07. 06. 2023 - 11:17
USPOMENA TRAJE Prije 30 godina u stravičnoj saobraćajnoj...
907
Shares
USPOMENA TRAJE Prije 30 godina u stravičnoj saobraćajnoj nesreći je poginuo Dražen Petrović

USPOMENA TRAJE Prije 30 godina u stravičnoj saobraćajnoj nesreći je poginuo Dražen Petrović

07. 06. 2023 - 11:17
0
Shares

Na današnji dan prije 30 godina u stravičnoj saobraćajnoj nesreći u Njemačkoj je poginuo Dražen Petrović, jedan od najboljih evropskih košarkaša u historiji.

Dan ranije, 6. juna 1993. godine, Dražen je odigrao svoju posljednju utakmicu i to u poljskom Wroclawu. Bio je to duel posljednjeg kola kvalifikacija za Eurobasket protiv Slovenije koji je bio rezultatski nevažan za Hrvatsku koja se već kvalifikovala, no Petrović je bez obzira na to želio igrati.

Hrvatska je izgubila rezultatom 94:90, a Dražen je ubacio 30 poena i prešao granicu od 1.000 poena u dresu hrvatske reprezentacije.

Hrvatski reprezentativci su nakon utakmice prespavali u Wroclawu, a ujutro krenuli ka Frankfurtu, odakle su avionom otputovali nazad u Zagreb.

No, među putnicima nije bilo Dražena, koji je u posljednji čas odlučio krenuti automobilom s tadašnjom djevojkom Klarom Szalatny.

Prema izvještaju policije iz Ingolstadta do nesreće u kojoj je život izgubio Petrović došlo je na autocesti "Autobahn 9" nakon što je vozač kamiona izgubio kontrolu i prešao u suprotnu traku.

Vozač kamiona pokušao je izbjeći sudar s automobilom u svojoj traci, izgubio je kontrolu nad vozilom, probio bankinu i blokirao suprotnu traku.

Nekoliko sekundi kasnije Volskwagen Golf 2 u kojem je bio Petrović udario je u kamion, a legendarni hrvatski košarkaš koji je spavao na mjestu suvozača poginuo je na mjestu događaja. Imao je samo 28 godina i bio je na vrhuncu svoje karijere.

Petrović je karijeru počeo u rodnom Šibeniku, a 1984. godine prešao je u redove Cibone. S ekipom iz Zagreba osvojio je dvije titule prvaka Evrope, a nakon četiri godine prešao je u Real Madrid s kojim je osvojio Kup pobjednika kupova.

Nakon samo jedne sezone odlučio se na odlazak u NBA ligu, u redove Portlanda. Nakon što je dvije godine bio šikaniran i dobijao mizernu minutažu zatražio je da ode iz kluba i poslat je u New Jersey Netse, gdje je pokazao sav svoj kvalitet.

Izabran je u treću petorku NBA lige, a mnogi stručnjaci i bivši igrači poput Reggieja Millera ga i danas smatraju najboljim trojkašem u historiji.

Od mnoštva medalja, pored dvije klupskog prvaka Evrope (1989.) s Cibonom izdvajaju se i titule prvaka Evrope i svijeta (1990.) s reprezentacijom Jugoslavije te srebrena medalja s Olimpijskih igara u Barceloni (1992.) kada je predvodio Hrvatsku.

Član Kuće slavnih u Springfieldu je od 2002. godine, a njegov dres s brojem 3 nalazi se pod svodovima dvorane Netsa.

 

 

Klix.ba

Učitaj još novosti