05. 12. 2023 - 15:53
KO KAŽE DA JOKIĆ NIJE DOBAR DEFANZIVAC: Srpski centar u ovom...
907
Shares
KO KAŽE DA JOKIĆ NIJE DOBAR DEFANZIVAC: Srpski centar u ovom parametru DOMINIRA ligom

KO KAŽE DA JOKIĆ NIJE DOBAR DEFANZIVAC: Srpski centar u ovom parametru DOMINIRA ligom

05. 12. 2023 - 15:53
0
Shares

Nikada centar Denvera nije važio za elitnog defanzivca u NBA krugovima, pa nije bilo retko kada su se argumenti da Džoel Embid bude MVP gradili na konto toga. Međutim, da to nije baš tako pokazuje nam jedna statistika u vezi sa odbrambenim dijelom igre, a u kojoj je Jokić apsolutni lider. Sa 3,6 takva slučaja po meču, Jokić je najbolji u NBA gledajući broj puta koliko prekine tok protivničkog napada na jednoj utakmici. 

Riječ je o tzv. deflections, koje podrazumevaju da defanzivac uspije da stigne do lopte, koja je do tada bila u posjedu protivnika, kada ovaj dribla ili dodaje saigraču. Ono što je važno naglasiti jeste da to nije isto što i ukradena lopta, jer se ovde kontakt defanzivca sa loptom računa bez obzira na to u čijem posjedu će ona potom završiti.

 Iza Jokića su Tajris Haliburton i Donovan Mičel sa po 3,5, dok po 3,4 imaju još Dajson Danijels, Šej Gildžes-Aleksander i Dežonte Marej.

Upravo je košarkaš Nju Orleansa Dajson Danijels izjednačen sa Jokićem po broju ukupnih puta koliko su u tome uspjeli sa po 71. Top 5 čine još i Matijas Tajbul (67), Dežonte Marej (65) i Deantoni Melton (63), piše B92.

 

(srpskainfo.com)

Učitaj još novosti