19. 04. 2024 - 18:02
BARBAREZ: Bilo bi nekorektno komentarisati prošlost, držimo se...
907
Shares
BARBAREZ: Bilo bi nekorektno komentarisati prošlost, držimo se vizije koju imamo

BARBAREZ: Bilo bi nekorektno komentarisati prošlost, držimo se vizije koju imamo

19. 04. 2024 - 18:02
0
Shares

Nakon što je Izvršni odbor Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine danas imenovao Sergeja Barbareza za novog selektora Zmajeva, održana je i konferencija za medije u prostorijama krovne kuće bh. nogometa.
Javnosti se obratio i sam Barbarez, koji je konačno zasjeo na selektorsku klupu, gdje su ga dugi niz godina priželjkivali navijači reprezentacije BiH.
"Sigurno je ovo velika stvar za mene, a nadam se da će biti i za reprezentaciju. Dolazimo s velikom željom, velikim ponosom da učinimo neke dobre stvari. Bilo bi nekorektno s moje strane prošlost komentarisati, držimo se naše vizije koju imamo svi u Savezu. Slijedit ćemo naš put i budite uvjereni da će sve biti sto posto korektno. Svi što me znaju, znaju kako to ide", rekao je Barbarez u svom prvom obraćanju javnosti u ulozi selektora.Prvo pitanje koje je dobio Barbarez bilo je o njegovom neiskustvu i činjenici da je nepoznanica što se tiče trenerskog posla.

"Neću na prvoj konferenciji ići u detalje. Imamo našu viziju koja će se razlikovati od dosadašnjih. Imam potrebu i da neke stvari promijenimo s novim pogledima. Zato je stvorena ta ekipa oko nas i to mi nikada nije bio problem jer sam uvijek htio raditi s pametnijim ljudima od sebe. Idemo kao tim", odgovorio je nasljednik Save Miloševića na klupi bh. nacionalnog tima.Tada je kratko riječ uzeo Vico Zeljković, koji je rekao da će Barbarez imati potpunu slobodu u imenovanju stručnog štaba.

"Sami znate da je reprezentativni nogomet drugačiji od klupskog. Vjerujte mi da će to biti ekipa koju ćete svi podržati, imena koja svi znate. U finalnim smo razgovorima i bit će to lijepo. Argumentovati neke stvari sada nije jednostavno i ne želim ulaziti u dubinu, ali imat će slobodu rada sa mnom. Vjerujem da ću neiskustvo moći kompenzirati autoritetom. Nisam ja bio kapiten samo na teren, već i u privatnom životu. Imamo između sebe respekt i to će funkcionisati", nastavio je Barbarez izlaganje.

Govorio je i o paklenom rasporedu koji očekuje reprezentaciju ove godine, pošto Zmajevi igraju osam mečeva protiv najboljih selekcija Evrope."Ovih osam utakmica ove godine su bile ogroman faktor da prihvatim ovaj izazov. Karakteran sam i želim imati najveće izazove te igrati s najboljim. Imamo u planu da promijenimo par stvari u našoj ekipi, vodilja je da nam ti momci imaju iskustvo na najvišem nivou. Samo tako možemo ustrajati u onom što hoćemo", istakao je novi selektor, koji je potpisao ugovor na četiri godine sa Savezom.

Tako će Barbarezu biti osiguran kontinuitet rada, a upravo je to bilo naredno pitanje na koje je odgovorio. Pričao je o potencijalnom podmlađivanju tima i generalnim ciljevima.Pričao je Barbarez i o uvođenju novih igrača u reprezentaciju.

"Nikoga nećemo moliti da igra. Ko osjeća da treba da bude dio reprezentacije, igrat će. Nikada se nikoga nećemo odreći, kao što je to bilo ranije slučaj. Izgubili smo deset reprezentativaca ranije nego što je trebalo. I ja sam još mogao igrati, ali iz nekog revolta je bilo kako je bilo. Sa svima ćemo razgovarati i biti u kontaktu, želimo napraviti taj pravi put", istakao je Barbarez.

Još jednom je za kraj obećao promjene.

"Imao sam potpunu slobodu biranja saradnika, slobodu da se Spahić uključi i moram da kažem da se ljudi iz Saveza u to nisu miješali ni sekunde. Zasukat ćemo rukave, boriti se, a imam par finih ideja i promjena koje želim. Sa mnogima sam igrao i bit će to fina priča", zaključio je Barbarez.

Debi na selektorskoj klupi Zmajeva će Barbarez ubilježiti 3. juna, kada u prijateljskoj utakmici BiH gostuje Engleskoj na St. James' Parku u Newcastleu.

(klix.ba)

Učitaj još novosti