grupom igrača, onda nećete ništa osvojiti", rekao je Souness, dodavši:

Pep Guardiola iznenadio Mehu Kodru pitanjem o Bosni i Hercegovini: "Toliko ga je interesovalo to..."

“Ako imate prosječnog menadžera sa sjajnim igračima, tada imate šanse biti uspješni. Ne pretjerujem kada kažem da su timski razgovori u Liverpoolu ponekad bili tako jednostavni kao: 'Danas igrate protiv ekipe koja je u posljednja tri, mi smo prvi u ligi. Ako se dobro ne potrudite, mogli bi nas pobijediti, ali ako date sve od sebe, mi ćemo pobijediti'. Da bi to sve funkcionisali, samo morate da imate vrhunske igrače".

Guardiola je radeći u Barceloni, Bayernu i Cityju imao ili još uvijek ima vrhunske fudbalere ili velike zvijezde, ali naravno suludo je osporaviti njegove trenerske kvalitete, a to da li je genije ili nije, svakako je nešto o čemu bi se nadugo i naširoko moglo diskutovati.

Učitaj još novosti