27. 02. 2024 - 09:33
PREMINUO LEGENDARNI KOŠARKAŠ: Bio je član šampionske...
907
Shares
PREMINUO LEGENDARNI KOŠARKAŠ: Bio je član šampionske generacije, a igrao je za Zvezdu i Partizan u različitim sportovima

PREMINUO LEGENDARNI KOŠARKAŠ: Bio je član šampionske generacije, a igrao je za Zvezdu i Partizan u različitim sportovima

27. 02. 2024 - 09:33
0
Shares

U Beogradu je poslije duže i teške bolesti preminuo Milorad Ivačković Ivačko (79).

Ivačković je rođen je u Vršcu 2. juna 1944. Sa 14 godina se doselio u Beograd i pohađao Petu beogradsku Gimnaziju.

Pored obrazovanja, morao je da završi fakultet jer su roditelji to očekivali od njega, sport mu je bio ogromna ljubav. Igrao je tenis u Crvenoj zvezdi i odbojku u Partizanu.

Prvu loptu otac mu je donio iz Italije i nije se odvajao od nje. Kako je živio odmah pored terena OKK Beograda išao je na sve utakmice i obozavao romantičare. Umio je da sjedi na odžaku sa trubom i navija na utakmicama. Sam je mnogo puta rekao da je u njemu plava krv.

Fasciniran Borom Stankovićem počeo je da trenira u OKK Beogradu, prve patike dobio je od svog idola Slobodana Gordića. Igrao je beka šutera, bio neviđeno brz i fantastičan u kontranapadu, spretan, igrao je odlično i u odbrani i u napadu. Volio je gostovanja na vrućim terenima u Zadru, Karlovcu, Čačku, Skoplju. Od 1962. do 1973. odigrao je za OKK Beograd 195 prvoligaških utakmica i postigao 996 koševa. Bio prvak Jugoslavije sa OKK Beogradom 1963. i 1964. godine.

3824849-milorad-ivackovic-ffMILAČKOVIĆ (ČUČI, DRUGI S LIJEVE STRANE) FOTO: OKK BEOGRAD

Studirao je Tehnološki fakultet, odsek organska hemija, a diplomski rad branio je kod legende jugoslovenskog vaterpola profesora Milana Galeta Muškatirovića.

Prestao da igra poslije vojske 1. aprila 1973, kad se oženio i dobio prinovu. Našao je posao i javio Miloradu Erkiću da neće ići na pripreme. Posvetio se profesiji i cijeli radni vijek proveo u fabrici boja i lakova Duga. Kao rekreativac nastavio je da se bavi tenisom i osvojio gotovo 30 turnira među veteranima.

Najveću vrijednost bavljenja sportom video je u tome što se u njemu nauči da se gubi, da je poraz dio života i da nije sramota izgubiti. Djecu je usmjerio na sport da bi naučili životne vrijednosti. Jednom Plavi, uvijek Plavi, bio je Ivačkov moto.

Datum i mjesto sahrane Milorada Ivačkovića biće naknadno objavljeni.

Učitaj još novosti