03. 03. 2024 - 19:13
Saudijci zauvijek mijenjaju snuker: Uvodi se "zlatni brejk", a...
907
Shares
Saudijci zauvijek mijenjaju snuker: Uvodi se

Saudijci zauvijek mijenjaju snuker: Uvodi se "zlatni brejk", a nagrada je posebna priča

03. 03. 2024 - 19:13
0
Shares

U saudijskom glavnom gradu Rijadu od ponedjeljka počinje prvi gala turnir u snukeru, Svjetski Masters, na kojem će biti predstavljena nova "saudijska pravila" igre. 

Ekstravagantni organizatori odlučili su promijeniti zauvijek snuker, a glavna promjena će biti očita u uvođenju zlatne kugle. 

Zlatna kugla bit će postavljena u centar, iza smeđe, i njom se neće igrati osim u slučaju da igrač ostvari maksimalan brejk od 147 poena. 

Tada, imat će na umu da bukvalno može duplirati zaradu tokom cijele sezone, ako nakon posljednje crne ubaci i zlatnu na suprotnoj strani.

Ona će vrijediti 20 bodova, tako da će "saudijski maksimum" iznositi 167 poena. 

Premija za taj uspjeh bit će 460.000 eura. Za samo jedan "zlatni" brejk. Poređenja radi, Džad Tramp (Judd Trump) ove sezone je zaradio 630.000 eura i daleko je najplaćeniji igrač. 

Roni O'Saliven (Ronnie O'Sullivan) u svojoj 32 godine dugoj karijeri napravio ih je 15. Nedavno je sa 140 poena i crnom na stolu upitao sudiju koliko iznosi nagrada za maksimalan brejk. Kada je saznao da je riječ o "samo" 10.000 funti, namjerno je promašio posljednju kuglu.

Na taj način je želio ukazati da Svjetska snuker organizacije ne cijeni dovoljno vrhunac umijeća u ovom sportu.  

Titula na Svjetskom Mastersu donijet će 583.000 eura. O'Saliven koji je osvojio UK Championship i Masters, zaradio je od toga 492.000. 

Na Svjetskom Mastersu, pored Trampa i O'Salivena, učestvovat će i Mark Alen (Allen), Luka Bresel (Luca Brecel), Mark Selbi (Selby), Šon Marfi (Shaun Murphy), Mark Vilijams (Williams), Ali Karter (Carter) i dvojica dobitnika "wild carda".

Učitaj još novosti