23. 10. 2023 - 20:33
"Do prije dva dana je sve bilo čemer i jad, a sad se priča o...
907
Shares

"Do prije dva dana je sve bilo čemer i jad, a sad se priča o tituli. Takvi smo mi..."

23. 10. 2023 - 20:33
0
Shares

Nakon četiri godine Zoran Zekić se vratio u svoj Osijek i to je napravio na trijumfalan način. Momčad koja mjesecima nije znala za pobjedu i koja je u proteklih godinu dana lutala s trenerima, igračima i ambicijama na Poljudu je u derbiju u potpunosti nadigrala Hajduk i pobijedila 2:0, prenosi N1 Sport.

Zekić se iz Tirane vratio prije nekoliko dana, no i to je bilo dovoljno da maksimalno podigne momčad koja je protiv favorita u Splitu odigrala taktički gotovo savršenu utakmicu. Dan nakon velike pobjede razgovarali smo sa Zekićem. Komentirali smo pobjedu na Poljudu i otkrio nam je što želi napraviti s Osijekom. 

Povratak u Osijek nije bio lagan jer ste imali važeći ugovor s albanskim Partizanijem, a gazda kluba ga nije želio raskinuti. Kako ste ga ipak uvjerili da vas pusti?
Najprije moram nešto pojasniti. U Tirani sam proveo prekrasna četiri mjeseca. Imali smo odnos prepun poštovanja i emocija koju sam stekao u ovo kratko vrijeme prema tom klubu, ljudima u njemu i navijačima je golema. Međutim, povratak kući je bila moja želja. Tamo mi je bilo stvarno lijepo, a samim tim je rastanak bio još teži.

Čim je došao poziv Osijeka, nisam puno razmišljao. Puno smo razgovarali predsjednik i ja, u kratko doba se dosta toga izdogađalo, ali eto, hvala bogu, vratio sam se. Toliko sam se želio vratiti da je ipak pristao i stoga mu neizmjerno hvala. Početak nije mogao biti bolji. Protiv Hajduka nas je malo i nagradilo i start nije mogao biti bolji.

Kako je moguće da se jedna momčad koja je dva mjeseca bila u kroničnom padu i sa samo jednom pobjedom, onom protiv zadnjeg Rudeša, može s novim trenerom tako dignuti i na Poljudu ostaviti Hajduk bez udarca u okvir? Taktički ste deklasirali rivala. Slažete li se?
Ne bih komentirao Leku, to mi je malo ružno. Leko je imao svoju utakmicu, ja svoju. On je utakmicu pripremao na svoj način, ja na svoj. U pripremi sam pratio i gledao reakcije njihove momčadi, gledao sam karakteristike svoje momčadi i kako na najbolji način iskoristiti prednosti.

Na poluvremenu sam rekao igračima da želim pobjedu, da želim da budemo što okomitiji i da Mierez dobije što bolju podršku. To nam se vratilo. Zabili smo odmah lijep prvi gol, akcija koju svaki trener želi. Pas, dupli pas i igra na trećeg. Jednostavno, poklopilo se. 

U Osijek ste došli prošli četvrtak, imali ste samo nekoliko dana priliku raditi s ekipom, a momčad na Poljudu nije sličila onoj pogubljenoj i demoraliziranoj kakva je bila prije samo dva-tri tjedna. Kako?
Prvi dan kad sam preuzeo ekipu imali smo prijateljsku utakmicu u Vukovaru. Blagi užas. No s jedne strane to mi je i dobro došlo. Razgovarao sam s igračima puno. Bilo je tu svega, od emocija do taktičkih zamisli. To i jest uloga trenera. Sad moramo biti samo još i bolji.

Hajduk gubi, Dinamo gubi, Rijeka je prosula bodove protiv Istre. Iz kola u kolo vidimo da najbolje ekipe ne mogu sigurno računati na bodove neovisno kamo dođu. Vidite li tu priliku za Osijek da se umiješa za sam vrh, pa čak i za naslov prvaka?
Ovo je tek samo jedna utakmica. Nisam neozbiljan da sad najavljujem neke stvari, ali daj bože da prvenstvo bude što gušće i što zanimljivije. Zašto bi se stalno sve vrtjelo oko Dinama i Hajduka? No polako, do prije dva dana je sve bilo čemer i jad, a sad se priča o napadu na titulu. Takav smo mi narod. Od totalne depresije do maksimalne euforije u samo par dana. Moj cilj je da svojoj momčadi dam stabilnost i da uživamo u nogometu. Odigrali smo dobro protiv Hajduka, ali ne mogu reći i da nismo puno patili.

Kako tumačite podatak da Hajduk na Poljudu u 90 minuta nije zapucao na gol?
Ne bih želio pričati ni o Hajduku niti o bilo kojoj drugoj momčadi. Želim pričati samo o dobrom Osijeku. Odlično smo se spremili za Hajduk, zatvorili smo sve njihove kanale, zaustavili smo sve ono u čemu su oni opasni, ali nemojmo si lagati, naša ogromna prednost je bila ta što Livaja nije igrao od početka. Ne znam baš statistiku u detalje, ali Hajduk rijetko kad pobjeđuje kad njega nema u momčadi. 

Planovi Osijeka do kraja sezone?
Prvi i osnovni plan je da se stabiliziramo, a tek onda ćemo vidjeti što i kako dalje. Ja znam što bih ja želio. Da Osijek igra dobar i moderan nogomet, da imamo mlađu i poletniju ekipu, igrače koji zadovoljavaju trendove današnjeg nogometa. No tu smo gdje jesmo. Ovim dečkima treba dati priliku. U kratko vrijeme se promijenilo puno i trenera i igrača. Imamo dosta stranaca, tu je novi stadion, sve su to detalji koji su nespecifični za Osijek. Idemo korak po korak i u hodu ćemo vidjeti što i kako. 

Dok ste bili u Albaniji, u Dinamu se svašta događalo. Nagle i česte promjene trenera, ostavka Darija Šimića, odlazak stožernih igrača, krah rezultata... Je li vas itko kontaktirao iz Dinama ili čak možda i iz Hajduka te biste li pristali doći u jedan od ta dva kluba?
Sad nije bilo nikakvih kontakata. Toga je bilo ranije, ali bilo pa prošlo. Danas sam trener Osijeka i to me maksimalno zadovoljava i čini sretnim. Ništa drugo me ne zanima. Želio bih samo da mogu sa svojim stožerom raditi u miru. Nisam trener koji voli česte promjene i uvijek se sjetim izjave pokojnog Tomislava Ivića koji je rekao: ''Nemojte mi suditi po broju otkaza koje sam dobio, već po tome koliko su me ti isti klubovi puta vratili natrag.''

Učitaj još novosti