24. 03. 2024 - 08:04
DESILO SE ČUDO U FORMULI 1: Prije dvije sedmice ležao u...
907
Shares
DESILO SE ČUDO U FORMULI 1: Prije dvije sedmice ležao u bolnici, a danas pobijedio u Melbourneu!

DESILO SE ČUDO U FORMULI 1: Prije dvije sedmice ležao u bolnici, a danas pobijedio u Melbourneu!

24. 03. 2024 - 08:04
0
Shares

Čudo u Formuli 1 se desilo jer Max Verstappen nije slavio na utrci za Veliku nagradu Australije u Melbourneu. Dvostruku pobjedu odnio je Ferrari, a na prvom mjestu na kraju je završio sjajni Carlos Sainz koji je pokazao svima o kakvom vozaču se radi.

Verstappen je odlično počeo utrku jer je uspio na startu da sačuva prvu poziciju i iza leža ostavi Sainza, ali je vozač Ferrarija uspio da ostane u DRS zoni i napao je Nizozemca prvom prilikom.

Aktuelni prvak svijeta javio je svojoj ekipi da ima problem s bolidom, te da je na trenutak izgubio kontrolu za istim.

Sainz je bez problema prestigao Verstappena, a već u trećem krugu vidio se dim iz bolida Red Bulla, te je Nizozemac bio primoran da odustane od utrke zbog problema koje je imao kočnicama.

Odustajanje Verstappena u potpunosti je otvorilo borbu što se tiče utrke i odavno takvo uzbuđenje nismo gledali u Formuli 1.

Otvorila su se vrata ostalim ekipama da se bore za pobjedu, no pored odlično raspoloženih vozača Ferrarija danas nisu mogli. McLaren je davao maksimum da se uključi u borbu za pobjedu, ali je italijanski tim na kraju bio dvostruki pobjednik.

Do prve pobjede u 2024. godini na kraju je došao Carlos Sainz koji je briljirao u Melbourneu iako je do prije samo dvije sedmice bio u bolnici gdje je imao operaciju slijepog crijeva.

Zbog toga je propustio utrku u Saudijskoj Arabiji, ali se vratio na fantastičan način i dvije sedmice kasnije Španac je pobijedio u Australiji. Sainz je pokazao kakav je vozač i sigurno da će biti velika borba oko njega s obzirom da zbog Lewisa Hamiltona na ljeto napušta Ferrari.

Vikend za italijanski tim upotpunio je Charles Leclerc koji je završio na drugoj poziciji danas. Leclerc je vodio veliku bitku s vozačima McLarena od početka i uspio je da na kraju izađe kao pobjednik i dođe do druge pozicije na kraju.

Mjesto na podijumu osvojio je i Lando Norris koji je završio na trećem mjestu, dok je njegov timski kolega Oscar Piastri na kraju bio četvrti.

Sergio Perez nije uspio da popravi vikend Red Bulla jer je bio tek šest. U TOP 10 i dobodova na kraju su došli još Fernando Alonso, Lance Stroll, Yuki Tsunoda i sjajni dvojac Haasa Hulkenberg - Magnussen.

Pored Red Bulla ovo je bio očajan vikend za Mercedes koji je ostao bez bodova. George Russell je bio posljednji danas, dok Hamilton uopšte nije ni završio utrku.

Verstappen vodi u ukupnom poretku sa 51 bodom, dok je Leclerc drugi i ima samo četiri boda manje. Perez ima 46 bodova, dok je četvirti Sainz sa 40.

Učitaj još novosti