04. 03. 2024 - 19:16
POTVRĐENA REVOLUCIJA U LIGI PRVAKA: Evo kako će izgledati novi...
907
Shares
POTVRĐENA REVOLUCIJA U LIGI PRVAKA: Evo kako će izgledati novi sistem takmičenja

POTVRĐENA REVOLUCIJA U LIGI PRVAKA: Evo kako će izgledati novi sistem takmičenja

04. 03. 2024 - 19:16
0
Shares

Evropska nogometna federacija (UEFA) na svojim zvaničnim kanalima potvrdila je promjene u Ligi prvaka i predstavila novi format u kojem će se klubovi boriti za trofej u elitnom klupskom takmičenju.
Format s 32 kluba podijeljenih u osam grupa odlazi u historiju, a u Ligi prvaka od naredne sezone igrat će više utakmica.

Naime, igrat će se jedinstvena liga s četiri kluba više nego dosad (36), dok će u tom novom formatu svaka ekipa igrati osam utakmica i skupljati bodove za prolazak.

Sve ekipe će biti podijeljene u četiri jakosne grupe te će svaka ekipa igrati s po dvije ekipe iz svake jakosne grupe - po jednu utakmicu kod kuće i jednu na strani.

Prva dodatna ekipa koja ulazi u Ligu prvaka je trećeplasirana iz pete najjače lige Evrope po koeficijentu UEFA-e, a to je trenutno francuska Ligue 1.


Druga ekipa bit će prvak svoje države s najboljim koeficijentom koji bi inače igrao kvalifikacije, a vrijedi istaći da će od naredne sezone kroz četiri pretkola u Ligu prvaka ulaziti pet ekipa.
Treća i četvrta ekipa ulaze na temelju dobrih nastupa prošle sezone.

Prvih osam na tabeli plasirat će se direktno u osminu finala, dok će ekipe plasirane od 9. do 24. mjesta igrati drugi krug (jednu utakmicu kući i jednu u gostima) kako bi se plasirale u osminu finala. Ostatak nokaut faze ostaje isti kao i do sada.

Inače, Evropska liga igrat će se u identičnom formatu kao i Liga prvaka, dok će u Konferencijskoj ligi svaka ekipa u prvoj fazi igrati šest utakmica, a ne osam.

Učitaj još novosti