29. 04. 2024 - 10:27
BARLOV I ZULFIĆ NAKON HISTORIJSKOG USPJEHA: Mi smo jedan...
907
Shares
BARLOV I ZULFIĆ NAKON HISTORIJSKOG USPJEHA: Mi smo jedan veliki tim i živimo naš san

BARLOV I ZULFIĆ NAKON HISTORIJSKOG USPJEHA: Mi smo jedan veliki tim i živimo naš san

29. 04. 2024 - 10:27
0
Shares

Na Evropskom seniorskom prvenstvu u Portugalu historijski rezultat za BiH napravio je trinaestogodišnji Ismail Barlov koji je osvojio zlatnu medalju u disciplini 50 metara prsno. Na istom prvenstvu također trinaestogodišnji Ismail Zulfić osvojio je četvrto mjesto u disciplini 50 metara delfin. Ismail Barlov, Ismail Zulfić i trener Amel Kapo bili su gosti Novog dana, a govorili su o brojnim temama.Trener ovih momaka Amel Kapo ponosan je na uspjeh svojih plivača.

“Mogu reći da ovi momci zaslužuju sve najbolje što jednog sporstistu treba da krasi jer oni to jesu. Mi treneri jesmo jedna od bitnih karika u lancu, ali to je sve povezano jedno bez drugog ne ide. Mi smo tim koji pravi ovako super stvari”, istakao je Kapo.

Ismail Barlov je BiH učinio ponosnom, a izmamio je osmjeh na lice brojnih građana.

“Potrudio sam se maksimalno da napravim što bolji rezultat”, rekao je Barlov, a potom dodao:

“Discplina 50 metara prsno mi je najdraža. Tu sam najbrži i to je moj glavna disciplina. Zadovoljan sam svojom brzinom, isplivao sam lični rekord i presretan sam.”

Sjajan rezultat napravio je i Ismail Zulfić.

“Ja sam jako zadovoljan svojim rezultatom. Isplivao sam lični rekord. Nisam očekivao da ću ga isplivati, ali sretan sam”, rekao je Zulfić, a potom dodao:

“Dao sam sve od sebe, zadovoljan sam sa svojim rezultatom.”

Ističe kako je imao poseban doček u Zenici.

“Dočekali su me drugari. Bili su zadovoljni sa mnom, čestitali su mi. Rekli bravo Ismaile samo tako nastavi”, rekao je Zulfić.

Često čujemo da se “titule osvajaju na treninzima, a na takmičenjima samo pokupe”.

“To je surova istina. Kakav si na treningu tako i bude. Da li su očekivali da će popraviti rezultate, oni kažu da nisu, ali ja kažem da jesam. Mi smo to planirali, tako su pokazivali i na treninzima. Imali su sjajne pripreme u Splitu sa svjetskim prvakom. Pripremali smo ih u tim uvjetima i ponosni smo zbog toga”, rekao je Kapo, a Barlov se nadovezao:

“Na nama je da trenitamo i da se što više potrudimo. Trening je veoma bitan.”

Barlova su također dočekali brojni drugari nakon velikog uspjeha.

“Ovoga puta smo došli po danu pa nije bilo vatrometa, ali su me dočekali drugari iz škole”, istakao je mladi bh. plivač.

Da li je bilo umora nakon ovog Evropskog prvenstva?

“Umora nije bilo. Mi smo tek počeli i nastavit ćemo raditi još jače kako bi bili još bolji”, istakao je Barlov.

Zulfić je postavio osobni i rekord BiH kada je upitanju discpilina 50 metara delfin. Hoćemo li ići i ispod 40 u narednoj trci?

“Dat ću sve od sebe. Tu nedostaje još treninga, a ja ću se truditi da budem još redovniji kako bi išli ispod tog vremena”, rekao je Zulfić, a potom se nadovezao trener Kapo:

“Mi svi imamo 24 sata dnevno, a na nama je kako ćemo ih rasporediti. Ismail Zulfić koji je u Zenici. Njemu je 13 godina, a plivao je sa momcima koji su stariji 15 godina od njih. Kada dođeš na sekundu i pol od medalje, to je fascinantno i nevjerovatno. Ljudi su tamo iznenađeni. Posebno kada je Barlov isplivao za medalju, drugi koji je došao iza njega je na zadnjem Evropskom prvenstvu je bio zlatni na prošlom prvenstvu. Treći Austrlaijanac je imao medalju iz Tokija. Četvrti ima 54 godine i ovo mu je osmo Evropsko prvenstvo. On ih je pobijedio na nevjerovatan način. Svjetska paraolimpijska asocijacija je objavila kako je Barlov ukrao show ostalima. Na genijalan način je pobijedio ostale takmičenje. On je ima prvo vrijeme svijeta, a on je sam sebi zadao cilj i želi plivati ispod minute. To nam je neki krajnji cilj ove sezone.”

Da li je taj cilj realan?

“Je li realno? Ja mislim da nije jer imaju 13 godina, ali kada su oni u pitanju sve je moguće. Mi težimo ka tome da ispune ciljeve, a mi živimo naš san.”

(n1info.ba)

Učitaj još novosti