09. 12. 2023 - 16:03
ENGLESKA BRUJI O NAJNOVIJEM SLUČAJU! Ponovo VAR i ponovo...
907
Shares
ENGLESKA BRUJI O NAJNOVIJEM SLUČAJU! Ponovo VAR i ponovo polemike: Poništen penal protiv Liverpoola zbog ovoga, je li moguće?

ENGLESKA BRUJI O NAJNOVIJEM SLUČAJU! Ponovo VAR i ponovo polemike: Poništen penal protiv Liverpoola zbog ovoga, je li moguće?

09. 12. 2023 - 16:03
0
Shares

Igrači Liverpoola su teže nego to rezultat govori pobijedili Crystal Palace u gostima rezultatom 2:1 u prvom susretu 16. kola Premiershipa.

Redsi su na teškom gostovanju u Londonu bili bezopasni većim dijelom susreta, a to najbolje ilustrira podatak da su prvi šut u okvir gola imali tek 14 minuta prije kraja susreta, no i pored toga su stigli do pobjede.

Ni Palace nije imao mnogo prilika, a dva najveća uzbuđenja pred golom Liverpoola tiču se situacija u kojima je VAR morao intervenisati.

Najprije je u 31. minuti sudija Andy Madley dosudio penal, no nakon intervencije kolega iz VAR sobe je dugo pregledao snimak i poništio svoju odluku. 

Prethodno je Virgil van Dijk oborio Odsonnea Edouarda, a sudija Andy Madley je odmah pokazao na bijelu tačku. Moramo istači da je to bilo apsolutno ispravno.

Međutim, kolege sudije iz VAR sobe pozvale su Madleya da dođe i pogleda situaciju koja je prethodila penalu. U pitanju je mogući faul, kojeg Madley nije dosudio.

Nakon što su mu kolege sugerisale da je u ranijem dijelu akcije Will Hughes faulirao Watanarua Enda, sudija Madley je promijenio svoju odluku i umjesto penala pokazao na faul na sredini terena.

Situacija je odmah izazvala brojne polemike i debate na društvenim mrežama. Mnogi smatraju da je Crystal Palace ovdje žestoko oštećen.

Potom smo u 57. minuti vidjeli totalno suprotnu situaciju..

Naime, u 54. minuti Jarrell Quansah je u svom kaznenom prostoru udario Jean-Philippea Matetu, a Madley je pokazao da se igra nastavi.

Akcija nije prekinuta skoro tri minute, a prilikom prvog prekida Madyleyja su ponovo pozvali iz VAR sobe, a i ovaj put je nakon gledanja snimka poništio svoju prvobitnu odluku, te je dosudio penal kojeg je Mateta pretvorio u pogodak.

U 75. minuti Madley je ponovo dospio u centar pažnje kada je isključio igrača Palacea Jordana Ayewa zbog dva žuta kartona koja mu je, čini se olako, pokazao u razmaku od samo 15 minuta.

Liverpool je iz prvog šuta u okvir gola Palacea poveo, a strijelac je u 76. minuti bio Mohamed Salah koji je šutirao sa 15 metara, a lopta se od nesretnog Nathaniela Clynea odbila i prevarila Sama Johnstona.

Pobjedu Redsima donio je Harvey Elliott u 90+1. minuti susreta preciznim udarcem s ivice kaznenog prostora za konačnih 2:1 za Liverpool.

Liverpool je na ovaj način preuzeo, barem privremeno, prvo mjesto od Arsenala na tabeli Premiershipa.

Učitaj još novosti