05. 06. 2023 - 00:00
PRELUDO ZADNJE KOLO U JEDNOJ OD NAJJAČIH EVROPSKIH LIGA: Ono...
907
Shares
PRELUDO ZADNJE KOLO U JEDNOJ OD NAJJAČIH EVROPSKIH LIGA: Ono što se noćas dogodilo nemoguće je zamisliti i opisati, SENZACIONALAN PRVAK

BELGIJA

PRELUDO ZADNJE KOLO U JEDNOJ OD NAJJAČIH EVROPSKIH LIGA: Ono što se noćas dogodilo nemoguće je zamisliti i opisati, SENZACIONALAN PRVAK

05. 06. 2023 - 00:00
0
Shares

Fudbaleri Antverp su uspjeli podići trofej namijenjen za prvaka Belgije po prvi put još od 1957. godine, a priča kako su došli do toga je krajnje nevjerovatna. 

Za one koji nisu upoznati, prve tri ekipe su bile poprilično izjednačene na ulasku u posljednje kolo belgijskog prvenstva. 

Antverp je imao 46 bodova (+35 gol razlika), Rojal Union Sent Žilo 46 bodova (+31 gol razlika), Genk 45 bodova (+41 gol razlika). 

Genk je bio domaćin Antverpu, dok je Sent Žilo dočekao prežaljeni, u borbi za naslov,  Klub Briž.

Prvi pogodak je viđen u 45. minuti. Genk je poveo protiv Antverpa i oni su bili šampioni. Samo minut kasnije je Sent Žilo postigao pogodak protiv Briža i preuzeo tu titulu.

U 58. minuti Rojal Union Sent Žilo se još više približio tituli, jer je Antverp izjednačio protiv Genka, ali 15 minuta kasnije Genk ponovo preuzima prednost i priprema scenu za najluđu završnicu možda čak i u historiji fudbala.

Minuta je 89. Rojal Union samo treba izdržati protiv Briža i oni su osvajači titule. I onda kreče šou. 

Briž izjednačava kod Uniona i na samom kraju regularnog dijela utakmice Genk je najbliži tome da postane prvak. 

Treća minuta sudijske nadoknade donosi potop Uniona. Primili su drugi gol i sve više izgleda da će Genk postati šampion, a onda dolazi ta četvrta minuta sudijske nadoknade. 

Lopta je poslije jednog centaršuta pala u noge Tobiju Aldervejreldu (Toby Alderweireld), belgijskom defanzivcu koji se u ovu ligu vratio nakon 18 godina igranja na van države. 

On ju je fenomenalnim volejom zakucao u mrežu i donio svojoj ekipi titulu nakon 66 godina. 

Učitaj još novosti