22. 02. 2024 - 15:13
GUARDIOLA PREKO NOCI POSTAO NEPRIJATELJ BROJ 1 U HRVATSKOJ:...
907
Shares
GUARDIOLA PREKO NOCI POSTAO NEPRIJATELJ BROJ 1 U HRVATSKOJ: Ovo što je uradio Gvardiolu i Kovačiću fudbalski svijet ne pamti

GUARDIOLA PREKO NOCI POSTAO NEPRIJATELJ BROJ 1 U HRVATSKOJ: Ovo što je uradio Gvardiolu i Kovačiću fudbalski svijet ne pamti

22. 02. 2024 - 15:13
0
Shares

"Optužnica protiv Manchester Cityja, kojom ga se tereti da je 115 puta prekršio pravila finansijskog fair-playa, u fokus stavlja veliko trošenje Cityja na transfere. Prvak Engleske i Europe prošlog ljeta je četiri igrača kupio za ukupno 241 milion eura. To su Joško Gvardiol (Leipzig, 90 miliona eura), Matheus Nunes (Wolverhampton, 62) Jeremy Doku (Rennes, 60) i Mateo Kovačić (Chelsea, 29.1).

No Pep Guardiola ih ni pola godine kasnije nije uspio uklopiti niti su mu se oni nametnuli. Trener ostaje vjeran svojoj pretorijanskoj gardi koja mu je prošle sezone donijela trostruku krunu", piše Marca u tekstu naslovljenom "Guardiola ih je kupio i izbrisao" i dodaje: "Došao je odlučujući dio sezone, a oni koji su dovedeni i plaćeni kao pojačanja nestali su iz trenerovih planova. U zadnjih pet utakmica su četiri spomenuta igrača zajedno imala četiri nastupa od početka. Gvardiol je, doduše, zadnje tri utakmice bio povriijeđen, dok je Kovačić netragom nestao." Najčitaniji španski sportski medij zatim piše pojedinačno o svakoj od četiri prinove koje se nisu iskazale kao pojačanja. Izdvajamo dijelove o hrvatskim nogometašima: "Činilo se kako se Kovačić daleko najbolje od prinova uspio prilagoditi zahtjevima Cityja. Bio je starter u prve četiri prvenstvene utakmice, kao i u mečevima engleskog i europskog superkupa.

Uprkos tome što nije kalibar igrača kakve Guardiola želi, činilo se kako je uvjerio trenera da je taj. Međutim, nakon toga je potonuo. Trenutno je 12. igrač Cityja po minutaži. Na terenu je proveo 1615 minuta ili 45 posto vremena. To čak i ne pokazuje koliko je potonuo jer je nakon lakše povrede mišića gotovo potpuno nestao. Navedeno najbolje ilustrira ovaj podatak: februar je pri kraju, a Kovačić je u njoj igrao 5 minuta, piše Index.hr.

Gvardiola je City učinio najskupljim defanzivcem u historiji. Od novih igrača on ima najvišu minutažu: 2144 minute ili 60 posto vremena na terenu. Igrao je 27 utakmica, od čega 23 kao starter. Nekad kao stoper, a nekada kao lažni lijevi bek, ovisno o tome igra li Pep s tri stopera ili s četvoricom u odbrani. Iako je Gvardiol među 11 igrača koje je Guardiola najviše koristio, Hrvat se nije uspio nametnuti kao onaj koji doprinosi igri Cityja.

Ni u odbrani ni u iznošenju lopte ne vidi se da je bolji od Stonesa, Walkera, Akanjija, Akea ili Rubena Diasa. Štaviše, na boku pati protiv brzih krila. Podsjetimo se što je o njemu napisao Goal nakon utakmice s Chelseajem (4:4): Uopće ne izgleda kao najskuplji defanzivac svijeta."

 

(raport.ba)

Učitaj još novosti