22. 05. 2023 - 21:05
KAKVA PRIČA SJAJNOG NAPADAČA KOJI SE NIJE PREDAVAO: Prije...
907
Shares
KAKVA PRIČA SJAJNOG NAPADAČA KOJI SE NIJE PREDAVAO: Prije deset mjeseci saznao da ima rak, a sada vodi Borusiju do titule

SEBASTIAN HALLER

KAKVA PRIČA SJAJNOG NAPADAČA KOJI SE NIJE PREDAVAO: Prije deset mjeseci saznao da ima rak, a sada vodi Borusiju do titule

22. 05. 2023 - 21:05
0
Shares

Borusija Dortmund došla je na korak da prekine Bajernovu desetogodišnju dominaciju i osvoji titulu prvaka Njemačke.

"Milioneri" su pobijedili na gostovanju kod Augsburga (3:0), te iskoristili kiks "Bavaraca" kako bi kolo do kraja sezone izbili na prvo mjesto.

Borusiju je do pobjede protiv Augsburga predvodio Sebastijan Ale (Haller) koji je postigao dva gola. Jedan je dodao Julian Brant (Brandt).

Ale je prije deset mjeseci saznao da ima rak testisa, a sada vodi Borusiju do titule prvaka.

U trenutku mu se život pretvorio u noćnu moru, no napadač Obale Slonovače se se oporavio i jači je nego ikada.

Zanimljiv je njegov fudbalski put. Sve je krenulo u francuskog Okseru, a onda su ga primijetili skauti nizozemskog Utrehta.

Preko Utrehta je stigao do Ajntrahta iz Frankfurta za koji je briljirao, a 2019. je Vest hem zbog njega oborio klupski rekord - platio ga je 45 miliona funti.

Međutim, Ale je u potpunosti podbacio u Londonu. Godinu i po proveo je u Premijer ligi, a onda je stigao poziv Ajaksa.

Klub iz Amsterdama je za njega izdvojio 22,5 miliona eura, a Ale je u dresu "Kopljanika" se vratio u život i podsjetio zbog čega su čelnici Vest hema obarali rekord.

Ljetos je Erling Haland (Haaland) otišao u Mančester siti, a Borusija je njegovu zamjenu vidjela u Aleu.

"Milioneri" su izdvojili 31 milion eura za Alea, ali onda je uslijedio pakao.

Borusija je bila na pripremama u Švicarskoj, a jedan obični pregled promijenio je život napadaču iz Obale Slonovače.

Aleu je otkriven rak testisa 12 dana nakon potpisa za Borusiju. Igrač je obavio dvije operacije i prošao četiri ciklusa hemoterapija.

Dok se Ale oporavljao, Borusija je djelovala kao ekipa koja nema šanse za naslov prvaka. Bajern je bio dominantan, a i Lajpcig je igrao mnogo bolje. U boljoj formi su bili i Union Berlin, Frajburg, i Ajntraht.

No, onda se Ale vratio. Zimus mu je trener Edin Terzić dao pola sata. Dao je tri gola i nagovijestio da se vratio i da je rak testisa iza njega.

U posljednjih šest mečeva u kojima se lomilo njemačko prvenstvo dao je šest golova - dao je po dva Augsburgu i Borusiji Menhengladbah, te po jedan Volfsburgu i Štutgartu.

Borusija je s Aleom u timu osvojila 45 bodova, 11 više od Bajerna i na pragu je titule, prve od 2011. godine i sjajne generacije koju je predvodio Jirgen Klop (Jurgen Klopp).

Podsjetimo, Borusija Dortmund će u posljednjem kolu dočekati Majnc, dok će Bajern u goste Kelnu. 

"Milioneri" imaju dva boda prednosti i sve karte u svojim rukama. Pobijede li Majnc, novi su prvaci Njemačke.

Učitaj još novosti