05. 05. 2023 - 22:17
POGLEDAJTE DOKUMENTARAC "ISTINA ZA VEDRANA": Ko je sve pucao...
907
Shares
POGLEDAJTE DOKUMENTARAC

POGLEDAJTE DOKUMENTARAC "ISTINA ZA VEDRANA": Ko je sve pucao na Horde Zla i ubio mladića?

05. 05. 2023 - 22:17
0
Shares

Prošlo je više od trinaest godina neizvjesnosti i traganja za saznanjem više o stradanju navijača FK Sarajevo Vedrana Puljića. Upravo o tome govori novi sadržaj prikazan u okviru Dokumentarnog četvrtka Federalne TV.

Dokumentarac nas vraća na kobni 4. oktobar 2009. godine u Širokom Brijegu i nerede u tom gradu pred samo odigravanje utakmice NK Široki Brijeg - FK Sarajevo.

O tom danu, o ubistvu i ranjavanjima, o nizu godina koje će uslijediti, a kroz koje je trajalo suđenje jedinom okrivljenom za ubistvo Oliveru Knezoviću, o susretu s njim - govore navijači FK Sarajeva, piše Klix.

Kroz arhivske i nove snimke, kroz niz fotografskih zapisa, film kazuje ko je pucao, gdje su i kako ugledali Vedrana, šta se čulo na suđenju, ali ne i u bh. javnosti, o videonadzoru sa zgrade iz koje je pobjegao Knezović, koliko je splitsko suđenje trajalo?

Autorka Elma Kazagić kroz dokumentarac donosi do sada neviđene fotografije rekonstrukcija u Širokom Brijegu, ali i forenzične 3D rekonstrukcije rađene po traženju splitskog suda, sjećanja predstavnika klubova Široki Brijeg i Sarajevo, svjedočenje mladića o samom trenutku Vedranovog ubistva, te prvi put i svjedočenje osobe koja je jedva preživjela teško ranjavanje i za čiji su se život ljekari borili 7 mjeseci.

Pred kamerama FTV govore i hrvatski tužitelji, sukobljavaju se vještaci iz Hrvatske i BiH, svi skupa pozivaju bh. pravosuđe na sljedeći korak. Film opominje i traži istinu koju Vedranova majka i cijela bosanskohercegovačka javnost čeka više od 13 godina.

Na produkciji filma u Širokom Brijegu, Sarajevu, Splitu, Zadru radila je ekipa čiji najuži tim čine Almir Čaušević, Boris Bilić, Jasmin Nalo, Dalmir Jugo, a sve su podržale brojne kolege novinari i fotoreporteri iz Sarajeva, Mostara, Širokog Brijega, Zagreba i Splita.

Učitaj još novosti