17. 04. 2024 - 10:50
Vico Zeljković uradio je ono što njegovi prethodnici nisu...
907
Shares
Vico Zeljković uradio je ono što njegovi prethodnici nisu smjeli ni pomisliti!

Vico Zeljković uradio je ono što njegovi prethodnici nisu smjeli ni pomisliti!

sportske.ba
17. 04. 2024 - 10:50
0
Shares

Sergej Barbarez novi je selektor reprezentacije BiH – vijest je to za koju je većina bh. navijača možda mislila da nikada neće dočekati, do danas!

Predugih 18 godina, tačnije od njegovog oproštaja sada već daleke 2006.  godine, u javnosti se licitiralo sa imenom Sergeja Barbareza kao potencijalno novim selektorom.

Često su ga priželjkivali navijači i ovdašnja sportska javnost, smatrajući da upravo Sergej ima harizmu i znanje koje je potrebno reprezentaciji. Blizu je, samo što nije, u užem je krugu kandidata…i ništa! A onda opet tajac nekoliko godina pa ponovo ista priča, dok se već i vjerovatno sam Sergej nije umorio od čestih najava, neispunjenih obećanja, pa je tako jednom prilikom i kazao kako misli da vjerovatno nikada neće dobiti šansu kao selektor – a što mu je ujedno i najveća želja!

A onda je Vico Zeljković povukao prvi povukao potez – isključivo je želio Barbareza, pa je danas kao grom iz vedra neba stigla informacija koju je naš portal prvi objavio – Sergej je novi selektor!

Bit će time ispunjena dugogodišnja želja velikom broju navijača Bosne i Hercegovine koji na društvenim mrežama nisu krili oduševljenje zbog ovakve odluke saveza. Slobodno možemo napisati da se euforija već osjeti, a reprezentacija je u samo par sati postala glavna tema u državi!

Lažna obećanja, licitaranja, lična potkusurivanja, namještaljka – sve do imenovanja!

No vratimo se nekoliko godina unazad. Bivši čelnici saveza vrlo često su znali u javnost pustiti priču o Sergeju kao potencijalnom selektoru. Nekima je to licitiranje odgovaralo zbog privatnih igrica kako bi skrenuli pažnju javnosti dok se u tajnosti dogovaralo sa drugim imenima.

Pojedini su opet Sergeju obećavali da je „sve završeno“ mada su znali da od te priče nema ništa jer ga lično nisu željeli mnogi u Izvršnom odboru.  Drugi su putem svojih „emisara“ Sergeju poručivali kako je sigurno novi selektor pa kada bude izabran drugi, pravdali mu se riječima kako su eto drugi tako glasali i željeli drugačije, da oni ne mogu tu ništa, i tako godinama unazad…

Podmetanje na startu Zeljkovićevog mandata – Barbarez progutao udicu

Po samom preuzimanju mandata predsjednika NS BiH prije tri godine od strane Vice Zeljkovića, bivša garnitura NS BiH koja je u tom momentu brojala posljednje dane na funkcijama, „nesportski“ će ponuditi Barbareza kao glavnog kandidata za novog selektora.

Iako su imali punih osam godina u kojima to nisu uradili, tačnije nisu željeli, bivša će garnitura krenuti u lažne pregovore sa Barbarezom kako bi ga predstavili kao kandidata, znajući pri tome da Zeljković kao novi predsjednik neće pristati da mu ekipa na odlasku bira selektora, pa bio to i Barbarez.

Računali su pojedinci na to da kada Zeljković odbije Barbareza, da će salva svega lošeg i negativnog u i oko saveza pasti na leđa mrskog novog predsjednika koji dolazi iz Banja Luke i želi srušiti reprezentaciju. Pa eto ne želi Barbareza kojeg bi oni sada i postavili – na samom kraju mandata poslije osam godina u kojima se nisu sjetili iste ideje.

Nažalost, operacija je uspješno provedena a pacijent ispao naivan! Nažalost, i sam Sergej Barbarez progutao je udicu i pristao da se njegovim imenom licitra i vrši potkusirivanje pa će i sam upasti u kolo te otvoriti front kontra saveza i Vice Zeljkovića kao novog predsjednika. Iako su oni koji su ga predložili znali da nema niti promil šanse, iskoristili su Barbarezovo ime kako bi u javnosti stvorili priču o strašnom Vici Zeljkoviću.

Za sve loše nakon Brazila, ispadanje u baražima, urušavanje reprezentacije, blamaže sa Kiprom i Armenijom, krivac je bio samo jedan – Vico Zeljković koji je tek preuzeo kormilo saveza.

Javnost kao javnost brzo se primila na ovakvu priču, a Zeljković je imenovao Ivayla Peteva – te je preko noći postao neprijatelj broj 1, jer se drznuo ne imenovati Barbareza za novog selektora i uraditi po svojoj volji.

Iako je i sam Sergej Barbarez jedno vrijeme imao otvoren front kontra čelnika saveza, ubrzo je očito i sam shvatio da je bio samo naivno iskorišten pa je i i „žestina“ njegovih twiter objava splasnula u posljednje vrijeme.  A javno čestitanje rođendana nekadašnjem kapitenu putem zvaničnih stranica saveza, dalo se naslutiti da se „iza brda nešto valja“.

Zeljković nije htio potrošiti Barbareza – izabrao ga je u idealnom momentu!

Moramo biti pošteni pa priznati da je Vico Zeljković izabrao Barbareza u najidealnijem mogućem momentu, kada ima vrijeme da stvara novu generaciju.

Da je Zeljković imao zlu namjeru i da je želio samo pro-forme ispuniti želju navijača a uz to dovesti Barbareza koji će brzo „izgoriti“, mogao je to uraditi nakon što je otkaz dobio Faruk Hadžibegić – kada su kvalifikacije krenule niz brdo, ili poslije Mehe Kodre kada je samo Savo Milošević imao hrabrosti da preuzme reprezentaciju vjerujući da kroz baraž može izboriti Euro – i umalo to napravio.

Vico Zeljković očito nije želio tek tako „spaliti“ Barbareza da samo ispuni želju navijača. U momentima kada se protiv Zeljkovića vodila žestoka kampanja, kako u medijima, društvenim mrežama, tako i na tribinama, Vico nije posezao za Barbarezom kojim bi sebi definitivno kupio mir –a Sergej izgorio u teškoj situaciji i veoma malim šansama za plasman. Mogao je Zeljković da je htio potrošiti Barbareza po prinicipu „evo vam ga, nije uspio – idemo dalje“. Ali nije, i nije time srušio Barbarezove snove da ostvari dugoročan uspjeh sa reprezentacijom koju najviše voli.

Ovako, Zeljković je postupio gospodski i Barbarezu dao priliku da reprezentaciju gradi iz temelja, najprije kroz prijateljske utakmice, zatim Ligu nacija pa tek kvalifikacije i uz ozbiljnu smjenu generacija. Osim toga, Barbarez će kako saznajemo dobiti ugovor na četiri godine pa i ne postoji imperativ velikog rezultata u narednim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo – u novom veoma teškom formatu za našu selekciju. Barbarez će faktički imati vrijeme i mir da sprema i gradi reprezentaciju dugoročno, za eventualno plasman na naredni Euro 2028. godine, a svaki eventualni rezultat prije toga, bio bi itekako ogroman uspjeh.

Priznat ćete, to je i više nego pošteno. Miljenik navijača, legenda reprezentacije, preuzima reprezentaciju u vrijeme kada je može sam graditi, provesti smjenu generacija – u cilju dugoročnog rezultata i uz sve to sa pomoćnicima na klupi koji su isto tako ostavili ogroman trag igrajući za reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Pošteno, da poštenije ne može biti.

Vico Zeljković napravio je ono što njegovi prethodnici nisu smjeli niti pomisliti i povukao je pravi potez u pravi čas…

Učitaj još novosti