27. 09. 2023 - 17:43
Legendarni Crnogorac Srbima objasnio zašto su Hrvati bolji...
907
Shares
Legendarni Crnogorac Srbima objasnio zašto su Hrvati bolji nogometaši

Legendarni Crnogorac Srbima objasnio zašto su Hrvati bolji nogometaši

27. 09. 2023 - 17:43
0
Shares

Hrvatska nogometna reprezentacija posljednjih godina bilježi nevjerojatne uspjehe, kojima se profilirala u jednu od najboljih reprezentacija na svijetu. Legendarni crnogorski nogometaš Predrag Mijatović je u razgovoru za Magazin biznis dao svoje mišljenje o tajni uspjeha "Vatrenih".

“Kad razgovaram s Lukom Modrićem, a i s ostalim igračima, vidim da su u samom startu, što se tiče nacionalnih odnosa, malo ispred nas. Pokušavam shvatiti zašto je to tako i onda se sjetim svoje generacije. Recimo, bio sam Jugoslaven, pa sam bio Srbin i Crnogorac. Hrvati su se tada odvojili od Jugoslavije, a moja generacija je ostala Srbija i Crna Gora. Još smo imali himnu “Hej, Slaveni” koju su pjevali oni koji su se osjećali Jugoslavenima, neki nisu, a Hrvati su imali himnu koju su svi zajedno pjevali i držali ruke na prsima od samog početka. … Sve su to prednosti koje su imali u odnosu na nas”, rekao je.

Sljedeći faktor koji je istaknuo je i disciplina hrvatskih nogometaša, prenosi N1 Sport-

“Druga stvar, mislim da su Hrvati discipliniraniji od nas, a možda i poslušniji od nas. Ovo govorim iz osobnog iskustva. Recimo, reprezentacija Jugoslavije koja je 1987. igrala u Čileu – okosnicu su činili Hrvati, tada kao Jugoslaveni. Bili su to Prosinečki, Boban, Šuker, Pavličić, Štimac, Jarni, dakle njih šest, a izbornik je bio Mirko Jozić, također Hrvat. I poslušali su. Recimo, Jozić me odluči zamijeniti, a ja sam nervozan, pa mu mašem, pa ga komentiram… Ali kad zamijeni Bobana, Prosinečkog ili Jarnija – ne rade nikakav problem. Oni su to prihvatili kao normalno. E, to je disciplina koju nismo imali”.

Treća i posljednja stavka, po Mijatoviću,  ona je bez koje se ne može.

“Postoji i treća karakteristika zašto su Hrvati uspješni, a to je talent. Ali u tome smo, po meni, potpuno ravnopravni. A mi smo talentirana nacija. Ovo je područje talenta ne samo u nogometu nego i u drugim sportovima. Ali disciplina i osjećaj nacionalnog ponosa i pripadnosti moraju dovesti od talenta do vrhunskog rezultata”, zaključio je.

Učitaj još novosti