22. 03. 2024 - 17:18
IZABRANI NAJBOLJI RUKOMETAŠ I RUKOMETAŠICA SVIJETA: Titulu...
907
Shares
IZABRANI NAJBOLJI RUKOMETAŠ I RUKOMETAŠICA SVIJETA: Titulu odnio Danac

IZABRANI NAJBOLJI RUKOMETAŠ I RUKOMETAŠICA SVIJETA: Titulu odnio Danac

22. 03. 2024 - 17:18
0
Shares

Desni bek Mathias Gidsel, svjetski prvak s Danskom, izabran je za najboljeg rukometaša svijeta za 2023. godinu, a Norvežanka Henny Reistad koja je osvojila dvije trećine glasova, za najbolju rukometašicu svijeta, objavio je u petak Međunarodni rukometni savez (IHF).
Mathias Gidsel (25), izabran je za najboljeg igrača Svjetskog prvenstva 2023. na kojem su slavili Danci koji su u finalu pobijedili Francusku (34-29).

Bio je i najbolji strijelac natjecanja, a te je godine s Berlinom osvojio Europsku ligu, drugo po jakosti kontinentalno klupsko natjecanje.

Gidsel, kojem je ovo prva titula najboljeg rukometaša svijeta, nasljeđuje svog sunarodnjaka Niklasa Landina, izabranog za najboljeg igrača svijeta 2021. (titula nije dodijeljena za 2022. godinu).
Sjećamo ga se iz svojedobnog sukoba s našim Domagjem Duvnajkom, kojem nije želio pružiti ruku nakon jednog grubljeg prekršaja. Izazvalo je to brojne reakcije, a sjećamo se da ta trakavica je dugo trajala.

Kod žena, Norvežanka Reistad izabrana je za najbolju igračicu svijeta 2023. nakon što se s Norveškom plasirala u finale Svjetskog prvenstva u kojem je poražena od Francuskinja (28-31).

Léna Grandveau, 21-godišnja francuska reprezentativka, članica Nantesa, proglašena je najboljom mladom igračicom, a u tom je finalu zabila zadnja četiri pogotka za Francusku.

U muškoj konkurenciji, titulu najboljeg mladog rukometaša u 2023. godine dobio je centarhalf iz Kiela (Njemačka) Elias Ellefsen a Skipagotu (21 godina) s Farskih otoka.

(n1info.ba)

Učitaj još novosti