04. 10. 2023 - 18:07
Svjetsko prvenstvo 2030. godine na tri kontitenta?
907
Shares
Svjetsko prvenstvo 2030. godine na tri kontitenta?

Svjetsko prvenstvo 2030. godine na tri kontitenta?

04. 10. 2023 - 18:07
0
Shares

FIFA je danas objavila da je donijela određene promjene u svojim takmičenjima, a jedna od njih je i da će se vrlo vjerovatno Svjetsko prvenstvo 2030. godine u fudbalu održati na tri kontinenta.

Nakon opsežnih konsultacija sa svim konfederacijama i s obzirom na važnost obilježavanja stogodišnjice Svjetskog prventstva u fudbalu, Vijeće FIFA-e donijelo je ključne odluke u vezi sa domaćinstvom stogodišnjeg izdanja Svjetskog prvenstva u fudbalu 2030. godine tokom sastanka održanog od strane videokonferencija iz kuće FIFA-e, prenosi N1 Sport.

2030. godina FIFA Svjetskog prvenstva ujedinit će tri kontinenta i šest zemalja, pozivajući citav svijet da se pridruži proslavi prekrasne igre, stogodišnjice i obilježavanja i samog FIFA Svjetskog prvenstva. Vijeće FIFA-e jednoglasno se složilo da će jedina kandidatura biti kombinirana ponuda Maroka, Portugala i Španije, koja će biti domaćin događaja 2030.g. Dodatno, uzevši u obzir historijski kontekst prvog Svjetskog fudbalskog prvenstva u historiji, Vijeće FIFA-e nadalje se jednoglasno složilo da bude domaćin jedinstvene ceremonije proslave stote godišnjice u glavnom gradu zemlje, Montevideu, gdje je održano prvo ikada FIFA Svjetsko prvenstvo 1930., kao i tri utakmice Svjetskog prvenstva u Urugvaju, Argentini i Paragvaju.

“U podijeljenom svijetu, FIFA i fudbal se ujedinjuju”, rekao je predsjednik FIFA-e Gianni Infantino. “Vijeće FIFA-e, koje predstavlja cijeli svijet fudbala, jednoglasno se složilo da stotu godišnjicu Svjetskog prvenstva u fudbalu, čije je prvo izdanje odigrano u Urugvaju 1930. godine, proslavimo na najprikladniji način. Kao rezultat toga, prvenstvo će se održati u Južnoj Americi i tri južnoameričke zemlje – Urugvaj, Argentina i Paragvaj – organizirat će po jednu utakmicu Svjetskog prvenstva u nogometu 2030. Prva od ove tri utakmice igrat će se naravno na stadionu gdje je sve počelo, u mitskom Montevideu, Estádio Centenário, upravo za proslavu stogodišnjice FIFA Svjetskog prvenstva.”

“Vijeće FIFA-e također se jednoglasno složilo da će jedina kandidatura za domaćinstvo Svjetskog prvenstva u fudbalu 2030. biti zajednička kandidatura Maroka, Portugala i Španije,” dodao je predsjednik FIFA-e. “Dva kontinenta – Afrika i Europa – ujedinjeni ne samo u slavlju fudbala, ali i u pružanju jedinstvene društvene i kulturne kohezije. Kakva sjajna poruka mira, tolerancije i uključenosti.”

“Godine 2030. imat ćemo jedinstveni globalni trag, tri kontinenta – Afrika, Europa i Južna Amerika – šest zemalja – Argentina, Maroko, Paragvaj, Portugal, Španjolska i Urugvaj – koje će dočekati i ujediniti svijet dok zajedno slave prekrasnu igru, stogodišnjicu i Svjetskog prvenstva”, zaključio je predsjednik FIFA-e.

Pokretanje postupka nadmetanja za FIFA Svjetsko prvenstvo 2034
Također je dogovoreno da se u skladu s načelom rotacije konfederacija i osiguravanja najboljih mogućih uvjeta za domaćinstvo turnira, procesi nadmetanja za izdanja 2030. i 2034. provode istovremeno, sa savezima članicama FIFA-e s teritorija Azije i Okeanije, pozvani su da se natječu za domaćinstvo FIFA Svjetskog prvenstva 2034. Minimalni zahtjevi za domaćinstvo, kako ih je Vijeće FIFA-e prethodno odobrilo 23. juna 2023. u vezi s FIFA Svjetskim prvenstvom 2030., također će činiti osnovu ovog postupka nadmetanja, a domaćini će biti imenovani na posebnom Kongresu FIFA-e.

Vijeće FIFA-e odobrilo je Pravila nadmetanja za oba izdanja Svjetskog prvenstva u fudbalu. Dodatne informacije dostupne su u dokumentu “Pregled procesa nadmetanja“.

U-17 reprezentacijama Rusije ukinuta suspenzija
Nakon odluke Izvršnog odbora UEFA-e od 26. septembra 2023. da ponovno dopusti sudjelovanje ruskim reprezentativnim mladim timovima na razini U-17 djevojčica i dječaka, Vijeće FIFA-e odobrilo je proširenje ove odluke na FIFA U-17 Svjetsko prvenstvo i FIFA U-17 Svjetsko prvenstvo za žene za koje UEFA-ina natjecanja služe kao kvalifikacijski put, čime se ukida suspenzija timovima iz Rusije koje sudjeluju na ovim turnirima. Ovo je uvjetovano pod uvjetom da te ekipe igraju pod imenom “Fudbalska unija Rusije”, a ne pod nazivom “Rusija“, u nedostatku svoje nacionalne zastave, svoje nacionalne himne, opreme i opreme za nacionalni tim, i umjesto toga igraju u neutralnim bojama .

Vijeće FIFA-e ponovilo je svoju osudu ruske agresnije na Ukrajinu i potvrdilo da preostali uvjeti odluke donesene 28. februara 2022. ostaju na snazi ​​do okončanja sukoba.

Pokretanje FIFA Futsal Women's World Cup
Vijeće FIFA-e potvrdilo je da će se inauguracijsko izdanje FIFA Futsal Women's World Cup održati 2025. kao samostalan turnir sa 16 država sudionica. Odgovarajuća dodjela učešća bit će sljedeća: Azija: 3; Afrika: 2; Sjeverna Amerika: 2; Južna Amerika: 3; Okeanija: 1; Evropa: 4; zemlja domaćin: 1. Detalji o datumima turnira i zemlji domaćinu će uslijediti u dogledno vrijeme.

Novosti o FIFA takmičenjima
Također je potvrđeno da će FIFA U-20 Svjetsko prvenstvo za žene Colombia 2024 biti prošireno sa 16 na 24 ekipe i da će se održati od 31. augusta do 22. septembra 2024. Odobrena raspodjela mjesta bit će sljedeća: Azija: 4; Afrika: 4; Sjeverna Amerika: 4; Južna Amerika: 4; Okeanija: 2; Evropa: 5; zemlja domaćin (Kolumbija): 1.

Vijeće FIFA-e također je potvrdilo da će se FIFA U-17 Svjetsko prvenstvo za žene u Dominikanskoj Republici 2024 održati od 16. oktobra do 3. novembra 2024., a FIFA Svjetsko prvenstvo u fudbalu na pijesku Sejšeli 2025 od 1. do 11. maja 2025.

Novi termin
Vijeće FIFA-e također je odobrilo imenovanje zamjenika glavnog sekretara FIFA-e – nogomet, Mattiasa Grafströma, za privremenog glavnog sekretara FIFA-e s trenutačnim učinkom.

Učitaj još novosti