16. 04. 2024 - 17:33
SAVO MILOŠEVIĆ SE OGLASIO NAKON NAPUŠTANJA KLUPE ZMAJEVA: Ovoj...
907
Shares
SAVO MILOŠEVIĆ SE OGLASIO NAKON NAPUŠTANJA KLUPE ZMAJEVA: Ovoj reprezentaciji je potrebno...

SAVO MILOŠEVIĆ SE OGLASIO NAKON NAPUŠTANJA KLUPE ZMAJEVA: Ovoj reprezentaciji je potrebno...

Sportske.ba
16. 04. 2024 - 17:33
0
Shares

Fudbalska repreznetacija Bosne i Hercegovine je ostala danas bez selektora. Novi selektor će biti Sergej Barbarez koji će na klupi naslijediti Savu Miloševića.

Tim povodom, kontaktirali smo Savu Miloševića koji je u razgovoru za naš portal Sportske.ba govorio o promjeni na klupi Zmajeva.

– Jučer sam bio sa predsjednikom i mislim da je situacija komplikovana. Mislim da ne bi bilo mira za reprezentaciju i sigurno da je ovo najbolja odluka za reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Nisam želio da ostanem ako nemam apsolutnu podršku. Želio sam da pomognem, ali koliko sam pomogao ne znam to je na drugima da sude. Neću da budem negdje što nema smisla i nekog napretka. Suštinski je to moja odluka i sve je prošlo maksimalno korektno sa obje strane. Imao sam maksimalnu podršku svih šest mjeseci od strane svih iz Saveza i mislim da smo zbog toga bili blizu, rekao je Milošević i dodao:

– Ja sam osjetio da ne bi bilo mira. Ja mislim da je ova ekipa dohvatila svoj trenutni vrhunac. Mi smo postigli jedan dobar nivo za duel protiv Ukrajine. Ovo je dobra grupa i mislim da naredne dvije godine ne treba insistirati na rezultatu. Jer za dvije godine uz dosta mladih igrača se može napraviti dobar i jak tim. To zahtjeva vrijeme i mir. Ovdje je svaki negativan rezultat pakao i tu dođe politička konotacija i sve. Ovdje su mnogo komplikovanije stvari nego u drugim Savezu.

O saradnji sa momcima.

– Ja sam oduševljen sa svima. Želim da se zahvalim svima i u Savezu, gdje smo imali maksimalnu podršku i pomoć. Imali smo mir da radimo najbolje što možemo. Doveli smo se do toga da budemo baš blizu po meni Evropskog prvenstva. Mislim da smo jedino tako i mogli doći tako blizu. Imam ogromnu zahvalnost za sve ljude u Savezu od Predsjednika do dalje. Kada je riječ o ekipi, oduševljen sam ekipom i njihovom reakcijom. Mislim da smo stekli povjerenje i više od toga, zaista sam zavolio te momke. Ja nisam čovjek koji odvaja profesionalno od emocija. Oni su pokazali protiv Ukrajine da im je stalo i da su spremni da se bore. Ko god iole gleda realno i želi da gleda objektivno, onda su vidjeli da su ti momci izgarali na terenu, rekao je Milošević i dodao:

– Moja sreća kao selektora je bila da sam kao kapitena imao Edina Džeku. Svi su fenomenalni momci i lako se dogovoriti sa njima jer su veliki favoriti. ne bih samo govorio o Džeki, već o Pjaniću i Kolašincu koji su također naši kapiteni. Imao sam tri fenomenalne ličnosti, ljudi na svom mjestu, vrhunski profesionalci koji su meni bili velika pomoć i veliko olakšanje da i ja pokušam nešto da napravim. Od igrača koji dolaze, očekujem velike stvari i ne sumnjam da ostaju momci poput Dedića, Demirovića, i posebno govorio o Ivanu Bašiću koji ima karakter i srce lidera. Ima dosta momaka koji imaju solidan staž, poput Ahmedhodžića, Hadžikadunića i ostalih koji su pokazali da mogu na ozbiljnom nivou da pokažu. Hajradinović može da da mnogo još reprezentaciji, pa i za Rahmanovića koji ima ozbiljan kvalitet i on može jako ozbiljno da igra. To je jedna baza i kostur reprezentacije, koji bi uz tri-četiri klinca mogli biti odlični. Jako je bitan njihov karakter, jer su svi zaista odlični momci.

Posebno je oduševio Dedić bh. javnost.

– On je fenomenalan, prvenstveno kao momak. Mislim da je svako vidio o kakvom je igraču riječ i ja nisam neki stručnjak kad kažem da će on napraviti ogromnu karijeru, kratko je prokomentarisao Milošević.

Otvorio je dušu Milošević i otkrio kakva je taktička situacija bila u finišu utakmice protiv Ukrajine, kada smo ispustili finale baraža za Evropsko prvenstvo.

– U 80. minuti smo već govorili o tome da trebamo promijeniti, ali da ne znamo šta da promijenimo. Jednostavno, sve je toliko dobro funkcionisalo, da nas je bilo pomalo i strah da to promijenimo. Imali smo taj problem da su nam se Dedić i Ahmedhodžić povrijedili. Sad iz ove perspektive, trebali smo preći u 4-5-1. Meni je to Jusufbegović i predložio u jednom momentu, ali nisam bio siguran kako da sprovedem to, jer ipak to je promjena cijelog sistema. Šta onda reći igračima da rade? Sigurno sada iz ove perspektive da je to bilo najbolje rješenje. Svi smo znali rješenje nakon utakmice, a ne u tom momentu, nažalost tako se desilo, rekao je Milošević i dodao:

– Pričali smo i sa igračima par dana pred utakmicu, jer smo koncizno željeli da znamo šta želimo. Idealno bi bilo da smo imali jednu prijateljsku utakmicu, da probamo za taktiku nekoliko igača, možda neko sa klupe ili čak neko sa strane. Tada bi imali još jednu taktičku soluciju i dodatno igračko rješenje, međutim toga nije bilo.

Stalna tema u BiH su teorije zavjere o pritscima da neki fudbaleri moraju biti na spisku, a Milošević je to jednostavno demantovao.

– Nije bilo nikakvog pritiska od strane bilo koga za neki spisak ili za nekog igrača. Želim da se zahvalim i vama iz medija, jer sam i sa te strane imao mir i više nego što sam očekivao. Želim da se zahvalim svim ljudima koji su dolazili na stadion i pomogli nama i našoj ekipi. Ostaje žal sa moje strane što nismo uspjeli više, ali kako god, ako se u nekoj budućnosti da ja mogu pomoći našoj reprezentaciji, ja sam tu i ja ću biti na raspolaganju, rekao je Milošević.

Za sam kraj govorio je i o potencijalnom dolasku Barbareza na klupu reprezentacije Bosne i Hercegovine

– Kroz ovaj intervju smo pričali dosta o budućnosti, a ja mogu da im poželim svu sreću. Sigurno ima materijala za dobar tim i ono što je neophodno jeste da se apeluje prema navijačima da postoji to jedinstvo oko nacionalnog tima. Ti momci trebaju podršku i razumijevanje, ako želimo od njih da daju maksimum, završio je Milošević.

Učitaj još novosti